Παιδίατρος στην Λεμεσό προσβλήθηκε από τον κορονοϊό

Παιδίατρος στην Λεμεσό προσβλήθηκε από τον κορονοϊό

*ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΟΚΤΩ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

*Επιστολή Σιζόπουλου προς  Αναστασιάδη με προτάσεις για προετοιμασία κρατικών και υγειονομικών υπηρεσιών

Γυναίκα παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού είναι ένα από τα εννέα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο, που ανακοινώθηκαν σήμερα .
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείο της Λεμεσού κλείνει.
Πρόκειται για ένα από τα τρία περιστατικά που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ελλάδα.
Η παιδίατρος , η οποία επέστρεψε από την Ελλάδα, εργαζόταν κανονικά τις τελευταίες ημέρες και είχε έλθει σε επαφή τόσο με ασθενείς όσο και με άτομα από το προσωπικό του Νοσηλευτηρίου.

Η γιατρός είχε ενημερώσει το Νοσοκομείο , αλλά δεν της δόθηκε άδεια και χθες συμμετείχε σε σεμινάριο. Πάντως, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η μόλυνση της γιατρού έγινε στην Ελλάδα ή στην Κύπρο.
Επίσης, δεύτερο από τα σημερινά  κρούσματα αφορά νοσηλεύτρια, που εργάζεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Πάφου, όπου είχε νοσηλευθεί και ο πρώτος ο 70χρονος Βρετανός που είχε διαπιστωθεί ότι είχε μολυνθεί από τον ιό.
Με την επιβεβαίωση του δείγματος της νοσηλεύτριας, οι επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου Πάφου, που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, είναι πλέον 11.
 Σήμερα λήφθηκαν άλλα 130 δείγματα για εξετάσεις, από μέλη του προσωπικού και συγγενείς των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Στις περιοχές της Κύπρου, που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση, τα περιστατικά έχουν ανέλθει πλέον στα 58. Από αυτά τα 31 ήταν επαφές.
Ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης του κορονοϊού συζήτησε εκ νέου σήμερα  το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε γραπτή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, επισημαίνει ότι κατά τη συνεδρίαση ο κάθε υπουργός προέβη σε ενημέρωση για τα μέτρα, που λαμβάνονται και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου του και λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις.

ΦΩΤΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Έγινε, επίσης, ενημέρωση από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, για τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, που αναπτύσσονται στα Υπουργεία, ενόψει και του αυξημένου όγκου εργασίας που αναλαμβάνουν λόγω του κορονοϊού.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την ανάγκη να κληθούν όλοι οι πολίτες σε συστράτευση για αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την προστασία της κοινωνίας στο σύνολό της, καθώς και για την πιστή τήρηση των Διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί.
Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης συγκάλεσε για αύριο  συνεδρίαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.  Στην  συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά τον κορονοϊό, καθώς και συζήτηση επί των θεμάτων, που προκύπτουν από την εφαρμογή των μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε ότι από τις 21 Μαρτίου και για διάστημα τριών εβδομάδων, δεν θα πραγματοποιούνται επιβατικές πτήσεις προς την Κύπρο.

*Στα κατεχόμενα τα κρούσματα παραμένουν  στα 20 με τα 18 να είναι μέλη γκρουπ τουριστών από τη Γερμανία.  

Επιστολή Σιζόπουλου

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος , σε επιστολή προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρει: “Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο ενδεχόμενο κορύφωσης της πανδημίας και κυρίως στην περίπτωση αντιμετώπισης πολλών σοβαρών περιπτώσεων. Ήδη το νοσοκομείο Αμμοχώστου που επιλέγηκε για το σκοπό αυτό έχει αποδειχθεί ανεπαρκές”.


Στην επιστολή ο κ. Σιζόπουλος προτείνει:  
*Προετοιμασία λειτουργίας τουλάχιστον δύο εντατικών μονάδων με το λιγότερο σαράντα θέσεις με αναπνευστήρες, επαρκώς εξοπλισμένες και στελεχωμένες από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
*Ετοιμασία καταλόγου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο να επιστρατευθεί άμεσα σε περίπτωση ανάγκης.
*Άμεση μετακίνηση ελαφριών και ήπιων περιστατικών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια στον ιδιωτικό τομέα.
*Καθορισμό σε κάθε επαρχία αριθμού ασθενοφόρων,  τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη μετακίνηση ύποπτων κρουσμάτων ή πασχόντων από τον κορονοϊό.
*Τα ήπιας μορφής περιστατικά από τον κορονοϊό να νοσηλεύονται απομονωμένα στο σπίτι υπό την παρακολούθηση του προσωπικού τους γιατρού στο ΓεΣΥ.
*Άμεση και εντός των ημερών ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο τμήμα του νοσοκομείου Λάρνακας για να μπορεί να δεχθεί ασθενείς για νοσηλεία.

Μέτρα από ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε  ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, εγκρίθηκαν σήμερα τα πιο κάτω:
1. Νομοσχέδιο που προνοεί προσωρινή αναστολή μέχρι τέλος Απριλίου 2020 της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, νοουμένου ότι το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο καταβάλει το ποσό οφειλόμενου ΦΠΑ, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020, όταν οι συνολικές εκροές κατά τους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της λήξης της καθορισμένης φορολογικής περιόδου, δεν έχουν υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

2. Νομοσχέδιο που προνοεί μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών, από 1 Απριλίου 2020 μέχρι 31 Μαΐου 2020, καθώς επίσης και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται από 9% στο 7% για περίοδο τρεισήμισι μηνών, από 1 Απριλίου 2020 μέχρι 15 Ιουλίου 2020.

3. Προσωρινή διατήρηση της καταβολής συνεισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, με τους αρχικούς συντελεστές (από τους μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το Κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος), από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Για το μήνα Μάρτιο, θα εφαρμοστούν οι αυξημένες συνεισφορές για όλα τα μέρη.

4. Εισήγηση της Κυβέρνησης προς τη ΡΑΕΚ, για καθολική μείωση της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, για περίοδο 3 μηνών.

5. Προσωρινή αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων από την ΚΕΔΙΠΕΣ για περίοδο 3 μηνών.

6. Παράταση για 3 μήνες της υποχρέωσης προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν ήδη αίτηση για ένταξη στο «Σχέδιο Εστία».

Share this post