Σοβαρή καταγγελία για την επιλογή του πρώτου πρύτανη του ΑΠΚΥ

Σοβαρή καταγγελία για την επιλογή του πρώτου πρύτανη του ΑΠΚΥ

*Δεν κλήθηκε σε συνέντευξη ο καθηγητής Ραζής, που ενέταξε την Κύπρο στον μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (CERN).

* Αποκλείστηκαν όλοι οι Κύπριοι υποψήφιοι

Πάσχει σοβαρά η διαδικασία επιλογής του πρώτου πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) αφού κατά τρόπο ανεξήγητο η επιτροπή κρίσης, την οποία όρισε η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου (πρόεδρος: Χρίστος Χρίστου ) , απέκλεισε όλους τους Κύπριους υποψήφιους και δεν τους κάλεσε σε συνέντευξη.
Επίσης, πράγμα πρωτοφανές, η διοικούσα επιτροπή του ΑΠΚΥ δεν έχει γνωστοποιήσει τα μέλη της επιτροπής κρίσης για την επιλογή του πρώτου πρύτανη. Το μόνο γνωστό είναι ότι πρόκειται, σύμφωνα με ανακοίνωση για «καθηγητές διεθνούς κύρους».

Ο πρώτος πρύτανης έχει επιλεγεί και αύριο η διοικούσα επιτροπή του ΑΠΚΥ θα συνέλθει για να επικυρώσει ή να απορρίψει την απόφαση της επιτροπής κρίσεως. Η συνεδρίαση θα γίνει λίγες ώρες πριν από την 10η Τελετή Αποφοίτησής στην παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Στην τελετή αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρύτανη.

Τον αποκλεισμό των τριών Κυπρίων υποψηφίων καταγγέλλει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και επιστημονικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο CERN, Πάνος Ραζής . Ο καθηγητής είναι αυτός , ο οποίος πέτυχε να ενταχθεί πέρσι η Κύπρος στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας), που είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου.

 

 

Πάνος Ραζής, καθηγητής Φυσικής επιστημονικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο CERN

Ο καθηγητής Ραζής, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της διοικούσας του ΑΠΚΥ τονίζει ότι η διαδικασία, όπως έγινε , για την επιλογή του πρώτου πρύτανη θα αποτελέσει, εφόσον επικυρωθεί «καίριο πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου και στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα».

*Παραθέτουμε αυτούσιο ενημερωτικό σημείωμα του καθηγητή Πάνου Ραζή

«Κατά παράβαση των κριτηρίων που αναγράφονται στην Προκήρυξη δεν κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία οι Κύπριοι υποψήφιοι, μερικοί από τους οποίους είναι καταξιωμένοι διεθνώς, αφού διετέλεσαν Πρόεδροι και Πρυτάνεις
Πανεπιστημίων, Πρόεδροι Διεθνών Οργανισμών και φορέων της εκπαίδευσης της Κύπρου, Πρόεδροι διεθνών επιστημονικών επιτροπών, και οι οποίοι διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και διοικητικό έργο και μεγάλη εμπειρία στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.
Οι θέσεις του Κώστα Χρίστου, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου μεσούσης της διαδικασίας επιλογής του πρώτου Πρύτανη ήταν α) ο Πάνος Ραζής ψεύδεται για το ότι δεν κλήθηκαν Κύπριοι ακαδημαϊκοί για τη θέση του Πρύτανη, β) τα μέλη της επιτροπής κρίσης είναι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί εξ Ελλάδος, οι οποίοι, όμως, δεν εργάστηκαν ποτέ στον ελλαδικό χώρο και γ) για πρώτη φορά διαδικασία λειτουργεί τόσο αξιοκρατικά και η επιτροπή κρίσης δρα αυτόνομα και αμερόληπτα.
Ο κ. Χρίστου εν μέσω αντιφάσεών του α) αποφεύγει να επιβεβαιώσει την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πάνο Ραζή, στην οποία του δήλωσε αυθόρμητα ακόμη και τα ονόματα των υποψηφίων που αποκλείστηκαν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «δεν εκλήθη κανένας Κύπριος, είναι όλοι εξ Ελλάδος που κάλεσε η επιτροπή». (η σχετική επικοινωνία είναι στη διάθεση των αρχών σε πιθανή έρευνα) β) αρκεί να δημοσιοποιηθούν
τα μέλη της Επιτροπής για να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους και να αποδειχθεί αν υπάρχει
σχέση τους με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι λόγοι διαφάνειας, σε κάθε περίπτωση,
επιβάλλουν, τα μέλη της Επιτροπής που επιλέγουν τον πρώτο Πρύτανη ενός δημόσιου
πανεπιστημίου να είναι δημοσιοποιημένα εξ αρχής και όχι μυστικά έως το τέλος και γ) εφόσον δρα αυτόνομα η επιτροπή, πώς δικαιούται ο πρόεδρος της Διοικούσας να γνωρίζει και να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τα ονόματα των υποψηφίων, που δεν κλήθηκαν σε συνέντευξη, αλλά και λεπτομέρειες για την καταγωγή τους στα Μέσα Ενημέρωσης: «Υπέβαλαν περίπου 11 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον είτε για τη θέση Πρύτανη, είτε για τη θέση αντιπρύτανη, είτε και για τις δύο. Στις συνεντεύξεις 4 υποψήφιοι πρυτάνεις και 2 υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, ανάμεσα στους οποίους υπάρχει τουλάχιστον ένας Κύπριος πανεπιστημιακός;» και αμέσως μετά, σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου να δηλώνεται ότι «Η εν λόγω διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήταν ορθό να γίνει οποιαδήποτε δημοσιοποίηση δεδομένων, τα οποία αφορούν τη διαδικασία, πράξη η οποία πιθανόν να καταστρατηγήσει τη νομοθεσία ή/και τα Ακαδημαϊκά θέσμια»;
Τώρα όμως που ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων και πριν εγκρίνει την έκθεση
της Επιτροπής αβίαστα η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου την ερχόμενη Παρασκευή,
τώρα είναι η στιγμή να εμπλακεί η Επιτροπή Παιδείας και η Πολιτεία και να απαιτήσουν να ελεγχθούν οι φάκελοι των υποψηφίων για να διερευνηθεί το κατά πόσο Κύπριοι υποψήφιοι διεθνούς βεληνεκούς αποκλείστηκαν χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.
Η κυπριακή κοινή γνώμη αναμένει να δει αν και κατά πόσο τα μέλη της Διοικούσας την Παρασκευή
17 Νοέμβρη θα βρουν τη δύναμη να εγκρίνουν μία τόσο απαξιωτική απόφαση για την Κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα. (Το γεγονός δε ότι προγραμματίζεται ανακοίνωση για τον νέο Πρύτανη το ίδιο βράδυ της Παρασκευής, στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου, μόνο ερωτήματα μπορεί να εγείρει για τον τόσο βιαστικό χαρακτήρα της όλης διαδικασίας..)
Αναρωτιέται ακόμη η κοινή γνώμη πώς θα συνηγορήσουν στο ότι κανένας από τους διεθνούς κύρους Κύπριους δεν ήταν κατάλληλος ούτε καν να κληθεί σε συνέντευξη για να διεκδικήσει τη θέση του Πρύτανη σε δημόσιο Πανεπιστήμιο του τόπου τους. Αν μη τι άλλο,
ανάλογες πράξεις αποτελούν καίριο πλήγμα στους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στον τόπο τους και που του χαρίζουν σημαντικές επιστημονικές επιτυχίες.
Αν τελικά επικυρωθεί η απόφαση της συγκεκριμένης επιτροπής, τότε θα στιγματίσει για πάντα τα Κυπριακά πανεπιστήμια και τους Κύπριους ακαδημαϊκούς ως μη ικανούς να διεκδικήσουν θέση πρύτανη στα ίδια τους τα πανεπιστήμια. Και αυτό αποτελεί επιπρόσθετα και βαθύτατη προσβολή.

Πάνος Ραζής
Καθηγητής Φυσικής
Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Σε μια προσπάθεια απάντησης στον καθηγητή Ραζή η Διοικούσα Επιτροπή του ΑΠΥΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, προχώρησε σε διεθνή προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του πρώτου Πρύτανη και του πρώτου Αντιπρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διόρισε πενταμελή Επιτροπή Επιλογής και Αναζήτησης, η οποία αποτελείται από ακαδημαϊκούς διεθνούς κύρους. Η έκθεση της Επιτροπής θα κατατεθεί προς έγκριση στη Διοικούσα Επιτροπή και είναι στην αρμοδιότητα της Διοικούσας η επικύρωση ή όχι του αποτελέσματος.
Η εν λόγω διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήταν ορθό να γίνει οποιαδήποτε δημοσιοποίηση δεδομένων τα οποία αφορούν τη διαδικασία, πράξη η οποία πιθανόν να καταστρατηγήσει τη νομοθεσία ή/και τα Ακαδημαϊκά θέσμια».

*Αύριο στην τελετή αποφοίτησης θα απονεμηθούν τα πτυχία σε 1120 φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017. Στην τελετή απονομής των τίτλων σπουδών θα πραγματοποιηθεί και η αναγόρευση 12 διδακτόρων. Η αυριανή τελετή είναι προγραμματισμένη για τις 18.30, στο κλειστό γυμναστήριο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία στη Λευκωσία. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πρόσκλησης. Για περισσότερες πληροφορίες στο +357-22411600, ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] ή να στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου .

Share this post