Αφυπηρέτησε ο δάσκαλος της Διπλωματίας

Αφυπηρέτησε ο δάσκαλος της Διπλωματίας

Μετά από 36 συναπτά χρόνια στην διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εισήλθε το 1984, αφυπηρέτησε χθες ο πρέσβης , Τάσος Τζιωνής. Τον τελευταίο χρόνο ήταν γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ.

Στα 36 χρόνια της διπλωματικής του θητείας το σπίτι του ήταν το γραφείο είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε στις διάφορες πρωτεύουσες , στις οποίες υπηρέτησε. Θυσίαζε, όταν το επέβαλε το καθήκον και αργίες και κανονικές άδειες. Στην πραγματικότητα δεν έδιδε « ὕπνον τοῖς ὀφθαλμοῖς του καὶ τοῖς βλεφάροις του νυσταγμὸν».
Οι απόψεις του για το Κυπριακό –ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτές μαζί – έχουν στέρεες βάσεις και δεν είναι πολιτικαντισμοί για να χαϊδεύουν τα αυτιά. . Οι εκθέσεις , που συνέτασσε προς τους εκάστοτε Υπουργούς Εξωτερικών και ορισμένες φορές προς τους προέδρους της Δημοκρατίας ήταν πάντα άριστα τεκμηριωμένες , με προτάσεις και εισηγήσεις. Δεν απέφευγε την ευθύνη.
Πολλοί τον χαρακτήρισαν ως «απορριπτικό» και άλλοι ως «δογματικό». Ωστόσο , ο Τ. Τζιωνής προασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία όσο λίγοι. Είχε πάντα το θάρρος της γνώμης , την οποία διατύπωνε με σαφήνεια και σε ξένους συνομιλητές του. Όλοι , ακόμη και όταν αυτά που τους έλεγε ήταν δυσάρεστα, τον σέβονταν. Επίσης , εργαζόταν αθόρυβα , απέφευγε την δημοσιότητα, τις φωτογραφίες και τις δεξιώσεις, εκτός, αν ήταν επιβεβλημένη η παρουσία του. Χαρακτήρας αντισυμβατικός. Νηφάλιος ,αλλά και δύσκολος διαπραγματευτής.
Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές λειψάνων αγνοουμένων –πεσόντων, στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και γενικά στα θέματα ενέργειας, αλλά και σε άλλα που δεν γνωρίζουμε.

O πρέσβης Τάσος Τζιωνής ενημερώνει δημοσιογράφους για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ΑΟΖ και την παραπληροφόρηση της Άγκυρας

Επί προεδρίας Κληρίδη και με υπουργό Εξωτερικών των Ι. Κασουλίδη ανέλαβε διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων ( Τμήμα Κυπριακού ) . Στην συνέχεια διετέλεσε, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και επικεφαλής της ΚΥΠ, της οποίας εκσυγχρόνισε τον κανονισμό. Όντας διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Τ. Παπαδόπουλου δεν δίστασε, επειδή έκρινε πως ήταν αναγκαίο και επιβαλλόμενο, να εκφράσει τις προσωπικές απόψεις του για το Κυπριακό σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (13.11.2005) , μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο. Στην συνέντευξη , που δημοσιεύτηκε,  με τίτλο: “Δώσαμε θέσεις που θα αντέξουν στη βάσανο νέου δημοψηφίσματος”,  μεταξύ άλλων είχε  ότι το ” σχέδιο Ανάν έχει τελειώσει ολοκληρωτικά και δεν πρόκειται να μπει σε συνομιλίες για βελτίωσή του”.

TZIONHS-13-11

Η συνέντευξη προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, που ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και από τον ΔΗΣΥ. Ο Τ. Τζιωνής σχολίασε : “Υπέθετα ότι με την πιο πάνω θέση θα διαφωνούσαν μόνο αυτοί που επιθυμούν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές μόνο αλλαγές”.

Το βιογραφικό του Τάσου Τζιωνή

Year of Birth by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ο Τάσος Τζιωνής ήταν για πολλούς νεότερους διπλωμάτες ένας μεγάλος δάσκαλος της Διπλωματίας. Για 36 χρόνια από όποια θέση βρέθηκε τίμησε με το έργο και τη συμβολή του την Κυπριακή Δημοκρατία  και συνέβαλε με το κύρος, το ήθος, τις ικανότητες και κυρίως την αποτελεσματικότητά του στην προάσπιση καίριων ζητημάτων .

kyriakos-mitsotakis-nikos-xristodoulidis

Ο Τ. Τζιωνής (α) με τον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη

Η Κύπρος έχει αναδείξει λίγους ανθρώπους, που πραγματικά αξίζουν να χειρίζονται ευαίσθητες κρατικές υποθέσεις, αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν hommes d’ etat. Τέτοιος είναι ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

Σταθερός του γνώμονας ήταν να  υπηρετεί την Κύπρο και όχι συγκεκριμένα πρόσωπα ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτικές σκοπιμότητες. Αλάνθαστος δεν ήταν, αλλά αναγνώριζε τα λάθη του.
Χθες, μετά από 36 χρόνια, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής αφυπηέτησε
με το κεφάλι ψηλά και με τη συναίσθηση ότι εκτέλεσε την αποστολή του .

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

 

Share this post