Ακιντζί για το Ραμαζάν : «Μπορούμε να μοιραστούμε την αγάπη μας με τα λόγια και τα μάτια μας».

Ακιντζί για το Ραμαζάν : «Μπορούμε να μοιραστούμε την αγάπη μας με τα λόγια και τα μάτια μας».

 

Αναστασιάδης: Υγεία, ειρήνη και  ευμάρεια

Άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται την Τρίτη το Ραμαζάν ή Σιεκέρ μπαϊράμ, η γιορτή των Γλυκών, που είναι μία από τις δύο πιο σημαντικές γιορτές για τους μουσουλμάνους. 

Σε μήνυμά του για την γιορτή του Ραμαζανιού, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί,  επικεντρώθηκε κυρίως στην μετά πανδημία εποχή, εκφράζοντας τις δικές του απόψεις για το πώς αυτή πρέπει να είναι. Φάνηκε, είπε, πόσο απαραίτητο είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και την διεύρυνση και ανάπτυξη των συστημάτων υγείας και όχι στον εξοπλισμό, στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο.

Οι χώρες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και με τα όπλα έχουν τις πιο ισχυρές θέσεις στον κόσμο, απέναντι στον ιό, έμειναν απροστάτευτες, και οι γιατροί, σε συστήματα υγείας που κατέρρευσαν έπρεπε να επιλέγουν ποιος ασθενείς θα ζήσει και ποιος όχι, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι «η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας της μεγάλης σημασίας που έχει η υγεία και η παιδεία έναντι στα όπλα και την επίδειξη πολυτέλειας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι μετά την πανδημία τίποτε δεν θα είναι το ίδιο και πρόσθεσε  ότι αυτό δεν αρκεί. «Πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύ μηχανισμό συμμετοχής και να εφαρμόσουμε το τι πρέπει να αλλάξει και πως», δήλωσε.

Πρέπει, εξήγησε,  το μέλλον να το καθορίσουμε από κοινού, μαζί, διότι  υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις για την περίοδο μετά την πανδημία. «Είτε θα υπάρξει περισσότερη εσωστρέφεια και αυταρχισμός είτε θα υπάρξει ένας νέος μηχανισμός αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί με περισσότερη ελευθερία». Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι   επιλογή των Τ/κ «θα είναι χωρίς αμφιβολία μια περίοδος με περισσότερη αλληλεγγύη και ελευθερία».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η διεθνής τάξη που δημιουργήθηκε στην βάση του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και της δύναμης, απέναντι στον κορονοϊό βρέθηκε χωρίς λύσεις και πρέπει να θεωρείται βασικό στοιχείο ότι όλη η ανθρωπότητα έχει κοινό μέλλον.

Στην μετά πανδημία εποχή, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων στη «χώρα μας» – κατά την έκφρασή του – και να καταπολεμηθεί η φτώχεια, λέγοντας πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια οικονομική δομή που θα μπορεί να είναι αυτάρκη και βιώσιμη. Να χρησιμοποιηθούν καλύτερα οι φυσικοί πόροι, με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και να επικεντρωθούν στην αύξηση της οργανικής και φυσικής γεωργικής παραγωγής.

Κατά τον κ. Ακιντζί στην νέα εποχή θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ο τουριστικός τομέας και τα έσοδα να διαμοιράζονται σε όσους περισσότερους γίνεται, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στις μικρές, οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν επιφέρουν ζημιά στο περιβάλλον.

Μίλησε επίσης για ριζοσπαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση τόσο στις υποδομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τεχνολογική αναβάθμιση, ώστε να είναι εφικτή η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την συνήθεια να ζούμε με δανεικά για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας διευρύνοντας την ευρύτητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας» ανέφερε, λέγοντας ότι εξίσου σημαντικό είναι ένα οικονομικό σύστημα όπου θα ξοδεύουμε όσα παράγουμε.

Μαζί με την προσπάθεια για να έχει η τ/κ κοινότητα την θέση που δικαιούται διεθνώς, ισότιμα και με εντιμότητα, παράλληλα πρέπει να γίνει κοινός κοινοτικός αγώνας η δημιουργία μιας δυνατής δομής, οικονομικά και δημοκρατικά, για να ριζώσει σε αυτά τα χώματα.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές . Χωρίς διάθεση για πολιτικά παιχνίδια, σε συνεργασία με την «κυβέρνηση», είπε, ζήτησε βοήθεια και από την Τουρκία και από την Κύπρο.  «Η ανταπόκριση σε αυτό μας το αίτημα έχει σπάσει ένα ταμπού. Σε μια παρόμοια περίπτωση, εάν επιδειχθεί η ίδια αλληλεγγύη και από τον νότο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έσπασε και το δεύτερο πόδι αυτού του ταμπού».

Ευχήθηκε «πρώτα απ’ όλα υγεία και ευτυχία στον τ/κ λαό», ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία στον ισλαμικό κόσμο και σε όλη την ανθρωπότητα.

Χωρίς να εγκαταλείπουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό το μπαϊράμι θα είναι διαφορετικό, χωρίς χειροφίλημα και εναγκαλισμούς, «μπορούμε να μοιραστούμε την αγάπη μας με τα λόγια και τα μάτια μας»,σημείωσε.

Ευχές Αναστασιάδη

Υγεία, ειρήνη και ευμάρεια ευχήθηκε με μήνυμά του στο τουίτερ προς τους Τ/κ και τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τον τριήμερο εορτασμό του Ραμαζάν μπαϊράμ ή Γιορτή των Γλυκών. 
Το μήνυμα αναρτήθηκε στην αγγλική και τουρκική γλώσσα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει: «Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και σε όλους τους Μουσουλμάνους στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο που γιορτάζουν τη γιορτή του Eid al-Fitr. Μακάρι να φέρει την υγεία, την ευημερία και την ειρήνη σε όλους. Έιντ Μουμπάρακ (Καλές γιορτές)».

Εκλογές τον Οκτώβριο

Σε άλλες δηλώσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι τονκόσμο απασχολούν η υγεία και η οικονομία και όχι να γίνουν πιο νωρίς οι «προεδρικές εκλογές» που αναβλήθηκαν για έξι μήνες λόγω του κορονοϊού. 

Ο  Ακιντζί σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ,υπενθύμισε ότι την απόφαση για την αναβολή  έλαβε η «βουλή» και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι είναι σωστό να κάνει κάποιο βήμα για να την αλλάξει. Το θέμα, είπε, σχολιάζεται σε πηγαδάκια αλλά έγινε και πρωτοσέλιδο και γι’ αυτό το έθεσε στην σύσκεψη. Ο ίδιος, ανέφερε, συμμερίζεται αυτό που ο «υπουργός υγείας» λέει για τη συνέχιση τήρησης των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. 

Δεν συζήτησαν θέμα «προεδρικών εκλογών», δήλωσε και οπρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι η ημερομηνία διεξαγωγής τους παραμένει η 11η Οκτωβρίου. Ο κόσμος επικεντρώνεται στην υγεία του, σημείωσε.

Επαναλειτουργία οδοφραγμάτων
Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί συμπολίτευση και αντιπολίτευση – όπως είπε – συμφωνούν στη σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων και κανείς δεν τους εξέφρασε ενστάσεις για την απόφαση να αρχίσουν οι διελεύσεις στις 8 Ιουνίου. «Η υγεία είναι το ευαίσθητο θέμα για όλους» Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ζητεί από τους Τ/κ που θα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές να έχουν κάνει τεστ για τον κορονοϊο το αργότερο 3 μέρες πριν. Και το «υπουργείο υγείας», συνέχισε ο κ. Ακιντζί, μπορεί να θέσει τους δικούς του όρους για την επιστροφή, ας το αξιολογήσουν αυτό, όπως ανέφερε Υπήρξε, πρόσθεσε, ομοφωνία όλων ότι δεν θα ισχύει η 14ημερη καραντίνα σε αυτές τις περιπτώσεις.

 


Συζήτησαν, πρόσθεσε, και κάποια θέματα που έθεσε στον ίδιο η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπως οι διελεύσεις μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και διπλωματικών αποστολών.  Ευχήθηκε να μηδενιστούν και τα κρούσματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, όπως έχει πει και ο ΠΟΥ. «Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάτι έκτακτο, στις 8 Ιουνίου οι δύο πλευρές θα περάσουν σε ένα νέο στάδιο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά», πρόσθεσε. 

ΟΕρσίν Τατάρ ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει και θα λάβει η «κυβέρνηση» για την επιστροφή στην ομαλότητα. Υπενθύμισε ότι οι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας θα μπορούν να πηγαινοέρχονται υπό ορισμένες συνθήκες από την 1η Ιουνίου.
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές λέγοντας ότι βλέπει θετικά το αίτημά τους για να τους επιτραπεί να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Εργάζονται, είπε, και  με την Τουρκία για το θέμα των εισόδων και εξόδων και  μελετάται ένα σύστημα όπου θα φαίνεται με την ταυτότητα και την αγορά του εισιτηρίου αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον κορονοϊό. Η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ έχει άλλη άποψη για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές κατά τις επόμενες ημέρες. Η τελική απόφαση από τ/κ πλευράς, για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων,  θα ληφθεί , όπως είπε,  από το «Υπουργείο Υγείας» και όχι φυσικά από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή.

Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ μιλώντας στο Μπαϊράκ, υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές αυξηθεί πριν από τις 8 Ιουνίου, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για άτομα που εμπίπτουν στις 5 κατηγορίες που συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, θα έκθετε σε κίνδυνο την τ/κ πλευρά. «Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα μας θα είναι διαφορετικά», προειδοποίησε ο κ. Όζερσαϊ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της σταδιακής επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.

 

Share this post