A.Κυπριανού: Ο λαός πρέπει να νιώσει ότι οι κόποι και οι θυσίες του δεν πάνε χαμένα.
Τα όσα περάσαμε ως χώρα τους τελευταίους μήνες με την πανδημία του κορωνοϊού «πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι για τους κυβερνώντες και να τους πείσει να αφήσουν κατά μέρος τις ιδεοληψίες τους, τους δογματισμούς και την ταξική τους πολιτική και να συνειδητοποιήσουν ότι οι πολιτικές τους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Σε ομιλία του στη Λεμεσό, στην εκδήλωση για την απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 για έγκριση του καταλόγου των 730 εθελοντών που θα στρατεύονταν στη μάχη κατά του χιτλεροφασισμού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για ριζική αλλαγή και διαφορετική πολιτική που να βάζει στο επίκεντρο της τα βασικά για τις ανάγκες των πολλών που είναι η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, η δουλειά, τα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια».
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «ο ρόλος του κράτους είναι αναντικατάστατος και απαραίτητος σε ότι αφορά τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων όπως τα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, τη στέγαση, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια για να προσθέσει ότι «η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη σε ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς της χώρας όπως είναι η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές».
Επίσης, «η κλιματική κρίση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα τις πανδημίες και τις άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ενώ παράλληλα η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευκαιριακούς και εύθραυστους παράγοντες και για εξαιτίας αυτού χρειαζόμαστε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο από αυτό που επέβαλε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ».
Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα του καθενός από τα τέσσερα αυτά συμπεράσματα που προκύπτουν και από την πανδημία και για εφτά και πλέον χρόνια βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση, αφήνοντας τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραπαίουν, πρόθυμη να εκχωρήσει κοινωνικές υπηρεσίες σε ιδιώτες».
Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση με τις προτάσεις της για outsourcing, επιχείρησε να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις σε οργανισμούς δημόσιας ωφελείας, να προωθήσει πολιτικές και έργα που πλήττουν κατάφωρα το περιβάλλον και να επιμένει πεισματικά στην ανάπτυξη οικονομίας της αρπαχτής και της φούσκας».
Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο κυπριακός λαός θυσίασε πολλά, ξανά, για το κοινό καλό και τώρα είναι η ώρα να νιώσει ότι οι κόποι και οι θυσίες του δεν πάνε χαμένα κάτι το οποίο θα γίνει μόνο αν υπάρξει αλλαγή στις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο».
Σημείωσε ότι «σε αυτή την προσπάθεια το ΑΚΕΛ θα πρωταγωνιστήσει, όπως θα συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επαναπροσέγγισης του λαού μας, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, «βλέπουμε τις προσεγγίσεις των Τατάρ και Οζερσάι που η μόνιμη προσπάθεια τους είναι να δημιουργηθούν προβλήματα, να πειστεί η κάθε πλευρά ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με επανένωση της Κύπρου, κάτι που ασφαλώς δεν μας εκπλήττει».
Αμφότεροι, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «διαφωνούν με το πλαίσιο λύσης και δεν έχουν πρόβλημα να το πουν, κι αυτό επιβαρύνει τη δική μας πλευρά με διπλή ευθύνη, να βρεθεί βήματα μπροστά, να αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες που να αποδεικνύουν ότι εμείς θέλουμε λύση, ότι εργαζόμαστε για λύση και το εννοούμε».
«Μόνο έτσι δεν θα πέσουμε στην παγίδα της τουρκικής πλευράς που μας περιμένει στη γωνία για να πει στη διεθνή κοινότητα ότι η ευθύνη είναι δική μας, άρα της χρωστούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους» είπε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «χρειάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να προετοιμαστεί το έδαφος για κινητικότητα στο Κυπριακό αλλά και για να κατανοήσει η κοινωνία τα οφέλη από μια δίκαιη και λειτουργική λύση».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι «έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά» είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου» ενώ εκτίμησε ότι «η θέση μας είναι δύσκολη, η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα και διχοτόμηση σημαίνει τουρκοποίηση του τόπου μας».
«Οι κυβερνώντες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό πριν να είναι αργά» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι «εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη στην Κύπρο επιμένουμε και θα επιμένουμε σε λύση του Κυπριακού, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο, που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία».
«Λύση που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και τους ξένους στρατούς, λύση που θα ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα και με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «τιμώντας την απόφαση της 16ης Ιουνίου, συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ειρήνη στην Κύπρο, για την ειρήνη στον κόσμο, μέχρι τη μέρα που η ανθρωπότητα θα νικήσει το παρελθόν, θα νικήσει το φασισμό οριστικά και θα γυρίσει σελίδα στο αύριο, τ αύριο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ