Αγία Σοφία: Το κλασικό μνημείο της ανθρωπότητας

Αγία Σοφία: Το κλασικό μνημείο της ανθρωπότητας

Του Χαράλαμπου Μπακιρτζή

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων , λόγω της προσπάθειας των ιθυνόντων του τουρκικού κράτους να την μετατρέψουν σε τέμενος, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα κορυφαία μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πολύ εύστοχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε, πριν από λίγες μέρες, ότι ο ναός της του Θεού Σοφίας είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού.

«”Κλασικό” είναι αυτό, το οποίον πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής εις την οποίαν εδημιουργήθη, και δεν ανήκει μόνον εις αυτόν που το κατέχει, αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα» , υπογράμμισε.

Για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας παραθέτουμε στην συνέχεια μελέτη, με τίτλο «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ»,   του κ. Χαράλαμπου Μπακιρτζή,  καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988-1998) και από το 2011 διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο  «ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΟΝ»,ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH KENTPOY EIKONOΛOΓIAΣ IEPAΣ MONHΣ XPYΣOPPOΓIATIΣΣHΣ TEYXOΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπό… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

ΣΗΜ: Η φωτογραφία της Αγίας Σοφίας είναι του Νίκου Μαγγίνα

 

 

 

 

Share this post