Ακάρ: “Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου”
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΤΕΣ.
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Η Τουρκία δεν είναι «κατακτητής» στην Κύπρο, αλλά διεξήγαγε την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» για να προστατέψει τον πληθυσμό «συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, από τις σφαγές», επειδή «μέχρι το 1974 εκεί γίνονταν πραξικοπήματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη , παρουσία ελλήνων βουλευτών.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρεται ότι «κατά κοινή συνεδρίαση του NATO PA και της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησε στη Σταμπούλ, μετά τη συζήτηση της Έκθεσης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός κ. Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Μετά την ομιλία του, απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις Λιθουανών και Ισπανών νομοθετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Ακάρ αντέδρασε έντονα στο σχόλιο έλληνα βουλευτή ότι ‘‘η κατοχή σας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου συνεχίζεται’’».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Άκάρ είπε τα εξής:
«Αν λες κατοχή για τη βόρεια Κύπρο, αυτό σημαίνει ότι θέλεις να πολεμήσεις από την αρχή. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Η ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, κινδύνευε. Διεξήγαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Από το 1974, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν ειρηνικά. Αυτό πρέπει να φανεί. Δεν πρέπει να υπάρχει προκατάληψη. Το 2014, οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Αννάν του ΟΗΕ για να βρεθεί λύση, παρόλες τις ελλείψεις του. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχτηκε».
Στη συνέχεια, ο κ. Ακάρ είπε ότι «καταβάλουμε έντονες προσπάθειες για να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «δίνει θέση για στρατόπεδο στο PKK/YPG και τη FETÖ με τις οποίες πολεμάμε», πράγμα το οποίο «είναι αντίθετο με τη φιλία και θα βλάψει επίσης τη Συμμαχία». Αμέσως μετά ανέφερε ότι «όλοι ξέρουν» για το «στρατόπεδο του Λαυρίου» στην Ελλάδα και πως «με τον ίδιο τρόπο, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν τα πάντα στη Σουηδία».
Ο κ. Ακάρ δήλωσε επίσης ότι «ελληνικά αεροσκάφη ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Κνίδο (Datça), Δίδυμα (Didim) και Dalaman. Έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά, από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, τι περιμένετε να κάνουμε; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ· τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Στις 28 Απριλίου απαντήσαμε σε αυτές τις ενέργειες».
Ο υπουργός Άμυνας είπε στη συνέχεια ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Τέλος, υποστήριξε ότι «τα προβλήματα έχουν πολλές ιστορικές, νομικές και πολιτικές πτυχές οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τις μελετήσουν λεπτομερώς», αλλά δεν κατέστη δυνατό να συζητηθούν όλα αυτά επειδή η Ελλάδα «ακύρωσε την τέταρτη συνάντηση» για τα ΜΟΕ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Το ερώτημα, γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη συνολική διαδικασία των διμερών συνομιλιών —η οποία ορίζει ως ύπατο κριτή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση αποτυχίας— έθεσαν, μεταξύ άλλων, Έλληνες βουλευτές κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος, παρενέβησαν σε σχέση με την τοποθέτηση του κ. Ακάρ, ο οποίος έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, το οποίο και χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα», που θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.
Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, «στην τοποθέτησή του ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια ρητορική που τροφοδοτεί εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ τα όποια διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας δεν αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να διευθετηθούν σε διμερές επίπεδο. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά αξιόπιστο σύμμαχο, καθώς τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί ιστορικοί και γεωγραφικοί δεσμοί. Ως εκ τούτου —υποστήριξε— είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές».
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κ. Σπήλιος Λιβανός, εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό της στις αρχές του Κράτους Δικαίου, αλλά και την προσήλωσή της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Απευθυνόμενος στον κ. Ακάρ δήλωσε ότι «αποτελεί αντίφαση το γεγονός πως, ενώ η Τουρκία μιλάει για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καυτηριάζει τον επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της Ρωσίας, την ίδια στιγμή απειλεί την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι γείτονα και σύμμαχος χώρα, με το casus belli, υιοθετεί σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και διατηρεί υπό την κατοχή της, μετά από παράνομη εισβολή, το βόρειο τμήμα ανεξάρτητου κράτους, της Κύπρου». Ο κ. Λιβανός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στον διάλογο, πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες» και «στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, ωστόσο η προκλητική ρητορική της Τουρκίας και οι θέσεις του Προέδρου της έχουν οδηγήσει σε μη διάλογο».
Αμέσως μετά ο Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και στο γεγονός ότι, τελευταία, η Τουρκία ζητά και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και ζητά να έχουμε εμείς περιορισμούς εντός της επικράτειάς μας».
Από πλευράς της, η Θεοδώρα Τζάκρη σχολίασε τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας πως «οι κατηγορίες για διεθνή αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Δυστυχώς, η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα», είπε, «τάσσεται υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας».
Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον κ. Ντονμέζ, ανέφερε ότι «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, όλα τα νησιά έχουν δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι επ’ αυτού υπάρχει ειδικό άρθρο στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα το άρθρο 121, παράγραφος 2. Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη συνολική διαδικασία, γιατί δηλαδή δεν δέχεται μετά τις διερευνητικές επαφές, εάν αυτές δώσουν αποτέλεσμα, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε να συμφωνηθεί να προσφύγουμε και οι δύο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου; Για ποιόν λόγο δεν έχει, ακόμη, η Τουρκία αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία κάποιου από αυτά τα δύο Διεθνή Δικαστήρια;», είπε καταλήγοντας.
ΦΩΤΟ: ΥΠΑΜ Τουρκίας