Άγιος Νεκτάριος : Σήμερα η μνήμη και η 100η επέτειος της κοιμήσεως Του

Άγιος Νεκτάριος : Σήμερα η μνήμη και η 100η επέτειος της κοιμήσεως Του

Σηλυβρίας Μάξιμος:  Άγιος Νεκτάριος: Η  αγιασμένη και αγαπῶσα ρωμέϊκη καρδιά. Εργαζόταν σθεναρῶς για την ενότητα τῶν Χριστιανῶν. Θεωρουσε μάλιστα τήν ἕνωση της Ορθόδοξης με τη ΡΚαθολική Ἐκκλησία ως θεάρεστο έργο, χωρίς βεβαίως να αγνοούνται οι διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα την μνήμη του Αγίου  του 20ού αιώνα και γόνου της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης , Νεκταρίου  Επισκόπου  Πενταπόλεως του  θαυματουργού. Χθες ( 8 Νοεμβρίου 2020) ήταν η επέτειος   των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου.  

Στα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου  αφιέρωσε  το Ημερολόγιο του  2020 η  Ι. Μητρόπολης  Σηλυβρίας.  Στο Ημερολόγιο προτάσσεται Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Ποιμενάρχην της Σηλυβρίας Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μάξιμο. 
Ο Πατριάρχης, επευλογώντας την έκδοση, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία εναβρύνεται και καυχάται εν Κυρίω, καθ΄ότι η γενέθλιος πόλις του Αγίου, η Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, τυγχάνει Επαρχία αυτής και μάλιστα γεωγραφικώς κειμένη πλησίον της Πόλεως. Προσέτι δε χαίρει, διότι η θεόσωστος αύτη Επαρχία, μετά σιγήν πολλών ετών, με την επαξίαν και θεοφιλή διαποίμανσιν υπό της υμετέρας Ιερότητος, αναγεννάται και αναθάλλει προς δόξαν Θεού και εύκλειαν της Μητρός Εκκλησίας”. 
                                                      Νοέμβριος 2018, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Σηλυβρία, γενέτειρα του Αγίου Νεκαταρίου.
Στο Ημερολόγιο παρατίθενται κείμενα του Αγίου Νεκταρίου, στην δημοτική, κυρίως για την αγάπη, την πεμπτουσία της πίστεώς μας. 
Το τεύχος Νοεμβρίου 2020 του περιοδικού “Πειραϊκή Εκκλησία” είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο. Στην συνέχεια παραθέτουμε το άρθρο του Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μαξίμου , που γράφτηκε ειδικά για το αφιέρωμα του περιοδικού.

Ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπο… by ARISTEIDIS VIKETOS

Share this post