Αγία Ευφημία : Ανασκόπηση ενός Τοποσήμου της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης
Φωτογραφίες από τις εργασίες στο μνημείο της Αγίας Ευφημίας
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών και Ύστερης Αρχαιότητας του Koç University & Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (GABAM) οργάνωσε απόψε ηλεκτρονική ομιλία /διάλεξη για το Ναό της Αγίας Ευφημίας στην περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, υπό τον τίτλο «Αγία Ευφημία: Επανεξέταση ενός Τοποσήμου της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης».
Στο πρώτο μέρος της διάλεξης, ο Καθ. Engin Akyürek, Παν/μιο Koç, παρουσίασε την ιστορία του μνημείου και τη ζωή της Αγίας Ευφημίας Χαλκιδόνος, όπως αυτή απεικονίζεται στις τοιχογραφίες.
Επίσης έγινε σύντομη επισκόπιση των πρόσφατων εργασιών αποκατάστασης που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2013 έως σήμερα. O Engin Akyürek είναι ο διευθυντής και τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος της αποκατάστασης του μνημείου της Αγίας Ευφημίας.
Engin Akyürek
Αναστάσιος Τάντσης
Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης, ο Επ. Καθ. Αναστάσιος Τάντσης, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκη εστίασε στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ναού της Αγίας Ευφημίας και των μετατροπών που υπέστη κατά τη μακρά περίοδο χρήσης του.
Ασπασμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο των λειψάνων της Αγίας Ευφημίας , που βρίσκονται στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ(+)
Εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου.
Η εκκλησία της Αγίας Ευφημίας στο Σουλταναχμέτ είναι μια από τις παλαιότερες βυζαντινές δομές που παρέμειναν μέχρι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Η κατασκευή χρονολογείται από τον 5ο αιώνα. Ο ναός δεν σώζεται .Πριν αρχίσουν οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης ο χώρος ήταν ένας σκουπιδότοπος Στο σκαρήφημα κάτω βλέπετε πως ήταν η εκκλησία στα βυζαντινά χρόνια.
Αυτή η εκκλησία, που ήταν αρχικά ένα παλάτι, είναι – σύμφωνα με τους ειδικούς- μοναδική από την άποψη της αρχιτεκτονικής ιστορίας. Μαζί με το Lausos Palace, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική των αρχοντικών αριστοκρατικών παλατιών στο Bυζάντιο . Στις ανασκαφές ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα λειτουργικών επίπλων, που βοηθούν στη διάκριση μιας εκκλησίας από μια αστική δομή. Αυτά είναι το σύνθρονο , το τέμπλο , το κυβώριο της Αγίας Τράπεζας ο σολέας και άλλα . Τα ευρήματα παρέχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα λειτουργικά έπιπλα των πρώτων βυζαντινών εκκλησιών. Από αυτή την άποψη, η δομή είναι επίσης σημαντική για την παροχή λειτουργικής ιστορίας των βυζαντινών εκκλησιών. Αρχιτεκτονικά πλαστικά ευρήματα σε σχέση με τη δομή, αποδεικνύουν τον πλούτο των αρχιτεκτονικών διακοσμήσεων. Επίσης, βέθηκαν γυάλινες στήλες , που είναι μοναδικά κομμάτια βυζαντινής αρχιτεκτονικής και καταδεικνύουν τη χαρακτηριστική φύση της δομής εκείνες τις εποχές .
Ο ageliaforos.com παρουσιάζει κάποιες φωτογραφίες, όταν άρχισαν τα έργα, που τις παραχώρησε καλός φίλος από την Πόλη. Προ κορονοϊού , όταν επισκεφτήκαμε το μνημείο ήταν κλειστό, λόγω των έργων, και δεν υπήρχε θέα σε αυτό.
*Παρακολουθείστε την ηλεκτρονική ομιλία /διάλεξη για το Ναό της Αγίας Ευφυμίας στην περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.