Αφιερωμένο στις Εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου το Ημερολόγιο της Δ.Σ.Ο για το 2022.
Αφιερωμένο στις Εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί λίκνο της σερβικής ορθοδοξίας, είναι το Ημερολόγιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για το 2022. Στην ιδιαίτερα καλαίσθητη αυτή τετράγλωσση έκδοση συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες από σημαντικές εκκλησίες με σκοπό την προβολή και την διάσωσή τους από κακόβουλες παρεμβάσεις λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.
Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, «στο ανά χείρας ημερολόγιο επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε ορισμένες φωτογραφίες από εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν ιστορία αιώνων και σημαντική πολιτισμική αξία. Η επιλογή μας έρχεται να συνδράμει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε ο πολιτισμικός αυτός πλούτος στην καρδιά των Βαλκανίων να διασωθεί από τον θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό. Εκφράζουμε, παράλληλα, την ελπίδα όλα τα προβλήματα της περιοχής να λυθούν κατά τρόπο δίκαιο και ειρηνικό προς όφελος όλων των λαών».
Αλλαγή στάσης απέναντι στη φύση
Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «το έτος που μας άφησε αν και είχε σοβαρές δυσκολίες, ωστόσο, περιείχε και αχτίδες αισιοδοξίας, που ελπίζουμε τη νέα χρονιά να λάμψουν εντονότερα πάνω από όλον τον κόσμο.
Κατ’ αρχάς εξακολούθησε η δοκιμασία της πανδημίας του covid-19. Πολλοί συνάνθρωποί μας έφυγαν από την ζωή, ακόμη περισσότεροι νόσησαν, και σε αρκετούς από αυτούς έμειναν μόνιμες βλάβες στην υγεία τους. Την ίδια ώρα, όμως, η επιστήμη με το όπλο των εμβολίων, κατόρθωσε να περιορίσει τη φονική δράση του ιού και να επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή σε μια κανονικότητα. Προσδοκούμε σύντομα αυτή η περιπέτεια να λάβει οριστικό τέλος και η ζωή να αποκτήσει και πάλι τους φυσιολογικούς της ρυθμούς».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισημαίνει ότι «τη χρονιά που μας αφήνει βιώσαμε και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που συνεπιφέρει ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων δασικών εκτάσεων, περιουσιών, αλλά και ανθρώπινων ζωών. Το θετικό είναι ότι σταδιακά, γίνεται συνείδηση όλο και περισσοτέρων ότι μόνη λύση για τα απειλητικά, για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, φαινόμενα είναι η ριζική αλλαγή στάσης στη σχέση μας με τη φύση, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο».
Χριστιανικοί πληθυσμοί υπό απειλή
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει, επίσης, ότι «και το 2021 καταγράφηκαν αρνητικές συμπεριφορές από κράτη και ομάδες, που αδιαφορούν για την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και εργαλειοποιούν την θρησκεία για την καταπίεση θρησκευτικών κοινοτήτων. Ιδιαίτερα, χριστιανικοί πληθυσμοί συνεχίζουν να βρίσκονται υπό απειλή, σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. Αναμένουμε οι δράσεις συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων, όπως αυτές που προωθεί η ΔΣΟ, και με την πιο ενεργή παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκότερο κλίμα επίλυσης των προβλημάτων αυτών».
Τέλος, εύχεται «στο νέο έτος οι ζωές μας να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς, αφήνοντας δια παντός πίσω μας την δοκιμασία της πανδημίας. Με Πίστη και Ελπίδα προσβλέπουμε το νέο έτος σε έναν κόσμο πιο ειρηνικό, πιο ιλαρό, με κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία για όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας».
Εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd