Αιδώς Αργείοι, είναι σικέ το παιγνίδι με τα «κόκκινα δάνεια»

Αιδώς Αργείοι, είναι σικέ το παιγνίδι με τα «κόκκινα δάνεια»

Του Γιώργου Καλλινίκου*

 

Επειδή οι παραστάσεις στον επονομαζόμενο «ναό της Δημοκρατίας» συνεχίζονται, απειλώντας να τον μετονομάσουν σε «θέατρο της Δημοκρατίας», πρέπει επιτέλους να δοθεί η πραγματική εικόνα στους πολίτες. Αυτούς τους οποίους έχουν μετατρέψει σε απλούς θεατές ενός σκηνικού, που αδυνατούν να αντιληφθούν αν πρόκειται για κωμωδία ή για δράμα. Όχι γιατί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιληπτικότητας. Αλλά επειδή οι κωμικές υποκριτικές κάποιων εκ των πρωταγωνιστών παρεμβάλλονται με τέτοια συχνότητα στο σενάριο ώστε αλλοιώνουν την εν γένει υπόθεση. Που αρχικά διαφημίστηκε ως εξόχως δραματική. Αφού αφορούσε την παρ’ ολίγον πτώχευση ενός κράτους, την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού και το πώς θησαύριζαν οι λίγοι με σκανδαλώδη τρόπο.

Αφορμή για να παραθέσουμε με ξεκάθαρο τρόπο αυτό το οποίο φαντάζει ως ένα τεράστιο ΣΙΚΕ, δίδει η τελευταία παράσταση της περασμένης Πέμπτης στην επιτροπή Ελέγχου. Αποφάσισε υπό την προεδρία Συλλούρη να παραπέμψει στην περιβόητη Ad Hoc επιτροπή της Βουλής και το θέμα των διαγραφών δανείων.

Πρόκειται, βεβαίως, για μια από τις σοβαρές πτυχές του όλου σκανδάλου, που αφορά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Εύλογα θα αναλογισθεί κάποιος ότι πρόκειται για ορθή ενέργεια. Πλην, όμως, πρέπει να κριθεί σε συνάρτηση με όλο το υπόλοιπο θέατρο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ας δούμε, λοιπόν, τα γεγονότα από την αρχή για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα. Το σενάριο του εμπαιγμού άρχισε πριν από επτά χρόνια, όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα. Άρχισαν να αναζητούν την ουσία του πριν από πέντε χρόνια όταν ο Περδίκης ενέγραψε το θέμα στη Βουλή. Άγγιξαν την ουσία πριν από δύο χρόνια όταν η Βουλή δεήθηκε να ζητήσει επισήμως την περιβόητη λίστα των ΜΕΔ.

Περάσαμε πρώτα από σκηνές κοροϊδίας, αφού για καιρό η πρώην Διοικήτρια πελαγοδρομούσε με ανεδαφικούς ισχυρισμούς, προτάσσοντας το τραπεζικό απόρρητο. Τέσσερα χρόνια μετά, την τελευταία μέρα πριν αποχωρήσει, στις 4 Απριλίου 2019, ως δια μαγείας, ξεπεράστηκαν τα δήθεν τραπεζικά κωλύματα και έστειλε την λίστα στον πρόεδρο της Βουλής. Στις 18 – 4 – 2019, όταν ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πήγε στη Βουλή για εθιμοτυπική συνάντηση, ο Συλλούρης άστραψε και βρόντηξε. Τον περίμενε οργίλος. Του επέστρεψε τον φάκελο των ΜΕΔ.

Στις 4–7–2019 ο διοικητής της Κ.Τ. ζήτησε να δει τον Συλλούρη για να τον ενημερώσει αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Επέμεινε όμως. Απέστειλε επιστολή στις 22–11–2019 και ενημέρωσε για την ετοιμότητά του να καταθέσει τα στοιχεία. Τα πιο πρόσφατα γεγονότα είναι νωπά στη μνήμη. Ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο ο σταρ Δημήτριος Συλλούρης. Πρώτα κατακεραύνωσε την λίστα, κάνοντάς την να ομοιάζει με σκουπίδι. Μετά την διέρρευσε σε αρκετούς βουλευτές τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα. Άρχισε βροχή διαψεύσεων και επιβεβαιώσεις από τις τράπεζες (τις ίδιες που έβαλαν τα ονόματά τους στη λίστα) ότι δεν έχουν ΜΕΔ. Φτάσαμε στη συνεδρία παρωδία. Κάποιοι αποχώρησαν επιδεικτικά, εκμηδενίζοντας κάθε έννοια σοβαρότητας που άρμοζε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αποκορύφωμα η αποχώρηση του προέδρου του Σώματος σε ένα απαράμιλλο κρεσέντο εκκωφαντικών ουρλιαχτών σοβαροφάνειας.

Οι εναπομείναντες ψήφισαν να δοθεί ΑΜΕΣΩΣ στη δημοσιότητα η λίστα. Αμέσως μετά τη συνεδρία, όμως, μάθαμε (ακόμη και βουλευτές) ότι το «αμέσως» δεν ήταν τόσο αμέσως. Διότι την απόφαση πρέπει να την υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Μην αγωνιάτε. Οι πληροφορίες είναι σαφείς. Δεν θα ανάψει πράσινο φως. Και ενώ, το παραμύθι των «κόκκινων δανείων» πετάχτηκε στο πιο βαθύ πηγάδι για να χαθεί, ο σταρ Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε ένα νέο παραμύθι. Εύηχο η αλήθεια. Αλλά παραμύθι. Θα ζητηθεί νέα λίστα, αυτή των διαγραφών δανείων. Χρυσόσκονη για κάλυψη της μαύρης σελίδας των χειρισμών τους. Αρκεί κάποιος να εστιάσει στην τοποθέτηση του Διοικητή της ΚΤ για τα ΜΕΔ ώστε να αντιληφθεί ποιο θα είναι το μέλλον του νέου παραμυθιού. Η ΚΤ, είπε, δεν μπορεί να ζητήσει στοιχεία. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις συστημικές τράπεζες. Ευκολάκι το αποτέλεσμα…

Που έγκειται η ουσία του τεράστιου σικέ; Άφησαν να περάσουν επτά χρόνια από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Πέντε χρόνια από την ημέρα εγγραφής του θέματος. Έκτοτε άλλαξαν τα φώτα της πραγματικής λίστας με αναδιαρθρώσεις και διαγραφές. Όταν, απρόσμενα, τους έδωσε τη λίστα η Γιωρκάτζη, την κρατούσε ο Συλλούρης στο συρτάρι του γραφείου του. Την επέστρεψε ανεκμετάλλευτη και με θεατρινισμούς. Υπό το βάρος της πίεσης της κοινωνίας που αντιλήφθηκε τον εμπαιγμό, ήρθε η ώρα της δημοσιοποίησης. Αποφάσισαν να δοθεί, εν γνώσει τους όμως ότι διαδικαστικά εξαρτάται από τον Αναστασιάδη και την νομική γνωμάτευση που θα λάβει.

Όμως, τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Μπορούσε πριν πέντε χρόνια να ανατεθεί στον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει την υπόθεση. Μπορούσαν να δώσουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία τη λίστα με εντολή να την καθαρίσει. Και να ετοιμάσει τη λίστα της ουσίας με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, με τα δάνεια που διαγράφηκαν, με τα δάνεια που δόθηκαν με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις. Με τις αναδιαρθρώσεις με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις. Κάποιοι από τους θεατρίνους εισηγούνται να διοριστεί ξένος οίκος. Σοβαρά; Για να πετάξουμε κι άλλα εκατομμύρια; Ενώ μια χαρά μπορεί να κάνει την δουλειά ο Οδυσσέας; Αλλά είπαμε, αυτόν τον τρέμετε…

Ακόμη και τώρα, παρά το κρεσέντο εμπαιγμού, αν θέλουν μπορούν να το πράξουν. Ειδικά οι βουλευτές μπορούν να κάνουν και κάτι άλλο. Να πάει η λίστα στην Γενική Εισαγγελία και να δεσμευτούν όλοι εν λευκώ, να διερευνήσουν όλους τους λογαριασμούς τους ποινικοί ανακριτές. Το πρότεινε ο Μυλωνάς στη Βουλή. Τολμάτε κύριοι;

Το παιγνίδι όμως δείχνει σικέ! Ποιος να τολμήσει…

*ΠΗΓΗ : “Ο Φιλελεύθερος”

Τα ενυπόγραγα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post