Al Monitor : Δεν υπήρχε χημεία Μπάιντεν – Ερντογάν

Al Monitor : Δεν υπήρχε χημεία Μπάιντεν – Ερντογάν

Δεν έσπασε ο πάγος  στις σχέσεις  ΗΠΑ- Τουρκίας- Υποτονικός ο Ερντογάν

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήγε σχεδόν όπως αναμενόταν, με κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που δηλητηριάζουν τους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιλύεται σχολιάζει σε ανάλυσή του ο ιστότοπος Al Monitor.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν και ότι η συνάντηση 90 λεπτών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχε πάει «πολύ καλά» – ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας [που είναι άλυτα] και ότι οι τομείς συνεργασίας για εμάς είναι μεγαλύτεροι από τα δικά μας προβλήματα». Ωστόσο, τα σχόλια του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν προσέφεραν πολλές απτές αποδείξεις…

Η βαθύτερη πληγή είναι η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, για τους οποίους η Άγκυρα έχει ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα (εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, έξοδος από την αμερικανοτουρκική κοινοπραξία των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35). Ο Ερντογάν απέφυγε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το κατά πόσον είχε σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο θέμα. Αρκέστηκε να πει ότι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συζητούσαν για το θέμα. Ο Μπάιντεν απέρριψε επίσης ξεκάθαρα τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας για να εγκαταλείψει τη συνεργασία του Πενταγώνου με τις συριακές κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας.

Δυτικοί διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι ο Ερντογάν είχε υιοθετήσει έναν ασυνήθιστα υποτονικό τόνο καθόλη τη διάρκεια των εργασιών, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία είναι πιστός και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ζήτημα της χρήσης του όρου «γενοκτονία» από τον Μπάιντεν για τη σφαγής από τους Οθωμανούς περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Αρμενίων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο –ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το έκανε –  «ευτυχώς» δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε δεσμευτεί δημοσίως να εκφράσει την οργή του για το ζήτημα κατά τη διάρκεια του τετ α τετ του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Δεν υπήρχε χημεία με τον Μπάιντεν, ούτε έσπασε ο πάγος», δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Al Monitor υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν έχει «υιοθετήσει μια πολύ ισχυρή στάση ενάντια στον αυταρχισμό» κάτι που αφορά και τους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, θεωρούνται και οι δύο ως επικεφαλής αυταρχικών κυβερνήσεων, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως επιτυχία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι είχε προσκαλέσει τον Μπάιντεν στην Τουρκία και ο Μπάιντεν είχε πει ότι μόλις το πρόγραμμά του ξεκαθαριστεί θα μεταβεί εκεί. Αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει το άνοιγμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο και για να εγκαινιάσει ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Υόρκη. 

«Ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει πλέον ‘ασυλία’, εκτός από τους Βρετανούς που είναι ανοιχτά υπέρ των Τούρκων, σε όλα, και ακόμη και στους S-400, παρά την αντιρωσική στάση τους», σημείωσε ο Δυτικός αξιωματούχος. 

Ο Νίκολας Ντάνφορθ, κύριος Ερευνητής Εξωτερικού ΕΛΙΑΜΕΠ και Επισκέπτης Ερευνητής στο German Marshall Fund, σχολίασε «Μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι ακριβώς η αναμενόμενη, και λέει λίγα για την ουσία. Η Άγκυρα είχε μια καλή ευκαιρία για φωτογραφίες και συνεχίζει να προσποιείται ότι υπάρχει κάποια θετική δυναμική». 

Στην καλύτερη περίπτωση, στο παρασκήνιο και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιδεινώσουν τις ήδη σημαντικές διαφορές τους. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει αυτή η βολική ισορροπία ψευδαίσθησης και δυσλειτουργίας», δήλωσε ο Ντάνφορθ. «Αν είχαν πραγματικά μια ειλικρινή συνάντηση, δεν θα έλυναν τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης νέων» πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr

Erdogan’s meeting with Biden more spin than substance – Al-Monitor: The Pulse of the Middle East

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της περιφερειακή δύναμη

 

Τη στάση της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναλύει η Süddeutsche Zeitung και μεταξύ άλλων παρατηρεί: «(…)Τίθεται το ερώτημα πώς βλέπει η Τουρκία τον εαυτό της. Η χώρα θέλει -και αυτή δεν είναι μόνο η βούληση του προέδρου Ερντογάν- να γίνει περιφερειακή δυναμη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική αμφιταλάντευσης, ως μέλος του ΝΑΤΟ θέλει παράλληλα να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία (…) Αυτή η επίμονη τουρκική προσπάθεια να συγκεράσει την επιθυμία για ανεξαρτησία και περιφερειακή υπεροχή με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, θα απασχολήσει τη δυτική Συμμαχία ακόμη για αρκετά χρόνια.»

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για πιθανή αναθέρμανση του διαλόγου με την Ελλάδα με στόχο την επίλυση μακροχρόνιων συγκρούσεων (…) Μόλις το καλοκαίρι του περασμένου έτους η παλιά μεσογειακή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχε αναζωπυρωθεί, όταν η τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ερντογάν απέστειλε ερευνητικά πλοία σε ελληνικά χωρικά

 

Share this post