Ακιντζί: «Ενδιάμεσος σταθμός για προσάρτηση τα δύο κράτη»

Ακιντζί: «Ενδιάμεσος σταθμός για προσάρτηση τα δύο κράτη»

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ, ΑΠΑΝΤΑ Ο ΤΑΤΑΡ

«Η λύση δύο κρατών είναι μια ρητορική που το περιεχόμενό της δεν μπορεί να συμπληρωθεί και αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο που οδηγεί στην προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία», δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ακιντζί, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι «η ρητορική για λύση δύο κρατών είναι η ίδια με τις γνωστές θέσεις του μακαρίτη Ραούφ Ντενκτάς». Χαρακτήρισε δε «θολή» ακόμα την στάση των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει αποτέλεσμα από την Γενεύη με αυτή την στάση.

 

Κληθείς να σχολιάσει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο τέλος του μήνα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η διαδικασία που είχε εκτροχιαστεί, τέθηκε ξανά στις ράγες της κατά την συνάντηση του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, «όμως δεν επωφεληθήκαμε πολύ από τα αποτελέσματα εκείνης της συνάντησης».

 

«Δεν υπάρχει τελεία στην διπλωματία, υπάρχει άνω τελεία. Αλλά αν η τουρκική πλευρά δεν αλλάξει την στάση της για δύο κράτη στη Γενεύη, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα ενόσω συνεχίζεται η θολούρα των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος», είπε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε καλή εξέλιξη το ότι «Μπαρμπαρός» και τα άλλα πλοία αποτραβήχτηκαν στα λιμάνια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ερσίν Τατάρ, χαρακτήρισε εικασίες όσα ανέφερε ο Ακιντζί.

«Το 95% του λαού μου θέλει τα δύο κράτη. Τα δύο κράτη υπάρχουν και μέσα σε αυτό που λένε ομοσπονδία, όμως δεν μπορέσαμε ποτέ να το πάρουμε αυτό. Πλέον λέμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και πρέπει να το αποδεχτεί αυτό ο κόσμος. Ψηλώσαμε τον πήχη απ’ αυτή την άποψη. Επομένως, αυτή η πολιτική δεν έχει σχέση με την προσάρτηση και η Τουρκία δεν έχει μια τέτοια πρόθεση», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

ΠΗΓΗ: ΓΤΠ

Share this post