ΑΚΕΛ -ΕΔΕΚ : Εισηγήσεις μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας

ΑΚΕΛ -ΕΔΕΚ : Εισηγήσεις μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας

*Απαιτείται μείωση της τιμής στο ρεύμα, επιπρόσθετα μέτρα για τους αυτοεργοδοτούμενους, αναστολή εκποιήσεων και ιατρικά μέτρα. 

Συντονισμένη δράση για αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας ζητά το ΑΚΕΛ. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος , βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε σήμερα ότι μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης απαιτείται -παράλληλα με τα έκτακτα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού- συντονισμένη δράση για αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Πέραν των μέτρων, στα οποία χθες έχουμε αναφερθεί, εισηγούμαστε, δήλωσε ο κ. Στεφάνου , και τα ακόλουθα:


1. Επιπρόσθετα της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, το ΑΚΕΛ εισηγείται  η ΑΗΚ να αξιοποιήσει ένα μικρό μέρος από τα αποθεματικά της για απορρόφηση μέρους του κόστους του ηλεκτρισμού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
2. Πέραν των αυτοεργοδοτούμενων στο χώρο της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης και γι’ άλλες ομάδες εργαζομένων που απασχολούνται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Ήδη, αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι έχουν απωλέσει τις εργασίες τους.
3. Οι τράπεζες οφείλουν να προστατεύσουν την κοινωνία και να βοηθήσουν την οικονομία αξιοποιώντας ορθολογικά τα εργαλεία που παραχώρησε η ΕΚΤ. Είναι απολύτως απαραίτητο να προστατευτούν οι δανειολήπτες και να ανασταλούν εκποιήσεις κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

https://youtu.be/7GadDnjRcjw

 

Η ΕΔΕΚ για καύσιμα, εκποιήσεις και νοσηλεία κρουσμάτων από τον κορονοϊό

Η ΕΔΕΚ , σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι , ενώ πριν από τρεις μήνες η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ξεπερνούσε τα εβδομήντα δολάρια το βαρέλι, σήμερα είναι κάτω από τα τριάντα δολάρια. Ωστόσο , επισημαίνει στην 
 Κύπρο “συνεχίζεται η προκλητική στάση έναντι των πολιτών: όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς αυξάνεται, σε 24 ώρες αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων. Όταν μειώνονται οι τιμές, η μείωση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι αμελητέα”.

 


Η ΕΔΕΚ καλεί  την κυβέρνηση και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να παρέμβουν άμεσα για την ουσιαστική μείωση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης , η για ακόμη μία φορά καλεί την κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει η οικονομία του τόπου μετά την εξάπλωση του κορονοϊού  , να παρέμβει προς τις Τράπεζες και σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα “να ζητήσει αναστολή των εκποιήσεων,  αλλά και ρυθμίσεις των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και την επαναφορά της Οικονομίας σε ομαλούς ρυθμούς”.

Εξάλλου, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του  COVID-19 καλεί τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους και όλους τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων για αποτελεσματική διαχείριση ενδεχόμενης απότομης αύξησης περιστατικών και κυρίως προσβολής ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα η ΕΔΕΚ προτείνει:
-Θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες προς χρήση Εντατική ή Εντατικές για νοσηλεία τουλάχιστον 40 ασθενών
-Καταρτισμός καταλόγου Ιατρικού προσωπικού από τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα κυρίως Εντατικολόγων , Καρδιολόγων , Πνευμονολόγων , Παθολόγων οι οποίοι θα επιστρατευθούν για να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες εντατικές μονάδες καθώς επίσης και κατάλογος έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.
-Διαλογή περιστατικών. Περιστατικά που έχουν να κάνουν με νεαρά άτομα με ήπια συμπτώματα να νοσηλεύονται στο σπίτι τους υπό την ευθύνη του προσωπικού τους γιατρού- ΓΕΣΥ
-Να καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός ασθενοφόρων ανά Επαρχία τα οποία θα μεταφέρουν αποκλειστικά και μόνο ασθενείς του COVID-19 ή ύποπτα κρούσματα. Τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα δεν πρέπει να μεταφέρουν άλλους ασθενείς.
-Να αδειάσουν τα Κρατικά Νοσοκομεία από περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται για ήπιες παθήσεις και να μεταφερθούν σε Ιδιωτικές Κλινικές.

Share this post