«Απάντηση» Αστυνομίας «κατόπιν εορτής» για το αιγυπτιακό αγγείο
Με καθυστέρηση 16 ολόκληρων ημερών έλαβα χθες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την απάντηση σε γραπτό ερωτηματολόγιο , το οποίο είχα στείλει στον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Ζαχαρίου, για την υπόθεση του αιγυπτιακού αγγείου, το οποίο χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι στην Αστυνομία δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων πρέπει να απαντώνται αμέσως. Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι δεν έχουν απαντηθεί σαφώς τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Αν’ αυτού επαναλαμβάνονται τα όσα διατυπώθηκαν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Η απάντηση είναι αυτή. (Οι ερωτήσεις σε ανάρτηση , στις 8.11. 2017)
Οι θέσεις της Αστυνομίας και η επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων , δρος Μαρίνας Σολομίδου –Ιερωνυμίδου, ημερομηνίας 13.10. 2017 ( ανάρτηση 23.11. 17, επιβεβαιώνουν αυτό που γράψαμε από την αρχή περί «ελεγχόμενης παράδοσης».
Φαίνεται δε ότι τόσο πριν όσο και μετά δεν έγιναν οι δέουσες έρευνες για να εξιχνιαστεί μια παράνομη πράξη, αφού κάποιος ή κάποιοι παρανόμως κατείχαν και διακινούσαν το αρχαίο αγγείο για να βρουν αγοραστή.
Όταν ήλθε το αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Αίγυπτο, η Αστυνομία (θα πρέπει να μας πει κατά πόσον το αιγυπτιακό αγγείο μπήκε στην «κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ) ενδιαφέρθηκε μόνο να βρει το αρχαίο αγγείο για να μπορέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να το δώσει στον Αιγύπτιο ομόλογο του , El Sisi. Γι’ αυτό η «ελεγχόμενη παράδοση» . Όπως λένε αυτοί, που γνωρίζουν , σε τέτοιες περιπτώσεις προηγείται μια «συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών. Γι’ αυτό αγνοήθηκε το γραπτό αίτημα της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων , η οποία ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Σ.Γ. από την Λάρνακα. Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ( βλέπε επιστολή της σε σχετική ανάρτηση ) τεκμηρίωνε το αίτημα σε μια σειρά παραβιάσεων του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου.
Επί πλέον ο Σ.Γ . , ο οποίος ήταν κάτοχος του αγγείου-το πώς και δεν το βρήκε στην κατοχή του η Αστυνομία είναι άξιο απορίας- αν και ζήτησε άδεια εξαγωγής του αγγείου από την Κύπρο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ωστόσο , σύμφωνα με την ενημέρωση (20. 10. 2016) του Τμήματος Αρχαιοτήτων προς την Αστυνομία «δεν κατέχει αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την νόμιμη αγορά και την νόμιμη εξαγωγή του αγγείου από την Αίγυπτο”.
Αυτό είναι χειρότερο από το ενδεχόμενο της ανεύρεσης του αγγείου σε παράνομη ανασκαφή στην Κύπρο, γιατί δείχνει ότι πιθανόν υπάρχει κύκλωμα Κυπρίων, που δρα παράνομα και σε άλλες χώρες ή συνεργάζεται με αρχαιοκάπηλους άλλων χωρών.
Η διεθνής βιβλιογραφία για την αρχαιοκαπηλία και το εμπόριο αρχαιοτήτων, στα οποία έχουν εμπλοκή έμποροι τέχνης , μουσεία , οίκοι δημοπρασιών και ιδιώτες «υπεράνω υποψίας» είναι πολύ μεγάλη. Μια γεύση μπορείτε να πάρετε ( και καλό θα ήταν να το διαβάσουν οι αρμόδιοι) από το βιβλίο «ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ» του Ανδρέα Αποστολίδη ( εκδόσεις ΑΓΡΑ- Αθήνα).
Μετά την αποκάλυψη προχθές της επιστολής της διευθύντριας του τμήματος Αρχαιοτήτων , ζήτησα από τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη , όπως ζήτησε με επιστολή της στις 13.10.17, η δρ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου, κατά του προσώπου που κατείχε το αιγυπτιακό αγγείο.
Η απάντηση , την οποία έλαβα είναι η εξής:
«Ακούστε κε Βικέτο, να σας εξηγήσω για τελευταία φορά.
Κανένας δεν ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα να προβεί σε ποινική δίωξη κανενός. Οι κατέχοντες στοιχεία ή καταγγέλλοντες ενδεχόμενη διάπραξη αδικήματος ζητούν διερεύνηση από την αστυνομία, η οποία διερευνά, συλλέγει μαρτυρικό υλικό, και στέλνει το φάκελο στην Εισαγγελία με τη σύσταση της περί δίωξης ή μη. Τότε ο Γ. Ε. αποφασίζει στη βάση όλου του υλικού και εφαρμόζοντας το νόμο. Αυτό έγινε. Πόσες φορές πρέπει να το πω;».
Στο πιο πάνω απάντησα: «Συγγνώμη, που γίνομαι ενοχλητικός. Έχω την άποψη ότι η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων έκανε αυτό , το οποίο λέτε. Γι’ αυτό και σας ρώτησα».
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ