*Εγκύκλιος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’. -Τηλεσυνεδρίαση “Νεκταρίου νέκταρ” στην Κρήτη.
Τη συμπλήρωση εκατό ετών από την οσιακή κοίμηση του προστάτη του, αγίου Νεκταρίου, εορτάζει φέτος το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Όπως είχε ανακοινώσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανέβαλε τις λατρευτικές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμησή του.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην εγκύκλιό του σημειώνει για τον άγιο Νεκτάριο πως “αν και καλείται ως ο Άγιος του αιώνα μας, ακτινοβολεί την αίγλη των παλαιών Οσίων του Συναξαρίου” ενώ τονίζει πως “μπορεί να μην μαρτύρησε δια του αίματος, μαρτύρησε, όμως, δια του πνεύματος. Προσευχόμενος υπέμενε το μαρτύριο της συκοφαντήσεως, το μαρτύριο της περιφρονήσεως, το μαρτύριο της αδικίας. Στο πρόσωπο του πολυάθλου Νεκταρίου, επιβεβαιώνεται ο ευαγγελικός λόγος «ο υπομείνας εις τέλους, ούτος σωθήσεται»“.
Ο κ. Θεόδωρος υπογραμμίζει την συγκίνηση αλλά και την ευλογία που αισθάνεται, με το γεγονός πως η εκατονταετής αυτή επέτειος συμπίπτει στα χρόνια της Πατριαρχείας του. “Ωστόσο, αυτό το χαρμόσυνο γεγονός” συνεχίζει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος “συμπίπτει και με την σκληρή πανδημία, η οποία μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο, ευχόμεθα, όμως, ολοψύχως, σύντομα ο Κύριος να δώσει την σωτήρια έκβαση αυτής της δοκιμασίας”.
Το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον επίσκοπο Ταμιάθεως Γερμανό στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο τηςΙεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, όπου ο Άγιος Νεκτάριος έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης και πέντε μήνες αργότερα τοποθετείται γραμματέας του Πατριαρχείου. Μέσα σε δύο μήνες, αξιοποιώντας τη ρητορική του δεινότητα, προήχθη σε ιεροκήρυκα, λαμβάνοντας και θέση πατριαρχικού επιτρόπου στο Κάιρο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Νεκτάριος ανήλθε στην ιεραρχία του Πατριαρχείου, όντας ένας πολύ έμπιστος άνθρωπος στο πλευρό του Πατριάρχη. Στις 15 Ιανουαρίου του 1889 θα ανακηρυχθεί επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης, μετά την κοίμηση του επισκόπου της περιοχής Νείλου. Το πρακτικό της χειροτονίας του διασώζεται μέχρι και σήμερα (Πρακτικό εκλογής κωδ. 66, σελ. 394).
Η ραγδαία ανέλιξη του Νεκταρίου δεν πέρασε απαρατήρητη από τους υπολοίπους επισκόπους. Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος πλησίαζε τα 90 χρόνια ζωής και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαδοχής του. Ο λαός, που είχε ευεργετηθεί από το πολυποίκιλο έργο του Νεκταρίου (κυρίως φιλανθρωπικό αλλά και ποιμαντικό και αντιαιρετικό), επιθυμούσε την άνοδο του στον πατριαρχικό θρόνο, και σε συνδυασμό με την εύνοια του Σωφρονίου ο Νεκτάριος καθίστατο η πρώτη επιλογή. Οι αντίπαλοί του, γνωρίζοντας όλα αυτά, αποφάσισαν να τον παραμερίσουν, κατηγορώντας τον για υποκίνηση ανατροπής του Πατριάρχη Σωφρονίου, αλλά και με αόριστες ηθικές κατηγορίες. Επίσης, μερίδα κληρικών πίστευαν ότι η τακτική λιτότητας και πενίας της Εκκλησίας που ακολουθούσε ο Νεκτάριος ως επίσκοπος θα επηρέαζε την οικονομική κατάσταση του Πατριαρχείου, το οποίο χωρίς οικονομική ευρωστία θα γινόταν έρμαιο πολιτικών ή εθνικών σκοπιμοτήτων.
Σαράντα έτη μετά την κοίμηση του Νεκταρίου ανακηρύχθηκε Άγιος, στις 20 Απριλίου του έτους 1961 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα καθώς αξιολόγησε τα θαύματα όπως και το μεγάλο ποιμαντικό και εκκλησιαστικό έργο. Η επίσημη διαδικασία ανακήρυξής του έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 1961. Με την ανακήρυξη του Νεκταρίου Κεφαλά σε Άγιο ο Αθηναγόρας αποφάσισε ακόμα πως οι άντρες και οι γυναίκες που φέρουν τα ονόματα Νεκτάριος και Νεκταρία θα εορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου και όχι στις 11 Ιουλίου όπως ίσχυε μέχρι τότε.
Στις 15 Ιανουαρίου 1998 επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄ από το Δίκωμο της Κύπρου, ο οποίος έκανε και την σχετική πρόταση προς την Αλεξανδρινή Ιερά Σύνοδο αποφασίστηκε η κανονική αποκατάσταση του Αγίου ως Ιεράρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου διά της απαλείψεως της βαρυτάτης, όσον και άδικης ποινής της εκπτώσεώς Του και της άνευ δίκης και απολογίας απελάσεώς Του εκ του κλίματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και η εν Συνόδω εκζήτηση συγγνώμης παρ΄αυτού«ημίν τοις αναξίοις και τοις προαπελθούσι πατράσι και αδελφοίς του καθ΄ημάς Πατριαρχικού Θρόνου», όπως αναφέρεται στην Συνοδική Πράξη.
Ο Πατριάρχης Αλεξναδρείας Θεόδωρος Β’ παρήγγειλε σήμερα προς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να διοργανώσουν τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κοίμησή του.
Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών (1920-2020) από την κοίμηση του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, διοργάνωσαν τηλεσυνεδρίαση, με θέμα «Νεκταρίου νέκταρ». Έδρα της διαδικτυακής μετάδοσης το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ».
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από της εις Κύριον εκδημίας του.
Την τηλεσυνεδρίαση συντόνισε η κ. Α. Ραμουτσάκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων ΠΕ.ΚΕ.Σ. Κρήτης. Σε αυτήν ομίλησαν η κ. Ιωάννα Κριτσωτάκη εκπαιδευτικός θεολόγος, με θέμα «Η παιδαγωγική σκέψη του αγίου Νεκταρίου», ο κ. Δημήτριος Χοϊλούς, Δρ Θεολογίας-Συγγραφέας, με θέμα «Το πρόσωπο της γυναίκας στην ποιμαντική του αγίου Νεκταρίου», ο κ. Ανδρέας Φαρσάρης εκπαιδευτικός θεολόγος με θέμα «Αμαρτία και Λύτρωση μέσα από το έργο του αγίου Νεκταρίου ΛΟΓΙΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ», και ο π. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγός – Συγγραφέας, με θέμα «Ο Άγιος Νεκτάριος και ο σπερματικός λόγος».
Παρεμβάσεις στην αρχή και στο τέλος έκαναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Μιχαήλ Τσακιράκης.
Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ευχαριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκρητίου Συνδέσμου των Θεολόγων, τους εκλεκτούς εισηγητές της διαδικτυακής ημερίδας και όλους, που την παρακολούθησαν. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους τεχνικούς που βοήθησαν αποφασιστικά στη διεξαγωγή της, μεταξύ των οποίων τον εκ Ρεθύμνου κ. Μιχαήλ Χαλκιαδάκη.
Η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, εκτός από την Μονή της Αίγινας και άλλους ναούς της Ελλάδος , τιμήθηκε ιδιαίτερα στο στην Αθήνα στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που βρίσκεται στην Κυψέλη. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατρίαρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’ στην Αθήνα.
Ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας(OCU) Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος , ο οποίος ήταν στην Ρώμη και έγινε δεκτός από... read more