Αδελφότητα Μονής Αββακούμ: «Η αυθαίρετη είσοδος αγνώστων στην Μονή έγινε κατόπιν προσταγής του Μητροπολίτη Ταμασού»

Αδελφότητα Μονής Αββακούμ: «Η αυθαίρετη είσοδος αγνώστων στην Μονή έγινε κατόπιν προσταγής του Μητροπολίτη Ταμασού»

Την διεξαγωγή  έρευνας από τα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαιοδοτικά όργανα και την απόδοση  ευθύνων στα υπεύθυνα εκκλησιαστικά πρόσωπα ζητούν από την Ιερά Σύνοδο, επικαλούμενοι Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου (ΚΧΕΚ), οι δικηγόροι Ανδριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιος Βαβούσκος  εκ μέρους των πελατών τους, αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Πορφυρίου, του ιερομονάχου Αββακούμ, και των μοναχών Τιμοθέου και Ησαΐου. Ως γνωστόν , σε όλους επέβαλε ποινές και τους απομάκρυνε από την Μονή Οσίου Αββακούμ (Φτερικούδι), την οποία και έκλεισε, ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας. Τις καταγγελίες του Ο Μητροπολίτης Ταμασσού κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο  καταγγελίες σε βάρος των δύο αρχιμανδριτών. Η Σύνοδος παρέπεμψε την υπόθεση των αρχιμανδριτών στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο όρισε Ανακριτική Επιτροπή. Παράλληλα, η Αστυνομία διερευνά τα όσα διαδραματίστηκαν , στις 5 Μαρτίου 2024, στην Μονή και στην Μητρόπολη Ταμασσού.  

Οι δικηγόροι , με έγγραφο   προς την Ιερά Σύνοδο, καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων,  ότι :

*Υπήρξε παραβίαση της ιερότητας του περιβόλου της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ από άγνωστα στους πελάτες τους πρόσωπα και ότι η αυθαίρετη είσοδος αγνώστων ατόμων  δεν είχε  σκοπό την προσευχή, αλλά την αφαίρεση πραγμάτων – ιερών και μη ιερών – από την Ιερά Μονή.

*Τα άγνωστα στους πελάτες μας αυτά άτομα είχαν στην κατοχή τους τα κλειδιά από όλους τους χώρους της Ιεράς Μονής, αφαίρεσαν:

Α) από το γραφείο του Ηγουμένου:

  1. τα έγγραφα και βιβλία της Ιεράς Μονής
  2. .ιδιωτικά έγγραφα και αντικείμενα των πελατών μας, δηλαδή των αδελφών της Ιεράς Μονής

 

Β) από τον ιερό ναό:

  1. Ένδυση αποτελούμενη από άμφια, ιερατικές στολές, επιστήθιους σταυρούς και επιγονάτια
  2. Ο Σταυρός του Αγίου Πορφυρίου, περιλαμβανομένου και του κουτιού του.
  3. Ένας επίχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο
  4. Όλα τα Λείψανα των Αγίων εντός και εκτός των λειψανοθηκών, τα λείψανα του Οσίου Αββακούμ, της Αγίας Άννας, του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και μικρά τεμάχια λειψάνων Ρώσων Αγίων, τα οποία ευρίσκοντο σε κόκκινη κοσμηματοθήκη.
  5. Ιερά Ευαγγέλια.

 

*Τα άγνωστα αυτά πρόσωπα ” ενήργησαν κατόπιν προσταγής του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος κατά τον ΚΧΕΚ είναι πράγματι ανώτερο εκκλησιαστικό όργανο… Αυτός που έδωσε την προσταγή, τιμωρείται ως έμμεσος αυτουργός, ενώ ο δράστης ως άμεσος».

Στο έγγραφο υποστηρίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ταμασσού “κινείται από αισθήματα εμπαθείας, τα οποία τεκμαίρονται στην περίπτωση, που η κατά την κρίση του επιχωρίου Επισκόπου προσωπική ευθύνη αδελφών της Ιεράς Μονής μετατρέπεται σε αντικειμενική ευθύνη του συνόλου της μοναστικής αδελφότητας και εν τέλει της ίδιας της Ιερής Μονής”.

Επίσης, σημειώνεται πως “όποιος Επίσκοπος βρεθεί να επιβάλλει αργία ή αφορισμό σε ιερέα ή κληρικό, ή να κλείνει ιερούς ναούς για να εισπράξει χρήματα ή για λόγους εμπάθειας, υπόκειται στην ίδια ποινή με αυτήν που επέβαλε βάσει της αρχής της ταυτοπαθείας.

Οι δικηγόροι Ανδριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιος Βαβούσκος κρίνουν ότι τα καταγγελόμενα εκκλησιαστικά αδικήματα αφορούν σε Αρχιερέα και καταλήγουν: ” αιτούμαστε όπως οι καταγγελίες των πελατών μας εξετασθούν με την δέουσα σημασία και σοβαρότητα, ως απαιτείται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και τους θεσμούς που διέπουν τους Ιερούς Κανόνες”.

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο του εγγράφου με τις καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Ταμασσού&Ορεινής

Καταγγελία – Αναφορά, Ιερά Σύνοδος – 11-04-2024 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Σε Δελτίο Τύπου των δύο δικηγόρων αναφέρεται:

Σήμερα επιδόθηκαν στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές τα παρακάτω έγγραφα:

Α. Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, που εκπροσωπείται από τον Μακαριώτατο Αρχιερίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο:

α) Αναφορά – Καταγγελία σχετικώς με τα όσα δυσάρεστα γεγονότα διαδραματίσθηκαν την 5η Μαρτίου 2024, προκειμένου να διαταχθεί έρευνα από τα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαιοδοτικά όργανα και να αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες στα υπεύθυνα εκκλησιαστικά πρόσωπα.

β) Αίτηση με την οποία γνωστοποιείται στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ότι η κρινόμενη υπόθεση έχει ήδη δικασθεί την 5η Μαρτίου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος, αφού έκρινε ήδη τα κανονικά παραπτώματα ως «ήσσονος σημασίας» δηλαδή πταίσματα, ήδη επέβαλε τις ποινές: 1) σε τρεις εκ των μοναχών της τρίμηνης αργίας και σε έναν εξ αυτών της μηνιαίας ακοινωνησίας, 2) σε όλους της παύσης από τα καθήκοντα Ηγουμένου ή Ηγουμενοσυμβούλου και της άμεσης αποχώρησης από την Ιερά Μονή. Λαμβάνοντας υπόψιν το άκυρο των υπό τον αριθ. 2) ποινών, καθόσον δεν προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και επειδή κανένας δεν δικάζεται για τις ίδιες πράξεις δύο φορές, ζητείται από την Ιερά Σύνοδο να διατάξει:

– την παύση της διαδικασίας ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου 

– την επανεγκατάσταση των μοναχών στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ

– την αναγνώριση του καθεστώτος αυτοτέλειας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και των δικαιωμάτων της επί της περιουσίας της

– την επιστροφή των αφαιρεθέντων ιερών κειμηλίων, των εγγράφων και βιβλίων της Ιεράς Μονής, καθώς και των προσωπικών εγγράφων των αδελφών της Ιεράς Μονής.

Β. Στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, ως Πρόεδρο του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αίτηση με την οποία ζητείται ευσεβάστως από αυτόν να απέχει το Δικαστήριο από οποιαδήποτε ενέργεια δικαστικής κρίσεως και να ενημερώσει εγγράφως για την αναρμοδιότητα του συγκεκριμένου Δικαστηρίου την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, καθόσον και το εν λόγω Δικαστήριο είναι μη υποστατό αλλά και έχει ήδη κριθεί η υπόθεση από το Δικαστήριο υπό τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία διά στόματος του Μεγάλου Βασιλείου έχει από αιώνων διακηρύξει, ότι «ουκ εκδικήσεις δις επί το αυτόν», απαγορεύοντας να δικασθεί ένας άνθρωπος για τις ίδιες πράξεις δύο φορές.

Γ. Στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο, ως Πρόεδρο της Ανακριτικής Επιτροπής, αίτηση με την οποία ζητείται ευσεβάστως από αυτόν – λόγω του ότι η δοθείσα εντολή για διεξαγωγή ανακρίσεως προήλθε από μη υποστατό όργανο της Εκκλησίας της Κύπρου και συνεπώς είναι άκυρη και η εντολή και η βάσει αυτής διεξαγόμενη ανάκριση – να  απέχει η υπ’ αυτόν Επιτροπή από εδώ και στο εξής από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια ανακρίσεως και να ενημερώσει για την αναρμοδιότητα της Επιτροπής την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Υπενθυμίζουμε το κοινό και τους πιστούς, ότι από την 29ην Μαρτίου 2024 έχει επιδοθεί στην Ανακριτική Επιτροπή Υπόμνημα με τους εκτιθέμενους σ’ αυτό λόγους ακυρότητας της διαδικασίας. Επί του Υπομνήματος αυτού δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση από την Ανακριτική Επιτροπή παρά τα σοβαρά θέματα που εγείρονται και θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει την εν λόγω Επιτροπή.

Ενόψει των πιο πάνω πιστεύουμε, ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αυτή τη φορά οι απόψεις μας θα τύχουν της δέουσας προσοχής και εξετάσεως, επ’ ελπίδι αποκαταστάσεως της αξιοπρέπειας των εντολέων μας ως μοναχών και ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ψυχικής ηρεμίας του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας”.

Τα ἀλλα έγγραφα

Επιστολή Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Επιστολή Αίτημα Ανακριτικής Επιτροπής by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

 

Share this post