Al Jazeera: “Εμπλοκή” Συλλούρη και βουλευτή ΑΚΕΛ στα “χρυσά” διαβατήρια.

Al Jazeera: “Εμπλοκή” Συλλούρη και βουλευτή ΑΚΕΛ στα “χρυσά” διαβατήρια.

*Al Jazeera: “Ένας από τους μεγαλύτερους developers” ο Δ. Συλλούρης.

*Κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Ο  Al Jazeera συνεχίζει την πολεμική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Τον  πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, εμπλέκει  το πρακτορείο Al Jazeera στην υπόθεση των “χρυσών” διαβατηρίων σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. 

Το Al Jazeera , με σημερινό δημοσίευμα, που προανήγγειλε χθες, δίνει συνέχεια στις αποκαλύψεις του περασμένου Αυγούστου. Συγκεκριμένα  το πρακτορείο χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Συλλούρη ως “έναν από τους μεγαλύτερους developers” και κατονομάζει τον Όμιλος Giovani του  βουλευτή του ΑΚΕΛ,  Τζιοβάνη,  για τον τρόπο πολιτογράφησης  στην Κύπρο   επενδυτών,  με ύποπτο παρελθόν. 

Πριν δουν το δημοσίευεμα ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Χριστάκης Τζιοβάνης αντέδρασαν προκαταβολικά , δηλώντας ο μεν πρώτος ότι “είναι ύποπτος ο ρόλος του Al Jazeera”, ο δε δεύτερος κάνοντας λόγο για “προσπάθεια παγίδευσης”.

Σε σχέση με δημοσιεύματα του Al Jazeera  , τα οποία αναφέρονται και στο όνομα του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη,  ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει: “επισημαίνεται ότι ο ίδιος έχει εκδώσει ανακοίνωση με τις οποίες δίνει εξηγήσεις για το όλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η θέση αρχής του ΑΚΕΛ δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να ζητούμε πλήρη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν”.

Στο σημερινό δημοσίευμα, ο Al Jazeera παρουσίασε έναν Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος στην Κίνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Κινέζου επιχειρηματία, με το όνομα Billy, ενημέρωσε κατ’ επανάληψη πως ο Κινέζος επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί, κάτι που θα τον απέτρεπε να αποκτήσει διαβατήριο. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Al Jazeera, του ειπώθηκε πως “θα πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής και η καταδίκη δεν θα ήταν θέμα, όσο υπήρχαν αρκετά λεφτά”.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συναντήσεις που είχε ο λεγόμενος Billy στην παρουσία του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη  και είχε αποκτήσει την στήριξη του. Μάλιστα, υποστηρίζει το δημοσίευμα πως ειπώθηκε στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους πως “όσο  περισσότερα λεφτά υπήρχαν για επένδυση, τόσο πιο εύκολα θα δίνονταν το διαβατήριο”.

Στο δημοσίευμα  γίνεται αναφορά και στις αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Βουλής, όσο και του Χριστάκη Τζιοβάνη και για τις καταγγελίες, που έγιναν αργότερα στην ΜΟΚΑΣ, καθώς οι κινήσεις των δημοσιογράφων τους προξένησαν την υποψία.

 Πριν την δημοσίευση του ρεπορτάζ από τον Al Jazeera, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε συνέντευξη  Τύπου  και είπε πως “και με παρότρυνση του ιδίου προχώρησε σε καταγγελία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης”. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε επίσης ότι η στάση του Al Jazeera και το γεγονός ότι ” ενώ γνωρίζει πως έγινε καταγγελία στην αρχή για την περίπτωση του υποτιθέμενου επενδυτή, καταδεικνύει τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζει ο σταθμός και ότι έχει άλλο στόχο και σε καμία περίπτωση δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία”.

Εξάλλου, ο όμιλος Giovani σε δική τους ανακοίνωση ανέφερε πως “είναι προσπάθεια παγίδευσης και σκηνοθετημένη προπαγάνδα” η ενέργεια του Al Jazeera αναφορικά με τις αποκαλύψεις σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Τονίζει  ακόμα ότι  “Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες”.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε  ότι το εν λόγω άτομο παρουσιάστηκε σε κοινωνικό γεύμα, όπου είχε κληθεί και ο ίδιος εκ μέρους του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, στις 26 Οκτωβρίου 2019.

Tο συγκεκριμένο άτομο, είπε,  φαίνεται να λειτουργούσε ως μεσάζοντας υποστηρίζοντας ότι άλλο πρόσωπο ,που διέμενε στο Χονγκ Κόνγκ και είχε καταδικαστεί από την κινέζικη κυβέρνηση, ήθελε να προβεί σε επενδύσεις στην Κύπρο.

«Ήταν παράνομα και επικίνδυνα αυτά που ζητούσαν», είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που δεν του επιτρέπουν να πει όσα ξέρει.

«Ο συγκεκριμένος είχε αναφερθεί και καταγγελθεί, μετά και από δική μου παρότρυνση», είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας  ότι λίγες μέρες αργότερα ενημερώθηκε από τον κ. Τζιοβάνη ότι έγιναν οι ανάλογες ενέργειες μέσω του νομικού του συμβούλου.

Σημείωσε ότι και ο ίδιος έχει προβεί σε καταγγελία στην Νομική Υπηρεσία και ότι αναμένει από όλες τις αρχές να κινηθούν γρήγορα.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι ο Al Jazeera γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος πράκτοράς τους αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές, προσθέτοντας ότι «ο Al Jazeera δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία, κάνει άλλα πράγματα».

Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι “υποστήριζε και υποστηρίζει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα” και ότι πολλές φορές και σε διάφορες περιπτώσεις μίλησε με επιχειρηματίες για το επενδυτικό πρόγραμμα.

«Εάν χρειαστεί είμαι ανοικτός να δώσω συνέχεια, γιατί αυτό το πράγμα θα πάει πολύ μακριά», είπε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι «όση ζημιά κι αν πάθω από δημοσιεύματα, εδώ μας δόθηκε ένα δώρο».

Αναφορά στο ίδιο ζήτημα κάνει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Giovani, σημειώνοντας ότι «τον Οκτώβριο του 2019, μέσω εγγεγραμμένου κτηματομεσίτη, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους λεγόμενους ‘μεσάζοντες’, οι οποίοι όπως προέκυψε στην πορεία δεν ήταν επαγγελματίες αλλά υπό κάλυψη δημοσιογράφοι».

Σύμφωνα με τον όμιλο Giovani, ο κτηματομεσίτης ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι «μεσάζοντες» εκπροσωπούν 18 επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο (κάποιοι μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, άλλοι σε έργα υποδομών).

«Στη διάρκεια της συζήτησης, ηγέρθηκαν υποψίες για την αξιοπιστία και το κύρος τους, καθώς μεταξύ άλλων μας ανέφεραν ότι ο ένας από τους 18 επενδυτές, ήταν αντιμέτωπος με ποινική υπόθεση ‘ερήμην’ του και ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλθηκε, μέσω δικηγόρου στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συνάντηση.

«Ένα χρόνο, μετά λάβαμε επιστολή, από τον Al Jazeera, με την οποία μας ζητούσε να τοποθετηθούμε επί του θέματος. Αφού απαντήσαμε στην επιστολή, προχωρήσαμε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στην υποβολή καταγγελίας προς τον γενικό εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος, καθώς και το ενδεχόμενο κατασκοπίας, πλαστοπροσωπίας και καταπάτησης προσωπικών δεδομένων».

Προστίθεται ότι η καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ και στον Δικηγορικό Σύλλογο στις 29 Οκτωβρίου 2019, υποβλήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούσε τα κριτήρια περί ξεπλύματος παράνομου χρήματος. «Σκοπός της καταγγελίας ήταν να βοηθήσουμε τις Αρχές, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για διαλεύκανση της υπόθεσης», αναφέρει ο όμιλος.

«Εάν υπήρχε αμφιβολία για τα κίνητρα του Al Jazeera, το γεγονός ότι βιντεογραφούσαν, μέσω ηλεκτρονικής συσκευής για να δημοσιεύσουν ένα χρόνο αργότερα τρέηλερς και ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος. Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, εκφράζεται η απαίτηση τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους, να τοποθετηθούν γύρω από το όλο ζήτημα για να λάμψει η αλήθεια. «Η έντιμη διαδρομή της εταιρείας μας, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει την παράπλευρη απώλεια για τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογράφησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

« Για εμάς είναι ξεκάθαρο να συνεχίσει την πολεμική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

«Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε επιτέλους ποιος είναι ο ρόλος του Al Jazeera», αναφερόμενος στις μεθόδους που χρησιμοποιήει  το αραβικό δίκτυο με αποκλειστικό στόχο την παγίδευση για δόλιους σκοπούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούσιος.
Διερωτήθηκε κατά πόσο θεωρείται διερευνητική δημοσιογραφία όταν στέλνεις υπό κάλυψη δημοσιογράφους σε μια κοινωνική εκδήλωση με σκοπό να παγιδεύσεις με δόλιους τρόπους ένα πρόσωπο.

Share this post