Άγκυρα και Αθήνα ακύρωσαν στρατιωτικές ασκήσεις

Άγκυρα και Αθήνα ακύρωσαν στρατιωτικές ασκήσεις

Είχαν προγραμματιστεί τις μέρες των Εθνικών Επετείων των δύο χωρών

Στην ακύρωση της NAVTEX για στρατιωτική άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, προχώρησε η Ελλάδα ακολουθώντας την κίνηση  της Τουρκίας που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει αντίστοιχα ότι ακυρώνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με σημερινή Navtex ακύρωσε παλαιότερη Navtex, η οποία ενεργοποιούσε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα , η τουρκική πλευρά γνωστοποίησε ότι προβαίνει σε ακύρωση της Navtex που είχε εκδώσει για σχεδιαζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την 28η Οκτωβρίου – ανήμερα της εθνικής επετείου της Ελλάδος – ως χειρονομία καλής θέλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εξήγγειλε το περασμένο Σάββατο στρατιωτικές ασκήσεις για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, αδειάζοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, που λίγες ώρες νωρίτερα, διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανατολικότερα του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, οι δυο ασκήσεις αφορούσαν σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της γειτονικής χώρας, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης.

Η τρίτη άσκηση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.

 

Share this post