Γ.Γ. ΚΚΕ : Σταθερή αλληλεγγύη για ένα κράτος

Γ.Γ. ΚΚΕ : Σταθερή αλληλεγγύη για ένα κράτος

Την σταθερή αλληλεγγύη του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) προς τον κυπριακό λαό για “μια Κύπρο ενιαία, για μια λύση βιώσιμη, όχι διχοτομική, ένα κράτος και όχι δύο κράτη”, εξέφρασε ο γ.γ. του κόμματος , Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ένα κράτος της Κύπρου “πρέπει να υπάρχει  μία ιθαγένεια , μία διεθνής προσωπικότητα, μία κυριαρχία και να είναι  κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς προστάτες, χωρίς νατοποίηση του νησιού”. Σ’ αυτή την πάλη το ΚΚΕ, διαβεβαίωσε ο γ.γ. του κόμματος, ” θα στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού, με αλληλεγγύη, με φιλία και με κοινούς αγώνες».

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε  τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συνεχή τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, που βέβαια, σήμερα συνδυάζεται εκτός από την κλασική επιθετικότητα των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, των αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων, Συνθηκών που ορίσαν τα σύνορα των χωρών της περιοχής και με νέες ασύμμετρες απειλές, με προκλήσεις, με τα προσφυγικά μεταναστευτικά ρεύματα στον Έβρο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου”.
Και βεβαίως, παρουσιάσαμε , είπε ,  τη θέση του ΚΚΕ, τις προτάσεις του, οι οποίες πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να καταγράφονται εκεί που είναι, δηλαδή στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα, με ευθύνη της ΕΕ, του ΟΗΕ, της τουρκικής κυβέρνησης και όχι να ωθούνται στις ονομαζόμενες χώρες της πρώτης υποδοχής που είναι ουσιαστικά η νότια Ευρώπη, που είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία κλπ.
Άρα, αυτό το ζήτημα σημαίνει, υποστήριξε ,  σύγκρουση με την Συνθήκη του Δουβλίνου που οδηγεί σε διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν τα νησιά, ο Έβρος, η Κύπρος, γενικότερα αυτές οι περιοχές, αυτά τα κράτη. “Και βεβαίως, σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρουστούμε, διότι έτσι και αλλιώς είναι ανενεργή στην πράξη η κοινή δήλωση, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα σε αυτή τη φάση “δεν έχει καμιά δουλειά η Frontex, δεν έχει καμιά δουλειά το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο διότι, όπως είδαμε, ενώ κλήθηκε να προστατέψει υποτίθεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα δημιουργεί και οξύνει παραπέρα τα προβλήματα, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που υπηρετούν αυτές οι λυκοσυμμαχίες, και που είναι οι υδρογονάνθρακες, που είναι ο έλεγχος του υπεδάφους, του ορυκτού πλούτου, αλλά και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, των εμπορευμάτων στην περιοχή”. Ακριβώς, συνέχισε,  “επειδή εδώ συγκρούονται μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όχι μόνο περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ιράν, η Αίγυπτος, αλλά και διεθνείς παίκτες όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, την πληρώνουν τελικά οι λαοί”.
Από αυτή τη σκοπιά, κατέληξε ο γ.γ. του ΚΚΕ, χρειάζεται ενδυνάμωση της πάλης, της φιλίας, της κοινής δράσης όλων των λαών της περιοχής.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης, ΓΤΠ

Share this post