Αυτό είναι το αρχαίο Αιγυπτιακό αγγείο;

Αυτό είναι το αρχαίο Αιγυπτιακό αγγείο;

Χρειάζεται έρευνα, πριν ο πρόεδρος Αναστασιάδης το δώσει στον Αιγύπτιο ομόλογο του.

Το θέμα (ανακοίνωση Αστυνομίας 17/10/2017 για «το αρχαίο Αιγυπτιακό αγγείο του 13ου π. Χ. αιώνα, το οποίο εντόπισε και παρέλαβε το ΤΑΕ Λάρνακας» και για το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου μας διεμήνυσε: « δεν έχω κάτι νεότερο και φαίνεται ότι το κρατούν (σ.σ: προφανώς η  Αστυνομία) ως μυστικό», οφείλουν να το ερευνήσουν σε βάθος ο ίδιος ο Υπουργός , ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Γενικός Εισαγγελέας , πριν ο πρόεδρος Αναστασιάδης το παραδώσει , στις 20 Νοεμβρίου, στον Αιγύπτιο ομόλογο του, Abdel Fattah el-Sisi, όπως φαίνεται ότι του υποσχέθηκε.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας της ίδιας ημερομηνίας ανέφερε και τα εξής: «Στις 24 Μαρτίου, 2017, λήφθηκε αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από τις Αιγυπτιακές Αρχές, στην οποία ζητείτο η κατάσχεση ενός αρχαίου Αιγυπτιακού αγγείου, το οποίο χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Σήμερα το πρωί, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας εντόπισαν και παρέλαβαν το συγκεκριμένο αγγείο, με σκοπό να παραδοθεί στις Αιγυπτιακές Αρχές».
Είχαμε σημειώσει ότι η ανακοίνωση ήταν ελλιπής και δημιουργούσε υπόνοιες. Αυτό ενισχύεται : α) από το «φαίνεται ότι το κρατούν ως μυστικό» του αρμόδιου Υπουργού, β)  δεν έχει δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις μας προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Κύριε υπουργέ , όπως κάνατε στις δίκες ως δικηγόρος προς τους αντιδίκους, σας υποβάλλω ότι:

 

Α) Το αγγείο βρέθηκε σε παράνομη ανασκαφή τάφου στην τοποθεσία Χασάν Αγά , στα Κούκλια της Πάφου.

Β) Ο τυμβωρύχος ή αυτός , που το απέκτησε από τον πρώτο , ήθελαν να το πουλήσουν στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα αναζητούσαν τρόπο να καλύψουν την παράνομη ανασκαφή- τυμβωρυχία και την παράνομη εξαγωγή από την Κύπρο.

Γ) Είναι γνωστές οι σχέσεις Κύπρου –Αιγύπτου από την αρχαιότητα και αυτό εξηγεί , γιατί το αγγείο ήταν σε τάφο στην Κύπρο. Εφόσον ένα αρχαίο αντικείμενο, ανεξαρτήτως προέλευσης, βρεθεί σε νόμιμη ανασκαφή σε μια χώρα , τότε ανήκει στην χώρα αυτή, η οποία μπορεί και να το εκθέτει, δηλώνοντας την προέλευση και άλλα χαρακτηριστικά του.

Δ) Στο αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από τις Αιγυπτιακές Αρχές για την κατάσχεση του αγγείου δεν τεκμηριώνεται με σαφή και απόλυτο τρόπο ότι: α) αυτό κλάπηκε από κάποιο μουσείο της χώρας ή δηλωμένη στις Αρχές συλλογή, ή χώρο νόμιμης ανασκαφής, β) χρονολογείται όντως στον 13ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Αρά , δεν νομιμοποιείται η Αίγυπτος να ζητά την κατάσχεση του.
Και κάποια ακόμη ερωτήματα:
-Το αγγείο είναι από αλάβαστρο ή κάποιο τεχνητό υλικό;
– Τί έχουν γνωματεύσει σχετικά συντηρητές; Το εξέτασε ένας ή περισσότεροι; Κατέληξαν όλοι στην ίδια εκτίμηση;
Κλήθηκε ανεξάρτητος ειδικός Αιγυπτιολόγος να εκφέρει  την άποψη του;
– Πόσο βέβαιο είναι ότι πρόκειται περί αυθεντικού αγγείου;

Ελπίζω αυτή την φορά να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post