Κυριάκος Μητσοτάκης : Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται
Την θέαση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς αντιμετώπισης της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέβησαν σήμερα στην ακριτική περιοχή του Έβρου.
«Εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας γιατί ξέρουμε ότι ακόμα κι αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ λεπτό ζήτημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα». δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα «είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ» και διευκρίνισε πως η εδώ παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο ότι «εμείς είμαστε μαζί γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας…».
Σημείωσε πόσο σημαντική είναι η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. «…Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία και γι αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβεται και να τηρεί αυτά που προβλέπονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες για μια πολιτική, για μία διπλωματική λύση».
«…Ζούμε, ενεργούμε μαζί, είμαστε ενεργοί και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τη δική σας κυβέρνηση, με όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς για να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τα σύνορά μας, να δείχνουμε την ενότητά μας όταν πρέπει να είμαστε ισχυροί και να δείχνουμε ότι αυτό είναι εφικτό», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα όσα είδαν κατά τη σημερινή επίσκεψη στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θα θελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και τους πολίτες και τη FRONTEX για τις άοκνες προσπάθειές τους», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες και δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση».
Διευκρίνισε πως το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης είναι αυτό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της υποστήριξης προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε γιατί «είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».
Δεσμευόμαστε, διαβεβαίωασε, να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η FRONTEX ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θ’ αναπτυχθούν από τη FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. “Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή παρουσία πολιτικής εκπροσώπησης, Κοινοβουλίου, ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε θα ήταν ανώφελη,, αν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες δεν διαφοροποιούνταν η σημερινή κατάσταση. Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν είχαμε ακούσει, πριν ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θ’ αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «εμείς θέλουμε να συνδιαλεγούμε, να συζητήσουμε και θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σασόλι στα ανήλικα ασυνόδευτα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, από κοινού με τους άλλους θεσμούς, χάραξης μίας ενιαίας στρατηγικής. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον τους», κατέληξε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Ελλάδα προστάτεψε και θα συνεχίζει να προστατεύει τα σύνορα της και η προσπάθεια της Τουρκίας να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αποφασιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης.
«Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, είναι μια κατάφωρη απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την τρομερή κατάσταση στη Συρία», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Καστανιές του Έβρου, αμέσως μετά την από αέρος (με στρατιωτικό ελικόπτερο) εξέταση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και την επίσκεψη τους στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι “παραβιάζει την Κοινή Δήλωση της με την ΕΕ”. και είπε ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά ζουν αρκετό καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία- μιλούν άπταιστα τουρκικά, είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως με τη σημερινή τους επίσκεψη οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τη ευκαιρία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια».
«Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα, αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας ντεφάκτο την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς», επισήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται
«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Σε κάθε περίπτωση τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέληση μας για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οπλισμένοι με το δίκιο και τη λογική θα πετύχουμε».
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέγοντας πως η σημερινή παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους
Επίσης, παρατήρησε πως «η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης» και εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση των τελευταίων ημερών «θα μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση καλύτερα».