ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ: ΤΑΞΙΔΑΚΙ Με το Καραβάκι της Αριάδνης

ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ: ΤΑΞΙΔΑΚΙ Με το Καραβάκι της Αριάδνης

To νέο βιβλίο του Ηλία   Παντελίδη .- Μαγικό ταξίδι στην Αχαιών Ακτή της Κύπρου,  Αιγιαλούσα, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο.

Το εξαίρετο αφηγηματικό και λογοτεχνικό του τάλαντο ξεδυπλώνει ο οικονομολόγος και εγκεκριμένος λογιστής Ηλίας Παντελίδης από την θαλασσοφίλητη Γιαλούσα, εραστής της Καρπασίας και της Αμμοχώστου, στο νέο βιβλίο του , με τίτλο ” ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ: ΤΑΞΙΔΑΚΙ Με το Καραβάκι της Αριάδνης – Μαγικό ταξίδι στην Αχαιών Ακτή της Κύπρου,  Αιγιαλούσα, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο”.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και… νέους, με λίγες ζωγραφιές και πολλές πανέμορφες φωτογραφίες. Είναι λακωνικό μυθιστόρημα, με τον μύθο να γεννά ιστορία, και την ιστοριογραφία, αενάως να αναγεννάται από τον μύθο.

Ο συγγραφέας αναφέρει: “Ένα όμορφο κοριτσάκι γεννιέται σε έναν καταπράσινο λαβύρινθο. Βρίσκει ένα μαγικό καραβάκι. Του δίνει ζωή και μαζί ταξιδεύουν σε τόπους ονειρικούς, κλεισμένους βαθιά στην καρδιά πολλών Κυπρίων.

Η πλοκή είναι απλή, με δύο βασικούς χαρακτήρες να ταξιδεύουν στον χρόνο και σ’ έναν γεωγραφικό χώρο μοναδικό. Μετά το τέλος του παραμυθιού παρατίθενται κάποια γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα.

Οι λέξεις κλειδιά είναι: Γη. Μεσόγειος. Κύπρος. Καρπασία. Θάλασσα. Λόφοι. Αχαιών Ακτή. Γιαλούσα. Αγία Τριάδα. Ριζοκάρπασο.

Αριάδνη. Καραβάκι. Ναι στην Ειρήνη. Όχι στον πόλεμο”.

Μια ιστορική φωτογραφία . Ο Ηλίας Παντελίδης με τον μακαριστό Σάββα Λιασή , προστάτη των εγκλωβισμένων, στον ανακαινισμένο Ναό της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα , στο Ριζοκάρπασο.  (Νοέμβριος 2016)

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία: «ΠΑΡΓΑ», «ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ», «Το Έρμα» και άλλα πολλά, μέσω των εκδόσεων Ηλία Επιφανίου. Τηλ:22 456 110 https://www.facebook.com/eliasepiphanioupublications/.

Περισσότερες πληροφορίες και από τον συγγραφέα, στο: [email protected]

Συγγραφέας: Ηλίας Παντελίδης   Εκδότης: © ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ  Πολυθεματικό Μουσείο

Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο.  Μήνας-έτος έκδοσης: 12 / 2021  Αριθμός σελίδων: 112

Κωδικός ISBN: 978-9925-7856-0-5 Διαστάσεις: 295×210×11 χλστ. Λιανική τιμή €18.00

 Παρατίθενται μερικά αποσπάσματα 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Η Αριάδνη γεννιέται σε λαβύρινθο

Η Αριάδνη γεννήθηκε στο κέντρο, στην καρδιά ενός μεγάλου καταπράσινου λαβύρινθου. Τα μονοπάτια του στρωμένα με πολύχρωμα θαλασσινά χαλίκια και βότσαλα. Τα τείχη του ψηλά και δυνατά, με πράσινα κυπαρισσάκια, γονατιστά πευκάκια, μικρές ελιές, ανθισμένες αμυγδαλιές, λεμονιές και πορτοκαλιές. Στο χώμα στρωμένο ένα πανέμορφο χαλί, δημιουργημένο από τη φύση, με πανέμορφα άσπρα και κόκκινα κυκλάμινα, ματσικόριδα και ανεμώνες.

Η Αριάδνη είναι ένα όμορφο, ψηλό κοριτσάκι, με μαύρα, σγουρά μαλλάκια, έξυπνα καστανά ματάκια και ένα στοματάκι πάντοτε χαμογελαστό. Ένα προσωπάκι βγαλμένο από την κλασική μυθολογία.

Όταν γεννήθηκε, ψηλά στον γαλανό ουρανό πετούσαν αετοί και πιο χαμηλά γλάροι. Ντροπαλά αηδόνια, κρυμμένα μέσα στα πράσινα φύλλα του λαβύρινθου, κελαηδούσαν ασταμάτητα.

3      Θάλασσα και Αχαιών Ακτή, του Τεύκρου Γη

Η Αριάδνη φούσκωσε τα πνευμόνια της με οξυγόνο, με φρέσκο αεράκι αλατισμένο από τους αφρούς της θάλασσας και είπε:

–       Σ’ ευχαριστώ, καλό μου Καραβάκι, που μ’ έβγαλες από τον δαιδαλώδη λαβύρινθο, αλλά πες μου σε παρακαλώ πολύ, πού βρισκόμαστε;

–       Βρισκόμαστε στη θάλασσα των Αχαιών, καλή μου Αριάδνη. Είμαστε στην αγαπημένη θάλασσα που έφερε τον Τεύκρο. Είμαστε απέναντι από την Αχαιών Ακτή.

–       Τι είναι η «Αχαιών Ακτή»;

–       Αχαιών Ακτή… είναι κρυφά περιγιάλια, παραλίες με χρυσή άμμο και μυστικά αρχαία λιμανάκια. Είναι πράσινοι λόφοι, μπλε γιαλός και γαλανός ουρανός. Είναι Άνθρωποι Αχαιοί. Ο Τεύκρος ο γιός του Τελαμώνα, ο αδελφός του Αίαντα, αποβιβάστηκε σ’ ένα τέτοιο και άρχισε τη μεγάλη του πορεία, να κτίσει μια άλλη Σαλαμίνα.

 

15    Καρπάσιες Νήσοι, βραχονησίδες Κλείδες

–       Σαν φθάσανε εκεί που δεν πάει άλλο, στην ανατολή της Κύπρου το Καραβάκι θυμήθηκε τον Στράβωνα από την Αμάσεια του Πόντου και άρχισε να λέει:

–       «[…] Μετά η Ακτή των Αχαιών, όπου πρώτα αγκυροβόλησε ο Τεύκρος που έχτισε τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Μετά η πόλη η Καρπασία, με λιμάνι. Από την Καρπασία έχει ένα στενό τριάντα στάδια πλατύ, από όπου πηγαίνει κάποιος στις Καρπάσιες νήσους και στο νότιο πέλαγος. Ακολουθεί ακρωτήριο και όρος. Την κορυφή του τη λένε Όλυμπο κι έχει ναό της Ακραίας Αφροδίτης, το οποίο απαγορεύεται να πλησιάσουν ή να αντικρίσουν γυναίκες. Μπροστά στον τόπο είναι τα νησιά Κλείδες και πολλά άλλα ακόμη. Μετά οι Καρπάσιοι νήσοι…»

Η μικρή Αριάδνη άκουγε προσεκτικά και μετά μίλησε κι αυτή…

–       Σωστά τα λες! Ο Στράβων στο κεφάλαιο 6 του 14ου από τους 17 τόμους των Απάντων του, γράφει: «Απομένει να περιγράψω τη νήσο Κύπρο». Αυτά που ανέφερες εκεί παρατίθενται. Καραβάκι και Αριάδνη σκάσανε στα γέλια, ήταν ισάξιοι αντίπαλοι.

19    Καρτερικά ονόματα από πολύ ψηλά…

Η όμορφη Αριάδνη πήρε μια βαθιά, πολύ βαθιά ανάσα, γέμισε τα πνευμόνια της με καθαρό θαλασσινό οξυγόνο και άρχισε να λέει τι βλέπει από πολύ ψηλά. Όπως ο ήλιος ανέβαινε από την ανατολή φώτιζε τα πάντα στην δύση. Ήταν καθαρός ο ουρανός ο γαλανός και η Αριάδνη έβλεπε μακριά και λαλούσε:

 1     Ριζοκάρπασο

–       Λεκό-Ανάβρυση-Αγία Τριάδα

2      Αιγιαλούσα

–       Αρχάγγελος- Καλαμιά

3      Γαληνόπωρνη

4      Αγία Τριάδα – Γιαλούσας

5      Κορόβεια

6      Άγιος Ανδρόνικος

7      Άγιος Συμεών

8      Νέτα

9      Μελάναργα

10    Βοθύλακας

 11   Λυθράγκωμη

 12   Βασίλι

13   Κοιλάνεμος

 14   Κώμα του Γιαλού 15 Λεονάρισσο

16     Πλατανισσός

17     Γαλάτεια

18     Ταύρου

19     Επτακώμη

20     Βοκολίδα

21     Άγιος Θεόδωρος

22     Λιβάδια

23     Άγιος Ευστάθιος

24     Πατρίκι

25     Γαστριά

26     Κώμη Κεπίρ

27     Κρίδεια

28     Αυγολίδα

29     Όβγορος

30     Δαυλός

31     Άγιος Ηλίας

32     Μπογάζι

33     Μοναργά

34     Γεράνι

35     Τρίκωμο

36     Περιβόλια Τρικώμου

37     Άρδανα

38     Φλαμούδι

39     Άγιο Ανδρονικούδι

40     Ακανθού

41     Μάνδρες

42     Άγιος Ιάκωβος

 

24    Ριζοκάρπασο, ιστορικές διαδρομές και εμβαδόν

Εφούσκωσε τ’ αέρι λευκότατα πανιά, ωσάν τον αιγαιογλάρο που απλώνει τα φτερά. Σε λίγο το Καραβάκι και το Κοριτσάκι φθάσανε στο κέντρο του χωριού. Εκεί που οι τρεις ενορίες συναντώνται, Αγία Τριάδα, Λεκό και Ανάβρυση

–       Το Ριζοκάρπασο, η μεγαλύτερη σε εμβαδόν κωμόπολη, στην ανατολική εσχατιά της Κύπρου, έχει μοναδική παράδοση συνυφασμένη με μακραίωνη ιστορία και μοναδική γεωγραφία. Το Κοριτσάκι που ήθελε να μάθει πολλά ρώτησε.

–       Νομίζεις ότι το Ριζοκάρπασο είναι το μεγαλύτερο χωριό της Κύπρου;

–       Όχι… δεν το νομίζω. Το ξέρω ότι είναι. Το Ριζοκάρπασο είναι το μεγαλύτερο σε εμβαδόν χωριό της Κύπρου και έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή του νησιού. Πολλοί πιστεύουν πως οι παραλίες του είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες. Το Ριζοκάρπασο που το λένε και Καρπάσι καλύπτει 153.282 τετραγωνικά μέτρα. Οι επόμενοι δώδεκα δήμοι και χωριά έχουν μέσο εμβαδόν μόνο 66 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Γιαλούσα στον κατάλογο αυτό είναι δωδέκατη με εμβαδόν 49.849 τ.μ. Η Αριάδνη που είναι καλή στα μαθηματικά σχολίασε αμέσως.

–       Δηλαδή αυτά τα δύο χωριά έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 203 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο σημαίνει 2,2 τοις εκατόν της Κύπρου των μόνο αυτό. Αυτές οι πανέμορφες ακρογιαλιές της Αχαιών Ακτή και του Ριζοκαρπάσου, με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα έλεγα ότι είναι κοντά στα 70 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι περίπου το δέκα τοις εκατόν των ακρογιαλιών του νησιού. Αλήθεια τι κρίμα…

27    Από το Ριζοκάρπασο να πάω στη Γιαλούσα

Πετώντας από το Ριζοκάρπασο να πάει στη Γιαλούσα το Καραβάκι θυμήθηκε και το ιστορικό δίστιχο για την Καρπασίτισσα:

« Από το Ριζοκάρπασον να πάω στη Γιαλούσα.

Δεν είδασιν τα μάθκια μου τέτοιαν μαυροματούσα».

Το Κοριτσάκι άκουε προσεκτικά, σκέφτηκε λίγο και αποφάσισε να κάνει τη δική της παρέμβαση. Μίλησε και είπε.

–       Καλό μου Καραβάκι επειδή μιλάς για ομορφιές να σου πω και εγώ τούτο. Δεν είναι δικό μου, είναι του Γεώργιου Σ. Φραγκούδη που γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1869 και πέθανε στην Αθήνα το 1939. Στα 18 του χρόνια περιπάτησε την Κύπρο από άκρο σε άκρο και το 1890 έκδωσε ένα μνημειώδες έργο, το «ΚΥΠΡΙΣ Περιήγησις ανά την νήσον». Εκεί γράφει πολλά και ενδιαφέροντα. Άκου προσεκτικά να σου πω λίγα, για τον ωραίο κύριο που παντρεύτηκε την πανέμορφη Σοφία την Αιγιαλουσίτισσα:

Στον πρόλογο λέγει:

–       «Χαίρε ωραία μου Κύπρος, γλυκεία πατρίς μου! Οπόσον πατρίς μου, είσαι ωραία! Οπόσον είσαι δυστυχής!»

–       «Το Γ’ Μέρος (του βιβλίου των 538 σελίδων) συνέταξα ιδία επι τη βάσει περιηγήσεως, ην προ διετίας επεχείρησα ανά την νήσον. Περί τας τεσσαράκοντας ημέρας πεζός σχεδόν πάντοτε και μόνος βαδίζων… […] διέτρεξα κατ’ αρχάς άπαντα της νήσου τα παράλια.[…] Αθήνησι. Μηνί Μαρτίω 1890 Γ.Σ.Φ.»

–       Με μνήμη φωτογραφική η μικρή Αριάδνη συνέχισε, είπε και λάλησε:

–       Ο ιδρυτής της «Παντείου Σχολής» Γ. Σ. Φραγκούδης, πολυμαθής και πολυσχιδής (όπως αρέσκεται να τον αποκαλεί ο εγγονός του Γιώργος Ερμή Φραγκούδη) στη σελίδα 409 γράφει:

–       «Το Καρπάσιον φύσει είναι εν των αξιολογοτέρων μερών της ωραίας Κύπρου. […] Ο θέλων να ίδη εν Κύπρω ωραίας γυναίκας και άνδρας υψηλούς και ρωμαλέους, ας επισκεφθή το Καρπάσιον, και ιδία τας δύω μεγαλειτέρας αυτού κώμας Γιαλούσαν και Ριζοκάρπασον.»

–       Η μικρή είπε και τι διάβασε στη σελίδα 412 και μετά σιώπησε για λίγο.

–       «[…] διερχόμεθα δια της Γιαλούσας (Αιγιαλούσης ως παρά τον αιγιαλόν ευρισκομένης), ένθα υπάρχουσιν λείψανα βυζαντιακών ναών και πολλά ερείπια και σπήλαια. Η ενταύθα παραλία φαίνεται, ότι ήτον η Αχαιών Ακτή, ένθα ο Τεύκρος προσωρμίσθη…».

Ο Γενάρχης της οικογένειας Κύρου, ο Κύρος Ιωαννίδης, εμπορευόμενος από τη Γιαλούσα της Καρπασίας τα γνώριζε όλα αυτά και όταν κατέληξε στην Αθήνα, έδωσε στον γιό του Άδωνι Κύρου όλα τα πνευματικά εφόδια για την δημιουργία της γνωστής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ». Μια μοναδική εφημερίδα που πρώτα εκδόθηκε το 1894 του 19ον αιώνα και συνεχίζει την ξεχωριστή της μοναδική πορεία τον 21ον αιώνα.

30    Τι βλέπεις μικρό Κοριτσάκι; Βλέπω Καρπασία

Ένα απαλό, δροσερό θαλασσινό αεράκι φυσούσε υπέροχα. Η θάλασσα γαλήνεψε και το μικρό Καραβάκι έβαλε πλώρη για το ακρογιάλι. Τότε ρώτησε:

–       Τι βλέπεις με τα όμορφά σου ματάκια, με την αθώα σου ψυχή, όμορφο, μικρό μου Κοριτσάκι;

–       Βλέπω αγριόπαπιες, γλάρους, αγριολούλουδα, λάντες με θαλασσινό νερό που πήζει και γίνεται αλάτι, αλόφυτα δίπλα από τον αλμυρό γιαλό. Βλέπω λιμανάκια από εδώ μέχρι τις Κλείδες. Βλέπω τ’ άστρα του ουρανού να φωτίζουν καταμεσήμερο τη Γη. Βλέπω τον καλοκαιρινό ήλιο τον ζωοδότη, να στέκει στο άρμα του ακίνητος.

–       Όταν κλείνω τα μάτια βλέπω όλη τη χερσόνησο Καρπασίας. Από τον μοναδικό δήμο την Ακανθού μέχρι το Ριζοκάρπασο βλέπω ένα δήμο, κωμοπόλεις, όμορφα χωριά και χωριουδάκια. Βλέπω ακρογιάλια, αμμουδιές, καταπράσινους λόφους και μικρά ποταμάκια. Το μικρό όμορφο Κοριτσάκι πήρε τότε μία βαθιά ανάσα, έκλεισε τα μάτια και με δυνατή, στεντόρεια, μελωδική φωνή άρχισε να λέει, να λέει και να λέει, 42 ονόματα. Αυτή τη φορά σε αλφαβητική σειρά.

–    Ατενίζω το βλέμμα κοιτάζω θωρώ και βλέπω, αφουγκράζομαι ακούω, οσφραίνουμαι μυρίζομαι, γεύομαι και νοιώθω ολόκληρη την Καρπασία.

 –      Βλέπω μία Αγία:  την Τριάδα της Γιαλούσας.

–       Βλέπω 7 Αγίους:  Ανδρόνικο, Ανδρονικούδι, Ευστάθιο, Ηλία,      Θεόδωρο, Ιάκωβο, Συμεών,

–       Από το Α, 4:       Αιγιαλούσα, Ακανθού, Άρδανα, Αυγολίδα.

–       Από το Β, 3:       Βοθύλακα, Βασίλι, Βοκολίδα.

–       Από το Γ, 4:        Γαλάτεια, Γαληνόπωρνη, Γαστριά, Γεράνι

–       Από το Δ, 1:       Δαυλός

–       Από το Ε, 1:       Επτακώμη

–       Από το Κ, 5:       Κοιλάνεμος, Κορόβεια, Κρίδεια, Κώμα του Γιαλού, Κώμη Κεπήρ

–       Από το Λ, 3:       Λιβάδια, Λεονάρισσο Λυθράγκωμη

–       Από το Μ, 4:       Μάνδρες, Μελάναργα, Μοναργά, Μπογάζι

–       Από το Ν, 1:       Νέτα

–       Από το Ο, 1:       Όβγορος

–       Από το Π, 3:       Πατρίκι, Πλατανισσό, Περιβόλια Τρικώμου

–       Από το Ρ, 1:       Ριζοκάρπασο

–       Από το Τ, 2:       Ταύρου, Τρίκωμο

–       Από το Φ, 1:       Φλαμούδι τελευταίο, τεσσαρακοστό δεύτερο, πανέμορφο!!

31    Τι βλέπεις μικρό Κοριτσάκι; Είναι θολά

Το μικρό Καραβάκι άκουγε με θαυμασμό το μικρό Κοριτσάκι.

–       Απίστευτο! Πού τα έμαθες όλα αυτά, μικρό μου Κοριτσάκι;

–       Έμαθα από μικρή αρχαία ιστορία και γεωγραφία. Με βλέπεις μικρή, αλλά… είμαι αρχαία.

–       Όλα αυτά τα βλέπεις με μάτια κλειστά! Με μάτια ανοικτά τι βλέπεις;

–       Με μάτια ανοικτά δεν θέλω να βλέπω. Δεν μπορώ να βλέπω, είμαι πολύ μικρή για να βλέπω καθαρά. Όλα είναι θολά.

Το μικρό Κοριτσάκι με ύφος σκυθρωπό, θλιμμένο, με τα όμορφα ματάκια του δακρυσμένα, υγρά και θολά, άρχισε να λέει:

Είναι θολά, νιώθω τον πόνο της ολόκληρης καταστροφής. Εκεί που έβλεπα παιδάκια στο ακρογιάλι, βλέπω στρατιωτάκια. Χιλιάδες καβουράκια γίνανε μιλιούνια σκορπιοί.

Βλέπω πλοία και αεροπλάνα και όπλα πολλά, θανατηφόρα. Βλέπω ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν.

Βλέπω ψυχές εγκλωβισμένες στα έγκατα της γης Βλέπω παιδάκια χωρίς γονείς, χωρίς χαμόγελο.

Βλέπω γονείς χωρίς παιδιά. Βλέπω αγόρια πεθαμένα.

Βλέπω κορίτσια πονεμένα. Βλέπω σπίτια λεηλατημένα.

Βλέπω να αντιπαλεύει το κακό με το καλό.

Βλέπω την πλάνη και την αλήθεια αενάως να αντιπαλεύουν.

Δεν θέλω να τα βλέπω όλα αυτά. Νοιώθω πολύ μακροχρόνιο μαράζι. Ούτε θέλω να ακούω και να λέω άσχημες λέξεις: δικτατορίες, χούντες, βία και αντιβία, αδελφοκτονίες, πραξικόπημα, αποβίβαση-εισβολή, πολέμους, κατοχή, προδότες, λιποτάκτες, προδομένοι, αιχμάλωτοι, βασανισμένοι,  δολοφονημένοι, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι.

Είναι πολύ κρίμα κι άδικο.

Βλέπω μακροχρόνιο μαράζι, βλέπω χαραγμένα, τσιμεντωμένα στην άμμο, λόγια από το βιβλίο ΦΟΙΝΙΞ, ( Η. Παντελίδη, Εκδόσεις Γερμανός 2020, σελ. 368). «[…] -Δεν ήταν όνειρο, Γιασεμή μου. Εφιάλτης ήταν, απάντησε σοβαρά ο Άλεξ και συνέχισε: Ήταν μήνας ζεστός, Ιούλιος ή Αύγουστος θα ήταν. Κατέβηκαν εξωγήινοι, εξωκύπριοι και ρουφήξανε τη ζωή από την Καρπασία, από την πόλη την Αμμόχωστο και αλλού. Σε ένα λεπτό χάθηκαν οι άνθρωποι από την πόλη και βλάστησαν αγκάθια και τσουκνίδες, κάτω από πολλές κακές ακακίες. Οι άνθρωποι άφησαν τις ψυχές τους και έφυγαν. Έφυγαν, χάθηκαν χωρίς ψυχή. Οι ψυχές όλες κατέβηκαν στην παραλία, κάποιες μέσα στο νερό, κάποιες στην άμμο τη χρυσή. […] »

Βλέπω όμως και την ελπίδα να αντιπαλεύει με το σκοτάδι. Βλέπω τη γιαγιά Μηλίτσα (του Κυριάκου Γιάννη Λαού) και τον παππού Γιάννη (του Δημήτρη Πρόξενου) να χαμογελούν από ψηλά. Άφησαν τα όνειρα τους στην Αχαιών Ακτή, άφησαν το κυνήγι και το ψάρεμα και πήγανε στα ξένα. Βλέπουν όμως από ψηλά, την πανέμορφη τους εγγονή, την Αννίτα να εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής. Από τα μάτια τους αναβλύζει άκρατη καλοσύνη, χαμογελούν με ταπεινή περηφάνεια και μονολογούν: «υπάρχει ελπίδα…».

33    Το Κοριτσάκι βλέπει όνειρο

Ο Ποσειδώνας χάιδευε τη θάλασσα με την τρίαινά του. Δεν ήταν ούτε άγριος, ούτε θυμωμένος. Η ηρεμία και γαλήνη της θάλασσας έφεραν τον Ύπνο. Μετά ήρθε ο Μορφέας, ο θεός των ονείρων και πήρε το κοριτσάκι αγκαλιά με τις δυνατές του φτερούγες και το πήρε στα πέρατα της Γης. Τότε, το κοριτσάκι είδε ένα όνειρο τρελό.

Είδε τον κόσμο από ψηλά, να ζει ειρηνικά, ελεύθερα με ισότητα, αλληλεγγύη και πολύ καλή δωρεά δημόσια παιδεία και υγεία. Είδε τον κόσμο από ψηλά, να ζει δημοκρατικά, «αριστοκρατικά», χωρίς απίστευτα ζάπλουτους ή πάμφτωχους. Με κυβέρνηση υπηρέτη και όχι δυνάστη του πολίτη.

Από ψηλά είδε και τον Ρήγα Φεραίο να γράφει, το 1797, τον Θούριό του και να θέλει τον καθένα να ζει στον τόπο του ελεύθερα, με σεβασμό της πίστης του αλλουνού:

«[…] Σ’ ανατολή και δύση, και νότον και βοριά,

για την πατρίδα όλοι, νάχωμεν μια καρδιά.

Στην πίστιν του καθ’ ένας, ελεύθερος να ζη…

…κ’ ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη.»

Μία μεγάλη μέρα τελείωνε. Το μαγικό ηλιοβασίλεμα ταξίδευε, τα Μάτια, τον Νου και την Ψυχή. Κάθε ανατολή και δύση του ήλιου, στον ορίζοντα της κυπριακής θάλασσας είναι μαγεία. Η ανατολή στις Κλείδες και η δύση του ηλίου στη θάλασσα της Αχαιών Ακτή είναι μια καταπληκτική πανδαισία χρωμάτων. Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα από αυτή, ούτε υπάρχει χειρότερη από ένα μπογιατισμένο Πενταδάκτυλο.

Το Καραβάκι και το Κοριτσάκι έκαναν μια ευχή και έδιναν μια υπόσχεση. Η ευχή ήταν να πραγματοποιηθεί αυτό που η Εσμέ Σκοτ-Στήβενσον, έγραψε το 1879, σαν επίλογο στο βιβλίο της. Έγραψε: (τελευταία λόγια σελίδα 317) […] « Ελπίζω να αποκαλείται και πάλι <Κύπρος η ευλογημένη, η ευτυχισμένη και η όμορφη.>

Η υπόσχεση η επιθυμία ήταν συνεχίσουν μαζί ένα νέο ταξίδι, μια άλλη νέα μέρα. Το πνεύμα πρόθυμο… Ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα τη Γη της λεμονιάς, της αγκαλιάς και της χαράς.

Τη Γη του πεύκου του γονατιστού και του κυπαρισσιού.

Να γνωρίσουν το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγο.

Τη Γη των κοριτσιών που γελούν και των αγοριών που δεν… μεθούν. Να γνωρίσουν την Κύπρο, των Κυπρίων.

Την Κύπρο μας, της αγάπης και του ονείρου.

 

ΤΕΛΟΣ

Το τέλος… και μην ξεχνάτε, κάθε τέλος μια νέα αρχή…

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΗΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Γεννήθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 1953, στη θαλασσοφίλητη Γιαλούσα της Κύπρου. Έμαθε να κολυμπά στην Αχαιών Ακτή του Τεύκρου, πριν πάει δημοτικό. Στο Κακούλλειον δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του έμαθε και να διαβάζει. Μετά κατέληξε οικότροφος στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας μέχρι το 1973. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά από τον Ιούλιο του 1973 μέχρι τον Αύγουστο του 1975. Αρχές Ιούλιου του 1974 ήταν Επιλοχίας Λόχου Διοικήσεως στο 291 Τ.Π. στις Ακράδες, κοντά στην Γιαλούσα. Στις 17/07/1974 υποβιβάσθηκε σε Λοχία και υπηρέτησε σε φυλάκιο στην Πλατανισσό. Στις 17/08/1974 υπηρετούσε στα υψώματα της Αθηαίνου.

Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο από το 1975 μέχρι το 1978 και ακολούθως  εργάσθηκε εκεί από το 1978 μέχρι το 1982, σπουδάζοντας Λογιστική. Έφυγε από το Λονδίνο με ένα πτυχίο και ένα δίπλωμα [BSc Economics. Chartered Accountant]. Από  το 1982, και  για είκοσι περίπου χρόνια συνεργάσθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’ και στη συνέχεια εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Κατοικεί στην επαρχία Λευκωσίας από το 1982. Είναι νυμφευμένος, από το 1977, με την Κατερίνα (Πασχαλίδη), πρώην βουλευτή Κερύνειας με καταγωγή από Καραβά Κερύνειας και Πραστειό Αμμοχώστου. Έχουν τέσσερα παιδιά.

Ο Ηλίας Παντελίδης και η σύζυγός του Κατερίνα με τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας , Προκόπη Παυλόπουλο

Υπήρξε φίλαθλος από την 5η τάξη του δημοτικού σχολείου και αθλητής μέχρι το καλοκαίρι του 1974. Τελευταία ανάμνηση από το αξέχαστο ΓΣΕ της Αμμοχώστου η υπερπήδηση εμποδίων κατά την διάρκεια των στρατιωτικών αθλητικών αγώνων του 1974. Υπηρέτησε για χρόνια πολλά την Ανόρθωση Αμμοχώστου από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, από το 1992 μέχρι το 2006.

Συγγραφική δραστηριότητα:

Αρχής γενομένης το 2017 παρουσίασε το πιο κάτω συγγραφικό έργο.

  1. LACONIC TALES – CYPRUS 1974

SIZE: 17 X 24   COVER: HARD   PAGES: 304   ISBN: 978-9963-271-36-8 Publication year: 2017

  1. ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 1974

Μέγεθος: 17 Χ 24   Σελίδες: 416   ISBN: 978-9963-271-62-7 Εξώφυλλο: Μαλακό. Έτος έκδοσης: 2018

  • SAVAS VE BIZ

Paperback – 1 Jan. 2018   Publisher: Kalkedon Yayincilik (1 Jan. 2018) Language: Turkish   ISBN-10: 9963733425 ISBN-13: 978-9963733422

  1. ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ / ARIADNES LITTLE BOAT

Bilingual ελληνικά / αγγλικά ISBN: 978-9925-581-14-6   σελ.: 64 

μέγεθος: Α4   εξώφυλλο: σκληρό   έτος έκδοσης: 2020

  1. ΦΟΙΝΙΞ

Σελίδες: ISBN: 978-618-5389-15-4  σελ.: 448 Μαλακό εξώφυλλο Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα. Έτος  έκδοσης: 2020

 

  1. ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ΄ΤΑΞΙΔΑΚΙ

Εκδότης: © ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ  Πολυθεματικό Μουσείο

Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο.  Μήνας-έτος έκδοσης: 12 / 2021  Σελίδες: 112

Κωδικός ISBN: 978-9925-7856-0-5 Διαστάσεις: 295×210×11 χλστ. Λιανική τιμή €18.00

 

 

 

Share this post