Άγκυρα: ‘‘Περιμένουμε από την Ρωσία να αποφεύγει βήματα στήριξης του PKK’’

Άγκυρα: ‘‘Περιμένουμε από την Ρωσία να αποφεύγει βήματα στήριξης του PKK’’

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει στον διασυριακό διάλογο

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Μέλη της συριακής αντιπολίτευσης ενημέρωσαν τον ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ‘Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου’ και του ‘Κόμματος Λαϊκής Θέλησης’, που υπεγράφη στον απόηχο των συνομιλιών των πλευρών στη Μόσχα, αναφέρει το πρακτορείο ‘TASS’.

Στην Άγκυρα το ΥΠΕΞ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία του ‘Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου’, για το οποίο αναφέρει ότι “συνδέεται με το ΡΚΚ”.

Αναφορικά με τις συνομιλίες, το TASS μετέδωσε ότι ο Λαβρόφ συζήτησε τις σχετικές ρυθμίσεις «με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της Ρωσίας να συμβάλλει στον διασυριακό διάλογο».

Το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Λαβρόφ είχε συζητήσει, συγκεκριμένα, «για την επίτευξη ενδοσυριακών συμφωνιών βάσει του ψηφίσματος 2254 του ΣΑ του ΟΗΕ, με την συμπρόεδρο του Κουρδικού Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, Ιλχάμ Αχμέντ και με τον ηγέτη του ‘Λαϊκού Μετώπου για την Αλλαγή και την Απελευθέρωση’, Καντρί Τζαμίλ».

Στα αριστερά η Ιλχάμ Αχμέντ

Ο Λαβρόφ «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση ενός εποικοδομητικού διασυριακού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος της ταχύτερης ανάκαμψης και της ενίσχυσης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, του σχηματισμού προϋποθέσεων για αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μερών της συριακής κοινωνίας», ανέφερε το ΥΠΕΞ.

Στην Άγκυρα, το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του διαμηνύει ότι “αναμένει από τη Ρωσία να αποφεύγει βήματα, που θα υπηρετήσουν στην ατζέντα των σχηματισμών που συνδέονται με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG”. Περιμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτει το ΥΠΕΞ, «να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το πνεύμα της ‘Αστάνα’ και τις εγγυήσεις που δόθηκαν στις συνόδους που έγιναν στο σχήμα ‘Αστανά’».

Προκαλεί ανησυχία, προστίθεται, η πρόσκληση στη Μόσχα «ομάδας που αποτελείται από στοιχεία του δήθεν ¨Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου¨, που καθοδηγείται από τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και η υψηλού επιπέδου υποδοχή της από τις ρωσικές επίσημες αρχές. Η PKK/YPG πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, επιπλέον, ότι στα κοινά ανακοινωθέντα των συνεδριάσεων στο σχήμα ‘Αστανά’ (τριμερείς Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν) «οι πλευρές δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές και εκδηλώσεις τρομοκρατίας και να αντιταχθούν στις αποσχιστικές ατζέντες που μπορούν να πλήξουν, εκτός από την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών».

Share this post