Ακιντζί: Ορατή η μόνιμη διαίρεση
*Διαφωνία με το όραμα του Προέδρου Ερντογάν για τη σχέση Άγκυρας και “ΤΔΒΚ” ως σχέση “μητέρας με μωρό”.
*Η προοπτική μιας προσάρτησης στο στιλ της Κριμαίας είναι «φρικτή» και ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας.
Την προειδοποίηση ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο γίνονται πιο βαθιές κάθε χρόνο και ότι το νησί αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόνιμης διαίρεσης, αν δεν υπάρξει γρήγορα λύση «ισότιμης» ομοσπονδίας, διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο Μουσταφά Ακιντζί.
«Πρέπει να βιαστούμε. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φτάσει σε σταυροδρόμι, σε μια καθοριστική στιγμή», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση επανένωσης υπό μία ομοσπονδιακή «οροφή», τότε το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα γίνει περισσότερο εξαρτώμενο από την Άγκυρα και θα μπορούσε να καταστεί «ντε φάκτο τουρκική επαρχία», προσθέτει.
Ο κ. Ακιντζί, που παραχώρησε τη συνέντευξη στο «προεδρικό» του γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, λέει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι ο διάλογος για λύση θα επαναρχίσει. «Το τρένο εκτροχιάστηκε στο Κραν Μοντανά. Νομίζω ότι το έχουμε ξαναβάλει στο δρόμο του σε ένα ρεαλιστικό και αμοιβαία αποδεκτό μονοπάτι», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «αβέβαιο» μέλλον του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενόψει των «εκλογών» του Απριλίου, σημειώνοντας ότι ο πιθανός τελικός αντίπαλός του είναι ο Ερσίν Τατάρ, «λαϊκιστής που υποστηρίζει την Άγκυρα» και που «προτιμά μια λύση δύο κρατών».
Σημειώνεται παράλληλα ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η ένταση μεταξύ Ακιντζί και Τουρκίας με αφορμή την κριτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην απόφαση εισβολής στη Συρία.
Ο κ. Ακιντζί δηλώνει επίσης ότι διαφωνεί με το όραμα του Προέδρου Ερντογάν για τη σχέση Άγκυρας και “ΤΔΒΚ” ως σχέση «μητέρας με μωρό». Όπως τονίζει, «θέλω ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις» και διατήρηση της διακριτής κοσμικής, δημοκρατικής και πλουραλιστικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.
Προσθέτει δε ότι η προοπτική μιας προσάρτησης στο στιλ της Κριμαίας είναι «φρικτή» και ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας.
Συμπληρώνει ότι μια ειρηνική λύση στην Κύπρο ίσως να κατεύναζε τις περιφερειακές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζει επίσης την ελπίδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να αξιοποιήσει την καλή του σχέση με την Άγκυρα για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, σχολιάζει ότι δεν το επικρότησε, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστό. Λέει δε ότι ίσως να είναι δύσκολο να κρατηθεί ενιαίο το Ηνωμένο Βασίλειο ως απόρροια της εξόδου από την ΕΕ.