Αλειτούργητη και φέτος η τρανέσσα Παναγία στον Πόντο

Αλειτούργητη και φέτος η τρανέσσα Παναγία στον Πόντο

Παρά τις υποσχέσεις, που δόθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στον Οικουμενικό Πατριάρχη , Βαρθολομαίο, τελικά φέτος τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα γίνει Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά , στον Πόντο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι τουρκικές αρχές επικαλούμενες τη ν συνέχιση των εργασιών συντήρησης του μνημείου  δεν θα δώσουν άδεια ούτε και φέτος για την πραγματοποίηση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο. Η Άγκυρα  ενημέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι «τα εκτεταμένα σωστικά και αναστηλωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, των εκατοντάδων προσκυνητών στους χώρους του Μοναστηριού.

Από την πρώτη Θεία Λειτουργία το 2010 (Φωτο: Ν. Παπαχρήστου)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  είχε επισκεφθεί πέρυσι τον Οκτώβριο την Ιερά Μονή και είχε ενημερωθεί από τους αρμοδίους για την πορεία των αναστηλωτικών εργασιών και τις σημαντικές και ποικίλες σωστικές παρεμβάσεις που εκτελούνται σε αυτό. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείου «Ο Παναγιώτατος και η Μητέρα Εκκλησία εύχονται και ευελπιστούν σύντομα να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα υπό εξέλιξη έργα και να τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία στο μέγα τούτο σέβασμα του Γένους μας».

Σουμελά,Οκτώβριος 2018

 

Share this post