Άγκυρα: Όμηρος Ελλάδας και Κύπρου η Ε.Ε.

Άγκυρα: Όμηρος Ελλάδας και Κύπρου η Ε.Ε.

Νέες σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων και των περιοχών που έχουν προσδιοριστεί με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης

“Η ΕΕ μετατρέπεται τυφλά σε εκπρόσωπο των Ε/κ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στη Δήλωση,  την οποία υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών . Κατηγορεί την ΕΕ ότι παραμένει “όμηρος των αξιώσεων της Ελλάδας και της Κύπρου”.
Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι η Δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο “αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ενός στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και και δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό”.
“Αυτή η νοοτροπία η οποία είναι αδιάφορη απέναντι στις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας και παραμένει όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της Ελλάδας και της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι “έχει σημασία που η ΕΕ δείχνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις στον ‘ε/κ τομέα’ την αλληλεγγύη που δεν έδειξε στον αγώνα κατά του κορονοϊού”.

 


“Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι, αντί με το πρόσχημα την αλληλεγγύης να μετατρέπεται τυφλά σε εκπρόσωπο της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’, να ενεργεί με κοινή λογική και να λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επαναλαμβάνουμε πως εμείς όπως πάντα είμαστε ανοιχτοί σε ένα δίκαιο διάλογο”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ , ο Βασίλης Νέδος έγραψε στην “Καθημερινή” Αθηνών ότι ρητορική  υψηλών τόνων για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και επικοινωνιακή προβολή αλυτρωτικών προσδοκιών μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, το οποίο παρουσιάζει το αίτημα ΜΚΟ φιλικών προς το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για διεκδίκηση της Κρήτης, της Δυτικής Θράκης και της… Κριμαίας, αποτελούν τα τελευταία δείγματα,  που “υποδηλώνουν την τακτική της Αγκυρας να μοχλεύει τον εθνικισμό με το βλέμμα στο εσωτερικό”.
Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων και των περιοχών που έχουν προσδιοριστεί με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης. Συγκεκριμένα, για την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο κ. Ντονμέζ επισήμανε ότι η διαδικασία αδειοδότησης της ΤΡΑΟ έχει ήδη αρχίσει και, μόλις ολοκληρωθεί, «θα ξεκινήσει η πρώτη δραστηριότητα σεισμικής έρευνας». Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι «έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά, από τον Ιούλιο, με το γεωτρύπανό μας “Φατίχ” σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση».

Οι δηλώσεις του κ. Ντονμέζ πραγματοποιούνται,  ενόσω η Αγκυρα συνεχίζει να ανεφοδιάζει τακτικά τις δυνάμεις του Φαγέζ αλ Σαράζ, με μια σημαντική ναυτική δύναμη τουλάχιστον πέντε φρεγατών, οι οποίες παραμένουν ανοικτά της Τρίπολης να περιπολούν στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. συνεχίζεται με αργό ρυθμό. Η φρεγάτα «Ύδρα» έπλευσε στον Ναύσταθμο Κρήτης και άμεσα θα ενταχθεί στη δύναμη στα νότια της Κρήτης, που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά περιορισμένη.

Η φρεγάτα «Ύδρα»

Στα προβληματικά σημεία της επιχείρησης υπογραμμίζεται και η έως τώρα αρνητική αντίδραση της Μάλτας, η οποία και ανησυχεί για πιθανότητα αυξημένων προσφυγικών ροών.
Μια άλλη είδηση που προωθεί το Αναντολού είναι η πρόθεση ΜΚΟ να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για 12 νησιά του Αιγαίου, τα τρία τέταρτα της Κρήτης, τη Λιβύη, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, την Κριμαία και τη Δυτική Θράκη, καθώς θεωρούν ότι νομικά οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Τουρκία. Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου γράφονται καινοφανείς ισχυρισμοί όπως ότι η Κρήτη ήταν ένα νησί με πληθυσμό κυρίως τουρκικό. Επίσης, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Κρήτη δόθηκε στην Τουρκία το 1913 (Συνθήκη Λονδίνου), αλλά εν συνεχεία, παράνομα, κατακτήθηκε από την Ελλάδα. Στο τουρκικό πρακτορείο μιλούν γι’ αυτό οι Ιλίγιας Τοπσακάλ και Χαλίτ Κανάκ της οργάνωσης Turkish World Solidarity and Beneficiary Association, που αποτελεί «ομπρέλα» για 100 ΜΚΟ οι οποίες είναι γνωστές για τις πολύ στενές σχέσεις τους με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και έχουν έδρα στην Τουρκία, στο Καζαχστάν, στο Κιργιστάν, στο Ουζμπεκιστάν, στο Αζερμπαϊτζάν και στα Βαλκάνια. Οι ισχυρισμοί αυτοί, παρότι φαιδροί ως προς το περιεχόμενό τους, έχουν σημασία κυρίως διότι διατυπώνονται από πρόσωπα που διατηρούν προσωπικές επαφές με την ηγετική ομάδα του ΑΚΡ.

Share this post