Α. Κυπριανού: Περισσότερη στήριξη στους εργαζομένους

Α. Κυπριανού: Περισσότερη στήριξη στους εργαζομένους

*Ο τράπεζες όχι απλά και μόνο δεν θα συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά θα βγουν και κερδισμένες με τον επανατοκισμό των τόκων.

*ΗΒουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για αναστολή της καταβολής των δόσεων για τους επόμενους εννέα μήνες

*Αναβλήθηκε η  ψήφιση του νομοσχεδίου για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες δεν ικανοποιούν πλήρως το ΑΚΕΛ , αναφέρει σε δήλωση του ο γ.γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ θα πρέπει να  στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η δήλωση στην συνέχεια:

1. Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στόχος μας ήταν να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα για να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα η κρίση, περιορίζοντας τις συνέπειες σε βάρος του κόσμου. Καταθέσαμε προτάσεις τόσο για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.
2. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις έγινε κατορθωτό να εγκριθεί πρώτη δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια έτσι ώστε να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ΑΚΕΛ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
3. Συζητούμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις Τράπεζες. Το πρώτο αφορά την αναστολή των δόσεων και των τόκων και το δεύτερο την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων στις τράπεζες για την παραχώρηση δανείων και την επιδότηση των επιτοκίων.
4. Σε ότι αφορά το θέμα της αναστολής των δόσεων και των τόκων έγινε πάρα πολλή συζήτηση. Επιφέραμε αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς. Με τις ρυθμίσεις που προτείνονται, οι τράπεζες όχι απλά και μόνο δεν θα συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά θα βγουν και κερδισμένες με τον επανατοκισμό των τόκων που δεν θα πληρωθούν κατά το διάστημα των 9 μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες στηρίχτηκαν από το κράτος και την κοινωνία το 2013 για να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι σήμερα μπροστά σε μια τέτοια κρίση δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν τίποτε, είναι απαράδεκτο.
5. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει ο τόκος για το διάστημα των 9 μηνών να είναι μηδενικός. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς απευθύνουμε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν την πρόταση μας ο τόκος που δεν θα πληρωθεί τους επόμενους 9 μήνες να μην επανατοκιστεί και να μεταφερθεί στο τέλος της αποπληρωμής του δανείου. Με αυτό τον τρόπο οι συνέπειες σε βάρος των δανειοληπτών θα είναι οι μικρότερες δυνατές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
6. Σε ότι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έγιναν πολλές συζητήσεις και επήλθαν πολλές βελτιώσεις. Εξακολουθεί να απέχει όμως πολύ από εκείνο το οποίο εμείς θα στηρίζαμε. Ζητούμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετηθούν σε βάθος άλλες, καλύτερες, επιλογές. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να μελετηθούν τα ακόλουθα:
I. Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Κυβέρνηση για εσωτερικό δανεισμό. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διοχετευτούν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους. Είτε απευθείας από το κράτος με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Σχεδίου και αποτελεσματικός έλεγχος για εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, είτε σε συνεργασία με εμπορική τράπεζα ή τράπεζες στη βάση όμως κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής.
II. Αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης De Minimis, το οποίο προνοεί παροχή ενίσχυσης για κάθε εταιρεία μέχρι 200,000 ευρώ ανα τριετία ή παροχή του ποσού εφάπαξ από τον πρώτο χρόνο. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και η Κύπρος, η δε Ισπανία ήδη πήρε έγκριση για το πρόγραμμα αυτό.
Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για την κοινωνία και την οικονομία. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε βάζοντας πάνω από όλα αυτούς που έχουν ανάγκη να προστατευτούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παράγουν για την κοινωνία και την οικονομία και όχι τις τράπεζες”

 

Η Βουλή

Εγκρίθηκε το απόγευμα το νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων για εννέα μήνες. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 31 βουλευτές και εναντίον 24 βουλευτές. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία και ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολόγου. Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Κωνταντίνος Πετρίδης θα εκδώσει σχετικό διάταγμα.

Από την άλλη αναβλήθηκε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. στις τράπεζες για να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια. Σημειώνεται πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν πολλές επιφυλάξεις με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιφυλάξεις για τις αλλαγές, που έγιναν στο νομοσχέδιο είχε εκφράσει και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με μήνυμα του στο Twitter ανέφερε πως “ο πρόγραμμα εγγυήσεων όπως έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να δουλέψει». Στο μεταξύ νωρίς το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή νέα αναθεωρημένα κείμενα των νομοσχεδίων. Οι αλλαγές στα νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα της χθεσινής πολύωρης τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων έγινα οι εξής αλλαγές:
-Η αναστολή των δόσεων θα αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του γραπτού αιτήματος προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό, νοουμένου ότι ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.
-Τα μέτρα αναστολής θα αφορούν κεχωρισμένως κάθε χρηματοοικονομικό οργανισμό, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζουν το δικαίωμα κάλυψης οποιουδήποτε δανειολήπτη εμπίπτοντος στις καθορισμένες βάσει αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλων αρμοδίων εποπτικών αρχών κατηγορίες δανειοληπτών, από το ευεργέτημα της αναστολής αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων προς χρηματοοικονομικό οργανισμό, αδιαφόρως του αριθμού των παραχωρηθεισών στον δανειολήπτη πιστωτικών διευκολύνσεων από έναν ή περισσότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
– Ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει γραπτώς και επί μηνιαίας βάσεως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη λήψη μέτρων αναστολής ή σχετικά με την εξουσιοδότηση άλλων αρμόδιων εποπτικών αρχών να αποφασίζουν για τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έγιναν οι ακόλουθες αλλαγές:
-Δικαιούχοι δανείων είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως και επιχειρήσεις που ήταν βιώσιμες και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019,

-Η Επιτροπή Παρακολούθησης συγκροτείται από τον Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, ο οποίος ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται από τον Υπουργό και από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό ύστερα από σύσταση του Διοικητή.
-Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει υποχρέωση όπως, ανά διμηνία, με έκθεσή της ενημερώνει τον Υπουργό για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της.
-Ο Υπουργός, αφού λάβει την ως άνω έκθεση, προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία περιλαμβάνει ειδική αναφορά στον τρόπο διάθεσης του προβλεπόμενου από τις διατάξεις ποσού ύψους 250 εκατ. ευρώ το οποίο προορίζεται να καλύψει την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων σε φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, βάσει κριτηρίων που θα καθορισθούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

-Της έκδοσης των Διαταγμάτων, προηγείται ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών με την υποβολή γραπτού μνημονίου.

*Η Ολομέλεια της Βουλής ανέβαλε για την ερχόμενη Πέμπτη τη ψήφιση του νομοσχεδίου για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες για να προσφέρουν κυρίως νέα χαμηλότοκα δάνεια.

Share this post