Άγκυρα: H Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια

Άγκυρα: H Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια

Τουρκικοί ισχυρισμοί σε έγγαρφο, που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ

 

Εμμέσως , πλην σαφώς, η Άγκυρα διατυπώνει αιτιάσεις ότι  η “Κρήτη δεν διαθέτει πλήρη επήρεια στην διαμόρφωση της συμφωνίας για ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο”,γεγονός που  – κατά τηντουρκική κυβέρνηση-νομιμοποιεί τις  απόψεις και για το Καστελόριζο”. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί διατυπώνονται σε επιστολή  προς τον γ.γ. του ΟΗΕ,την οποία έστειλε ο  Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ ο Βασίλης Νέδος σην “Καθημερινή” Αθηνών στο έγγραφο  (Α/74/997-S/2020/826) ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως μόνιμες τις έρευνες του Ορούτς Ρέις και ως δείγμα κακόπιστης στάσης, τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Αφού επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις,ότι το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα έναντι της Τουρκίας,τονίζει ότι: «η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη συμφωνία της με την Ιταλία και την αποκαλούμενη συμφωνία της με την Αίγυπτο. Ακόμα και στο νησί της Κρήτης, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει αποδοθεί μειωμένη επήρεια».

Οι ισχυρισμοί του κ. Σινιρλίογλου γίνονται με βάση την πάγια Τουρκική θέση περί «παράνομης» συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, κυρίως διότι αυτή ακυρώνει στη πράξη το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ωστόσο από τους ισχυρισμούς σε διπλωματικό επίπεδο γίνεται απολύτως σαφές πως η Άγκυρα επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμα και τις συμφωνίες ,που  δεν αποδέχεται προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως «νόμιμες» τόσο την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» όσο και την ναυτική συνοδεία του.

Όπως διατείνεται  «η Τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει σε καμία περίπτωση στην κλιμάκωση, αλλά στην παροχή προστασίας για της δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις, που παράνομα έχει επιχειρηθεί να διακοπούν από τα σκάφη του Ελληνικού Ναυτικού».

 

 

 

Share this post