“Άδραξε την ευκαιρία για να επηρεάσεις θετικά τη ζωή εννέα συνανθρώπων σου”.

“Άδραξε την ευκαιρία για να επηρεάσεις θετικά τη ζωή εννέα συνανθρώπων σου”.

Η 28η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων. Το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση. Ο στόχος μας είναι οι ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης να αποκτήσουν μια ποιοτική, χαρούμενη και υγιή ζωή, που θα στηριχθεί στην γενναιοδωρία και την ανιδιοτελή απόφαση που θα πάρουν οι πολίτες, για να εγγραφούν στο Μητρώο μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση.

Η μεταμόσχευση οργάνων, επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που έχουν χαθεί πλήρως ή μερικώς και είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι από έναν μεταθανάτιο δότη, μπορούν να σωθούν μέχρι και εννέα ασθενείς. Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Στην Κύπρο σήμερα, διενεργούνται περίπου 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως, ενώ περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση. Πρόσφατα, ο ΟΚΥπΥ έχει θέσει σε λειτουργία τη νέα σύγχρονη Μεταμοσχευτική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα συμβάλει τα μέγιστα για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο. Μέσα από μνημόνια συνεργασίας που υπογράψαμε το προηγούμενο διάστημα με Ισπανία και Ισραήλ ενισχύονται οι συνεργασίες με ανταλλαγή εμπειροφνωμοσύνης και τεχνογνωσίας.

Για ορισμένους ανθρώπους με ανεπάρκεια οργάνων τελικού σταδίου, η μεταμόσχευση ενός οργάνου είναι πραγματικά θέμα ζωής και θανάτου. Σήμερα, αρκετοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη λίστα αναμονής για τη μεταμόσχευση κάποιου οργάνου που θα σώσει ή θα βελτιώσει τη ζωή τους. Η μοναδική ελπίδα για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή, στηρίζεται στον καθένα από εσάς.

Το ανθρώπινο μεγαλείο, θα αποτυπωθεί ανεξίτηλα την ώρα που θα αποφασίσετε να γίνετε μεταθανάτιοι δότες οργάνων για μεταμόσχευση, με μόνο κίνητρο την αγάπη. Με αυτή την απόφαση και πράξη θα εξελιχθείτε και θα είστε η γέφυρα μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων στοχεύουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη μεταθανάτια δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση, το οποίο αποτελεί μοναδικό δώρο ζωής και ένδειξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

Επιπρόσθετα, προωθείται μια ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων με άλλους φορείς, οργανισμούς και συνδέσμους.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες όπως αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ενημερωθούν σχετικά με την μεταθανάτια δωρεά οργάνων, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν μια συνειδητοποιημένη απόφαση. Είναι μία πράξη την οποία όλοι πρέπει να ενστερνιστούμε και να προστατέψουμε, καλλιεργώντας και μεταφέροντας αυτή τη νοοτροπία και στα παιδιά μας.

Μπορείτε να συμπληρώστε το έντυπο εγγραφής στο Μητρώο Δυνητικών Δοτών Οργάνων και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.cy, πατώντας το εικονίδιο στα δεξιά «Θέλεις να γίνεις δότης οργάνων;» Επίσης, μπορείτε να το συμπληρώσετε και να το αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] 

Το σημερινό μήνυμα του Υπουργείου Υγείας και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων είναι: Άδραξε την ευκαιρία για να επηρεάσεις θετικά τη ζωή εννέα συνανθρώπων σου.

Share this post