Εννέα νέα κρούσματα στην Κύπρο- Σύνολο 67
*Κυβέρνηση: «Δεν δικαιολογείται ο πανικός”. Ετοιμάζεται πακέτο τόνωσης της ρευστότητας
*Σύσκεψη πολιτικής ηγεσίας με Αναστασιάδη -Υποβολή 21 προτάσεων από ΕΔΕΚ
Κατά εννέα αυξήθηκαν σήμερα τα θετικά κρούσματα κορονοϊού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 67. Τα έξι από αυτά προέρχονται από επαφές, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Από τους φορείς του ιού ο ένας είναι ο εκτελεστικός διευθυντής των νοσοκομείων Λεμεσού και Πάφου.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
– Έξι άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες.
– Τρία άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασαν συμπτωματολογία.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των εννέα κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 67 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 37 ήταν επαφές.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων . Στη σύσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Όλοι οι αρχηγοί κατέθεσαν απόψεις και συνέδραμαν με τις προτάσεις τους, σε ένα πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσος. Έχει συμφωνηθεί, ανέφερε, όλες οι προτάσεις να κωδικοποιηθούν και να σταλούν στα κόμματα για επεξεργασία. Μετά θα συνέλθει η Βουλή των Αντιπροσώπων, την Τρίτη ή την Τετάρτη, σε ειδική συνεδρίαση για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που κρίνονται αναγκαία για την εφαρμογή των μέτρων, πρόσθεσε.
Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για όλους τους λειτουργούς, που συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θα νικήσουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αρχηγοί των κομμάτων απηύθυναν έκκληση προς τον λαό, ώστε όλοι να συνδράμουν στον αγώνα.
ΕΞΑΛΛΟΥ, ο εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προτίθεται να επιβάλει απαγόρευση της διακίνησης των πολιτών ή πλήρη αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων ή των γραφείων, πολύ δε περισσότερο των υπεραγορών και καταστημάτων τροφίμων». Προστίθεται πως «υπό τις περιστάσεις, όπως αυτές αξιολογούνται σήμερα, δεν επιβάλλεται ούτε δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο η λήψη τέτοιων δραστικών μέτρων».
Στην ίδια δήλωση αναφέρεται: «Δεν δικαιολογείται ο πανικός, ούτε οι συμπολίτες μας θα πρέπει να καθοδηγούνται από ψιθύρους ή φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς από διάφορες ¨πηγές¨. Επιβάλλεται ο λαός μας να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση θα ενημερώνει τον λαό έγκυρα και έγκαιρα για τις εξελίξεις, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λαμβάνει, μέσω των αρμοδίων Υπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου».
Με σημερινό διάταγμα ο Υπουργός Υγείας επιτάσσει γιατρούς και νοσηλευτές στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και παρεμπόδισης εξάπλωσής του.
Πακέτο τόνωσης της ρευστότητας
Πακέτο μέτρων για τόνωση της ρευστότητας προτίθεται να ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ευχαριστώντας τα κόμματα, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρθηκε σε «εμπόλεμη κατάσταση και κοινό αόρατο εχθρό».
Για το δημοσιονομικό πακέτο, εξήγησε ότι λήφθηκαν υπόψη όλες οι προτάσεις των κομμάτων.
21 προτάσεις από την ΕΔΕΚ
1.Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη προστασία σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επαφή με κόσμο / περιστατικά (μάσκες, γάντια, στολές).
2.Σε περίπτωση όπου η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη με το υφιστάμενο έμψυχο ιατρικό/παραϊατρικό προσωπικό να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (που δραστηριοποιείται εκτός ΓεΣΥ) σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τον Σύνδεσμο Αδειούχων Νοσηλευτών και να τεθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε επιφυλακή.
3.Η γραμμή 1420 να στελεχωθεί από τεταρτοετείς φοιτητές της νοσηλευτικής ή και φοιτητές της Ιατρικής ώστε το προσωπικό που στελεχώνει αυτή τη στιγμή τη γραμμή να είναι στη διάθεση των νοσοκομείων.
4.Οι επισκέπτες υγείας που είναι στα σχολεία να αξιοποιηθούν στα νοσηλευτήρια.
5.Το αίτημα της ειδικής άδειας και ανεργιακού επιδόματος (για τις εταιρείες που έχουν αναστείλει τις εργασίες τους) να γίνεται από τον ίδιο τον εργοδότη διαδικτυακά για το σύνολο των εργαζομένων του. Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι επίσης να κάνουν διαδικτυακά όλες τις αιτήσεις. Η καταβολή επιδομάτων να γίνει άμεσα.
6. Η ειδική άδεια να μπορεί να χορηγείται σε γονείς προσώπων με αναπηρίες (ανεξαρτήτου ηλικίας) ασχέτως αν λαμβάνουν επίδομα φροντίδας.
7. Χρειάζεται να ανακοινωθούν πακέτα αποζημίωσης των αυτοεργοδοτούμενων των οποίων έχει ανασταλεί η εργασία λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης (Κομμωτήρια, Κέντρα αισθητικής, κτλ.).
8.Σύσταση ομάδας αντιμετώπισης προβλημάτων που θα προκύψουν στην Τουριστική Βιομηχανία. Κατάθεση απόψεων/ εισηγήσεων.
9.Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να θεωρηθούν μικρομεσαίες οι επιχειρήσεις μέχρι δέκα ατόμων.
10.Ευελιξία στη πληρωμή των κοινωνικών ασφαλίσεων με διεύρυνση του χρονικού πλαισίου.
11. Να επιτραπεί στους αθλητές να γυμνάζονται σε ανοικτούς χώρους. Να μην χρησιμοποιούνται οι χώροι υγιεινής.
12. Σύσταση φορέα ενημέρωσης από την κυβέρνηση (από μέλη του κυβερνητικού σχήματος π.χ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργοί) στην οποία να ενημερώνουν δύο ή τρείς φορές την ημέρα τον κόσμο για τις εξελίξεις.
13.Για όσους είναι σε καραντίνα 14 ημερών να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση και να παραχωρηθεί στήριξη στους συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.
14.Οι διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας ειδικά σε χώρες με μεγάλο αριθμό Κυπρίων (π.χ. Ελλάδα, Ην. Βασίλειο) θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε συμπατριώτες μας.
15.Οι επικεφαλής τμημάτων του Δημοσίου θα πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα φεύγουν από το πόστο τους. Βλέπουμε περιπτώσεις που παίρνουν άδειες μακρού χρόνου και απαιτούν από τους υφιστάμενους τους να επιτελούν το έργο του οποίου προΐστανται.
16.Η CYTA θα μπορούσε να μειώσει για περίοδο τριών μηνών τις χρεώσεις της διότι με τον εγκλεισμό όλοι χρησιμοποιούν συνεχώς το διαδίκτυο.
17. Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αρχής ραδιοτηλεόρασης όταν εντοπίζονται περιπτώσεις προβολής κινδυνολογίας και θεωριών που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.
18.Ο Επίτροπος Εθελοντισμού σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσουν ομάδα κρίσεων για να βοηθηθούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μπορούν για παράδειγμα να μεταφέρουν φαγητό σε ηλικιωμένους για να μην χρειάζεται να βγαίνουν για τρόφιμα εκτός σπιτιού.
19. Να δοθούν συγκεκριμένα καθήκοντα στην Πολιτική Άμυνα. Μπορούν για παράδειγμα να συνδράμουν στη μεταφορά τροφίμων (σημείο 18) ή να καταγράφουν ανάγκες.
20.Να λειτουργήσει γραμμή για παροχή ψυχολογικής βοήθειας και στήριξης.
21. Να είναι υποχρεωτική η χρήση των γαντιών στα καταστήματα που είναι ανοικτά: υπεραγορά, αρτοποιία κτλ. Τα γάντια να δίνονται στο κατάστημα για να βεβαιώνεται ότι δεν έχουν αγγίξει οι πελάτες σε άλλες επιφάνειες πριν από την είσοδό τους στο κατάστημα.
ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης