ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΣ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΣ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου τίμησε σήμερα την μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου, ο οποίος είναι ο πρώτος και ο μόνος γνωστός στην ιστορία επίσκοπος Λήδρας ή Λεδρών (Λευκωσίας). Σύμφωνα με αρχαία παράδοση, καταγόταν απὸ την  Ρώμη, όπου  γεννήθηκε κατὰ τὶς ἀρχές τοῦ 4ου μ.Χ. αιώνα. 

Ανατράφηκε στην Κωνσταντινούπολη και , όταν εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, συνδέθηκε με τον Άγιο  Σπυρίδωνα. 

*Αναλυτικά για τον βίο του Αγίου δείτε το κείμενο του μελετητή της αγιολογίας , Αρχμ. Φώτιου Ιωακείμ, πρωτοσύγκελου της Ι. Μ. Μόρφου.

http://www.immorfou.org.cy/local-saints/1686-ag-trif.html


Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής παρεκκλήσιο . Στο παρεκκλήσιο ήταν και η χαριτόβρυτη κάρα του πολιούχου της Λευκωσίας. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εορτάζων αρχιμανδρίτης της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου μαζί με τον διάκονο Θεόδωρο Πιτταρά. Κήρυξε ο θεολόγος ιεροδιάκονος , Μιχαήλ Νικολάου.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας αναγνώσθηκε κι η ευχή των κολλύβων της εορτής και μετά το πέρας της ακολουθίας όλοι ευχήθηκαν στον εορτάζοντα, Αρχ. Τριφύλλιο.


Χθες τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου της πόλεως Αγίου Τριφυλλίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, συμπαραστατουμένου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου.
Πολλοί πιστοί έδωσαν το παρόν τους για να τιμήσουν τον πολιούχο τους Άγιο και ένωσαν τις προσευχές τους ενώπιον της Ιερής Εικόνας και της τιμίας κάρας του Αγίου Τριφυλλίου, η οποία μεταφέρθηκε για λίγες μέρες στο Ναό της Παναγίας Φανερωμένης από την Μονή Κύκκου, όπου διαφυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός.


Κατά τη διάρκεια του εσπερινού τελέσθηκε αρτοκλασία και κήρυξε ο Αρχιμ. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρετές που κοσμούσαν τον Άγιο και ιδιαίτερα στη μεγάλη αρετή της ταπεινοφροσύνης, όπως ακριβώς και ο δάσκαλος και γέροντάς του άγιος Σπυρίδων. Τόνισε επίσης ότι «ο άνθρωπος του Θεού προσφέρει πάντοτε αγάπη στους άλλους όπως ακριβώς ο πολιούχος της Λευκωσίας, ο οποίος ήταν πάντοτε στο πλευρό του ποιμνίου του και η πόρτα του σπιτιού του ήταν πάντοτε ανοικτή για όλους τους πονεμένους και εν ανάγκαις ευρισκομένους αδελφούς μας».


Ο Επίσκοπος Νιτρίας ευχήθηκε τα δέοντα στον Αρχιμ. Τριφύλλιο, ιδιαίτερο γραμματέα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, όπως σημείωσε ο Θεοφιλέστατος, είναι ένας από τους λίγους που φέρουν το όνομα του προστάτου της Λευκωσίας.

Share this post