Αδιέξοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-AstraZeneca για τα εμβόλια

Αδιέξοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-AstraZeneca για τα εμβόλια

Η Ελλάδα εντάσσει την  κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε το βράδυ  η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, με νεότερη ανάρτησή της η κ. Κυριακίδου κάνει λόγο για εποικοδομητικό τόνο στη συζήτησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca.

Στην Ελλάδα η κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Ελλάδος , αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν:
  • ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα,
  • ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38°C

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Η θέση των ειδικών

Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν είναι πανάκεια, τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% συμπλήρωσε.

Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια, ξεκαθάρισε αλλά είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

«Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εθνικός συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, Σπύρος Δετυεραίος, υποστηρίζει πως πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία που αποτέλεσε σπίθα για την έναρξη και άλλων μελετών παγκοσμίως.

«Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα ενάντια στον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Υποστήριξε πως τα δεδομένα της μελέτης είναι εντυπωσιακά, καθώς η χορήγηση κολκιχίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό ελαττώνει τη νοσηλεία κατά 25%, τη διασωλήνωση κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

O καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας επίσης στο Mega, πως πρόκειται για ένα φθηνό και διαθέσιμο φάρμακο φυτικής προέλευσης και πως υπάρχει η δυνατότητα χορήγησής του και στο σπίτι.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η κολχικίνη

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο COVID-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο – δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου.

Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στην περικαρδίτιδα όπως αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.

Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.

Τρεις άνθρωποι απεβίωσαν στην Κύπρο  από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 193, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε 128 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 (ποσοστό θετικότητας 1,05%), τα οποία εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 30.380.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.133 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Στο μεταξύ, 155 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.

Θάνατοι

Τα τρία άτομα που απεβίωσαν, με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε γυναίκα, ηλικίας 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, άντρα, ηλικίας 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και άντρα, ηλικίας 84 ετών, με υποκείμενο νόσημα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19, ανέρχεται σε 193, εκ των οποίων 130 άντρες (67%) και 63 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.

Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 155 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Από τους 52 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 33 είναι διασωληνωμένοι, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 15 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

PCR test και rapid test αντιγόνου

Από τις 12.133 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1.756 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 10.377 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), κατά τις οποίες εντοπίστηκαν 128 περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 48 κρούσματα από 455 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 19 κρούσματα από 543 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 3 κρούσματα από 350 δείγματα, που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων και ένα κρούσμα από 268 δείγματα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, εντοπίστηκαν 57 κρούσματα από 10.377 δείγματα, που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test)

Συγκεκριμένα, από τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στην επαρχία Λεμεσού προέκυψαν 29 θετικά τεστ με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 1,67%, από την επαρχία Λάρνακας 10 με το ποσοστό θετικότητας να είναι 1,15%, από την επαρχία Λευκωσίας 10 με το ποσοστό θετικότητας στο 0,36%, από την επαρχία Πάφου 1 με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 0,33% και από την επαρχία Αμμοχώστου 2 με το ποσοστό θετικότητας στο 1,23%.

Εξάλλου, από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στους οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, στα Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, σε αθλητές και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα.

Αντίθετα, από εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εργοτάξια και βιομηχανίες εντοπίστηκαν 2 κρούσματα, ενώ τρία κρούσματα εντοπίστηκαν σε Τμήματα και Υπηρεσίες του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Στα 101,4 εκ. τα κρούσματα και στα 2,1 εκ. οι νεκροί της πανδημίας παγκοσμίως

Στα 101,441,177 είναι πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από την νόσο COVID-19 παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί διεθνώς ξεπέρασαν τα 2,1 εκ. σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometer για το τελευταίο 24ωρο.

 Έχουν αναρρώσει 73,325,507 άνθρωποι από τη νόσο, ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 25,928,429 με το 99,8% να έχει ήπια συμπτώματα και το 0,6% να είναι σοβαρά/κρίσιμα. Οι κλειστές περιπτώσεις έφτασαν τα 75,512,748, εκ των οποίων το 97% έχει αναρρώσει και το 3% έχει αποβιώσει.


 Στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, έχουν διαγνωστεί 26,166,201 περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό και έχουν αποβιώσει 439,517. Ακολουθούν η Ινδία με 10,702,031 κρούσματα και 153,885 θανάτους, η Βραζιλία με 9,000,485 περιστατικά και 220,237 θανάτους, η Ρωσία με 3,774,672 κρούσματα και 71,076 θανάτους και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,715,054 περιστατικά και 101,887 θανάτους.
 Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία, είναι οι χώρες που συμπληρώνουν την θλιβερή δεκάδες των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας ανά το παγκόσμιο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ , έσπασε σήμερα, Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών, που η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για το τέλος Ιανουαρίου.

Μάλιστα, οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει στις 214.000. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 2,05% και οι εμβολιασμοί επιταχύνονται διαρκώς. Στρατηγική παραμένει η εξασφάλιση και της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάζονται.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.083, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.893 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.802 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 274 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 194 (70,8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 86,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.090 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.367 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Share this post