«Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».

«Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».

Τριάντα επτά  ιστορικοί  εμβληματικοί  ναοί σε 11 χώρες από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη. -Ένας τόμος , καρπός της συνεργασίας της Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο τόμος «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» αποτελεί καρπό της συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκευτικός Διάλογος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 

Το  επιστημονικό πόνημα  αποσκοπεί μέσα από κείμενα μιας πολυεθνικής ομάδας ερευνητών/επιστημόνων στην πολυδιάστατη σκιαγράφηση των 37 ιστορικών εμβληματικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται σε 11 χώρες από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη. Συγκεκριμένα, οι χώρες που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι οι ακόλουθες: Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία και Τουρκία. Η πολύ-πρισματική μελέτη καλύπτει πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή, το πολιτιστικό αποτύπωμα, τον εσωτερικό διάκοσμο, την αρχιτεκτονική και τη ναοδομία των Ναών της του Θεού Σοφίας. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά) και μεταφράζεται σε άλλες 4 (Αρμενικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Φινλανδικά), ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες, προκειμένου να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την ανάδειξη του πνευματικού, ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού.

 

Πανοραμική φωτογραφία του Στέλιου Στυλιανού του Γοτθικού Καθεδρικού Ναού  της Λευκωσίας (τέμενος Σελιμιέ), ο οποίος ήταν  αφιερωμένος στην Αγία Σοφία, δηλαδή τη Σοφία του Θεού και φαίνεται ότι αντικατέστησε παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία που ήταν κτισμένη εκεί. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται τόσο από τα αρχιτεκτονικά μέλη παλαιότερης εκκλησίας που χρησιμοποιήθηκαν στη γοτθική εκκλησία, όσο και από τη σφραγίδα του Λατίνου αρχιεπισκόπου Λευκωσίας Eustorge de Montaigu (1217-1251),  στην οποία εικονίζεται μια εκκλησία με τρούλλο. Οι Οθωμανοί  μετέτρεψαν το 1570 τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας  σε τζαμί. Ο ναός το 1954 μετονομάστηκε σε τέμενος Σελιμιέ προς τιμήν του Σουλτάνου Σελίμ Β’ (1566 – 1574) επί εποχής του οποίου κατακτήθηκε η Κύπρος από τους Οθωμανούς. Από το 1974 ο ναός βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας . 

Η πρώτη παρουσίαση του τόμου θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 13.00 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Αίθουσα Ιφιγένεια). Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., Μέλους της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Sergei Gavrilov. Ακολούθως, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης κα Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Για τον Τόμο θα μιλήσει η επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ κα Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., Μέλους της Βουλής των Ελλήνων, δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ),  Μαρία Αντωνιάδου. Στην παρουσίαση έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και μέλη του διπλωματικού σώματος της χώρας και ξένων αντιπροσωπειών. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί με πλήρη συμμόρφωση προς τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών αρχών στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας του COVID 19.

Ο τόμος  «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» αποτελεί  πρωτοβουλία,  που ανέλαβε η Δ.Σ.Ο. , κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς Γραμματείας της  τον Σεπτέμβριο του 2020, ως απάντηση, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου,  “στη μονομερή, αυθαίρετη και αντιδιεθνή απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Μια απόφαση που προσβάλει συνολικά τον Χριστιανισμό και θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένων από την UNESCO”.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Δ.Σ.Ο. ανέλαβε δυο ακόμη σχετικές πρωτοβουλίες: α) τη διοργάνωση Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας με το ίδιο θέμα, ο οποίος ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο του 2021 με την απονομή των Βραβείων και β) την «χάραξη» της πολιτιστικής διαδρομής “Hagia Sophia: The European Cultural Route of the Wisdom of God Churches” και την υποβολή στο μέλλον αίτησης αναγνώρισης της από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών.

Ο Ναός της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο Λευκωσίας

ΦΩΤΟ: Ιστοσελίδα Ναού

Στο Δήμο Στροβόλου , στην Λευκωσία, ολοκληρώθηκε το 2008 ο μεγαλοπρεπής Ναός της του Θεού Σοφίας . Ο ρυθμός  του είναι αυτός της τρίκλιτης  βασιλικής μετά τρούλου, όπως ακριβώς και του ιερού ναού στην Κωνσταντινούπολη, με ελάχιστες μικροδιαφορές, όπως πχ. το μέγεθος.
Θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησία της Κύπρου, με χωρητικότητα περίπου 850 καθημένων. Ο χώρος περιλαμβάνει 3 μικρά παρεκκλήσια  ,  κάτω από τον Ναό, Στο ένα από αυτά γίνονται   οι βαφτίσεις και υπάρχει και βαφτιστήριο, όπου μπορούν να βαφτιστούν ενήλικες. Τα καμπαναριά είναι δύο και είναι μικρά για να προσδίδεται με αυτόν τον τρόπο η αίγλη του θόλου του Ναού.

 

 

Ο Μ. Χαρακόπουλος επέδωσε τον τόμο στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ

«Είμαι βέβαιος ότι το εξαίρετο αποτέλεσμα της εργασίας των ειδικών επιστημόνων, που συνεισέφεραν στην έκδοση του πολύτιμου τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, θα βρει θετική ανταπόκριση όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, τυπώνεται σε πολλές γλώσσες, ώστε να διατεθεί παντού. Ο σκοπός μας δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και των υψηλών πανανθρώπινων αξιών που καταρρακώνονται από την αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία στην Πόλη. Πανηγυρική αφετηρία του “μαραθωνίου” ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης θα είναι η Αθήνα, όπου στις 23 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Τόμου. Για τον λόγο αυτό και επισκέφθηκα την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, για να της επιδώσω τον Τόμο και να της ζητήσω να είναι η συντονίστρια της εκδήλωσης, κάτι που έκανε ασμένως δεκτό και την ευχαριστώ θερμά». Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ,  Μαρία Αντωνιάδου.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά,  Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά) και μεταφράζεται σε άλλες 4 (Αρμενικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Φινλανδικά), ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες, προκειμένου να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την ανάδειξη του πνευματικού, ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού.

 

Share this post