Αχιλλέας Δημητριάδης: Άμεση θεσμοθέτηση αποτελεσματικού «Πόθεν Έσχες»

Αχιλλέας Δημητριάδης: Άμεση θεσμοθέτηση αποτελεσματικού «Πόθεν Έσχες»

Επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Την άμεση θεσμοθέτηση αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος «Πόθεν Έσχες», στα πρότυπα της πρότασης Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη – Συρίμη, προτείνει ο Αχιλλέας Δημητριάδης με επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροώπων κ. Αννίτα Δημητρίου και τους Αρχηγούς όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υφιστάμενο σύστημα «Πόθεν Έσχες» δεν ανταποκρίνεται στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν την ετήσια οικονομική κατάσταση των εκλεγμένων αξιωματούχων και των στενών συγγενών τους, τις σχετικές μεταβολές της αλλά και την επεξήγησή τους. Κάθε αξωματούχος, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, με την εκλογή ή την ανάληψη των καθηκόντων του, πρέπει να υποβάλλει αρχική οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια, σε ετήσια βάση, τις μεταβολές καθώς και την εξήγηση τους. «Αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, εννέα υποψήφιοι Πρόεδροι –περιλαμβανομένου και του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας– δεσμευτήκαν για θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος «Πόθεν Έσχες». Αυτό, σημειώνει, στα πρότυπα της Πρότασης του Νομπελίστα Οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη και των έγκριτων, ανεξάρτητων εγκεκριμένων λογιστών Χρήστου Παναγιωτίδη και Νίκου Συρίμη. «Όπως αναφέρεται, στην κοινή διακήρυξη που προσυπογράψαμε, η υιοθέτηση ενός τέτοιου αποτελεσματικού συστήματος θα αποτελέσει “ένα άλμα προόδου προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, όχι με πομπώδεις διακηρύξεις, αλλά με πρακτικές, εστιασμένες και συγκεκριμένες ενέργειες, που θα φέρουν απτό αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον”. Αναφέρεται επίσης πως η Πατρίδα μας έχει ανάγκη ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος πόθεν έσχες, που κάθε χρόνο θα προσδιορίζει και θα ποσοτικοποιεί όλες τις πηγές των εισοδημάτων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών, Αξιωματούχων του Δημοσίου), υπογραμμίζοντας πως όποιος αρνείται τη διαφάνεια δεν έχει θέση στον πολιτικό χώρο της Κύπρου».

Γνωρίζω επίσης, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, ότι οι τρεις συντάκτες της Πρότασης, με ανοικτή επιστολή τους προς εσάς και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών (Οκτώβριος 2022), εξέφρασαν την ανησυχία τους για την είδηση ότι προωθείται στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο, «όχι μόνο δεν στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς, αλλά στην πραγματικότητα την υποθάλπει». Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου περιέχει διατάξεις «που εξασφαλίζουν τη διαιώνιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αδιαφάνειας», ενώ έκαναν λόγο και για «κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος».

Καταλήγοντας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης αναφέρει ότι η υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβαν οι εννέα υποψήφιοι Πρόεδροι, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να αποδείξουμε στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει στον τόπο μας. Ότι οι υποσχέσεις που δίνονται προεκλογικά είναι δεσμεύσεις που υλοποιούνται. «Σας καλώ, σε συνεννόηση και συνεργασία με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, (τα οποία στήριξαν τους υπό αναφορά υποψηφίους Προέδρους), να προωθήσετε άμεσα προς συζήτηση την Πρόταση.  Επίσης, καλό θα ήταν να ζητήσετε και συμβολή των συντακτών της Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη – Συρίμη».

*Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα

 

Αποτελεσματικό “Πόθεν έχες” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post