Τριάντα τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Τριάντα τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

*’Εξι στα κατεχόμενα και δύο στις Βρετανικές Βάσεις

Στα 33 έφθασε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχουν καταγραφεί δυο  στις Βρετανικές Βάσεις και έξι στα κατεχόμενα.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 7 νέα περιστατικά κορονοϊού στην Κύπρο αφορούν:
– πέντε άτομα που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία, και
– δύο άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που είχε εντοπισθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των επτά ατόμων.
Στα κατεχόμενα, έξι είναι συνολικά τα κρούσματα του κορονοϊού.
Εξ’ αυτών δύο Τουρκοκύπριοι οι οποίοι όπως μεταδίδεται είχαν αφιχθεί μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου σε δύο διαφορετικές πτήσεις.

Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν στις Βρετανικές Βάσεις, αφορούν άνδρα και γυναίκα που υπηρετούν στη βασιλική βρετανική αεροπορία, στη βάση Ακρωτηρίου.
Επέστρεψαν στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή, μέσω του αεροδρομίου Πάφου, με πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δύο στρατιωτικοί τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό και ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για εντοπισμό των επαφών τους.

Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται από τις έξι σήμερα το απόγευμα μόνο σε όσους προσκομίζουν αποδεικτικό έγγραφο υγείας από τη χώρα προέλευσής τους από διαπιστευμένο οργανισμό για θέματα δημόσιας υγείας και όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών. Όσοι επιστρέφουν θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ως εκ τούτου θα παραχωρηθεί επίδομα επτακοσίων-πενήντα ευρώ σε όσους φοιτητές θα παραμείνουν στις χώρες φοίτησής τους.
Οι απαγορεύσεις ισχύουν και για όσους διέρχονται από τα οδοφράγματα, εκτός για ανθρωπιστικούς λόγους και κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Εσωτερικών.Τα μέτρα θα ισχύον έως και τις 30 Απριλίου.
Ικανοποίηση εκφράζουν τα κόμματα για τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση.
Καλά χαρακτήρισε τα μέτρα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν.
Μιλώντας στο ΡΙΚ , είπε ότι αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα ότι θα υπάρξουν εξαγγελίες, γιατί όπως εξήγησε έχει τεράστια σημασία να στηριχτεί ο κόσμος από τον τραπεζικό τομέα.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η χώρα μας εφαρμόζει πιθανώς αυστηρότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από κάθε άλλη χώρα. Δεν είναι ώρα, πρόσθεσε να εκφράζονται πολιτικές μεμψιμοιρίες. Τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης, είπε ο κύριος Γεωργιάδης, είναι τα μεγαλύτερα με διαφορά.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης έστω και με μικρή καθυστέρηση. Πρέπει είπε να τύχουν επανεξέτασης τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα κλείσουν των οποίων τα λειτουργικά έξοδα θα συνεχίσουν να τρέχουν.

ΙΝΓΚ
Εκατό με διακόσια δείγματα αναλύονται ημερησίως από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Λεωνίδας Φυλακτού.


Μιλώντας στο ΡΙΚ , ο κύριος Φυλακτού εξήγησε ότι πρόκειται για τα περισσότερα δείγματα που εξετάζονται από πολλές χώρες παγκοσμίως. Αυτό αποδίδεται, είπε, στην αυστηρή ιχνληλάτηση στην Κύπρο. Εντούτοις, διαβεβαίωσε, δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Ο Λεωνίδας Φυλακτού, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο κόσμος να καλεί στο Ινστιτούτο ζητώντας αποτελέσματα, διαβεβαιώνοντας ότι το αρμόδιο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπουργείο Υγείας ενημερώνει αμέσως τους ενδιαφερόμενους που διαγιγνώσκονται θετικοί.

Οδηγίες προς νεφροπαθείς από τη Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου

 


Οδηγίες προς τους ασθενείς με νεφρικές παθήσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό, εξέδωσε η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου.
Απευθυνόμενη στους ασθενείς με νεφρικά προβλήματα, ιδιαίτερα στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, στους ασθενείς με νεφρική νόσο για την οποία λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή, αλλά και σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, η Εταιρεία συμβουλεύει όπως:
-είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας όπως
επανειλημμένα έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας
-αποφεύγουν αχρείαστες συναθροίσεις, διακινήσεις με μέσα μαζικής συγκοινωνίας ή ταξίδια στο εξωτερικό
-να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν κρίνεται ως άκρως απαραίτητο
-προγραμματισμένα ραντεβού ρουτίνας θα μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν στο
προσεχές μέλλον, όταν η άμεση κρίσιμη περίοδος παρέλθει
-να ενημερώνουν άμεσα τους προσωπικούς και θεράποντες ιατρούς τους για ύποπτη
συμπτωματολογία (πονόλαιμο, μυαλγίες, πυρετό, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια) των ίδιων ή ατόμων του στενού τους περιβάλλοντος
– παρακολουθούν συστηματικά τις ανακοινώσεις για το COVID-19 από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Στις πιο πάνω κατηγορίες ασθενών συνιστάται ο αυτοπεριορισμός στο μέτρο του δυνατού.
Ασθενείς με ηπιότερες μορφές νεφρικής νόσου που δεν εντάσσονται στις πιο πάνω κατηγορίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις αναγκαίες δραστηριότητες τους, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα αυτοπροστασίας.

Share this post