Αφγανιστάν: Απόλυτη εξαθλίωση

Αφγανιστάν: Απόλυτη εξαθλίωση

Πωλούν τους νεφρούς για να ζήσουν, ναρκώνουν τα παιδιά για την πείνα

Το πάγωμα της εισροής ξένων κεφαλαιών από τον Αύγουστο το 2021 όταν και επικράτησαν εκ νέου οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχει προκαλέσει μία ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Ισως ο όρος “ανθρωπιστική κρίση” να μην αποδίδει πλήρως το μέγεθος της καταστροφής και της δυστυχίας. Αλλωστε όταν άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να πωλούν τους νεφρούς τους για να ζήσουν τις οικογένειές τους, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για την απόλυτη εξαθλίωση.

Μιλάει ο Αμάρ (ψεύτικο όνομα) για την πρόσφατη απόφασή του να πωλήσει το ένα του νεφρό:

Τρώμε το ένα βράδυ, το άλλο όχι. Πούλησα το νεφρό μου για 3100 δολάρια. Νιώθω πραγματικά ότι είμαι μισός. Νιώθω απελπισμένος. Αν τα πράγματα συνεχιστούν κατ’ αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα πεθάνω”.

Πώληση οργάνων συνέβαινε και πριν την εκνέου επικράτηση των Ταλιμπάν. Πλέον όμως λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Το BBC συνάντηση νεαρή μητέρα που αναγκάστηκε να πουλήσει το νεφρό της για να καλύψει το χρέος που είχε βάλει για την αγορά προβάτων τα οποία μάλιστα πέθαναν σε πλημμύρα πριν από μερικά χρόνια. Δεν υπήρχε άλλη λύση για την εξόφληση.


Νεαρή Αφγανή στην Καμπούλ  

Ηρεμιστικά για την…πείνα

Μία άλλη διαδεδομένη πρακτική των Αφγανών για να αντιμετωπίζουν την πείνα είναι να…ναρκώνουν τα παιδιά τους.

Τους δίνουν ηρεμηστικά και καταθλιπτικά που συνήθως χορηγούνται για την κατάθλιψη και την αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής.

Τα παιδιά κλαίνε συνέχεια και δεν κοιμούνται. Δεν έχουμε φαγητό. Αγοράζουμε λοιπόν από το φαρμακείο τα φάρμακα και τους τα δίνουμε για να νυστάξουν” λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια πατέρας.

Και όμως η χορήγηση φαρμάκων τέτοιου είδους σε παιδιά που πεινούν μπορεί να κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά με κύρια την ηπατική βλάβη χωρίς να αποκλείεται το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και οι διαταραχές συμπεριφοράς.

Για κάποιους όμως δεν υπάρχει άλλη λύση. “Δεν υπάρχει φαγητό. Τρώμε μόνο ξερό ψωμί το οποίο βρέχουμε το βράδυ για να γίνεται πιο μαλακό” λέει απελπισμένος Αφγανός. Τι μπορεί να πει άραγε στα παιδιά του αυτός ο άνθρωπος για την πείνα που νιώθουν;

Πηγή: news247.gr/ΦΩΤΟ : ΑΡ

Share this post