Αγωγή Γενικού Ελεγκτή για άρθρο με τίτλο «Ο χαμένος Οδυσσέας».
Αγωγή λιβέλλου εναντίον της εφημερίδας «Καθημερινή» , των εκδοτών και του διευθυντή της , καταχωρεί ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Σε ανακοίνωση του, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) , αναφέρει: “Αναφορικά με σημερινό ( 16.2. 2020) άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», που υπογράφεται από τον Διευθυντή της κ. Ανδρέα Παράσχο και φέρει τον τίτλο «Ο χαμένος Οδυσσέας», έχω δώσει οδηγίες στους δικηγόρους μου για καταχώρηση αγωγής λιβέλλου εναντίον της εφημερίδας, των εκδοτών και του διευθυντή της.
Το άρθρο περιλαμβάνει απαράδεκτες ύβρεις που αναγνώστες θα θεωρήσουν ότι στρέφονται κατά του προσώπου μου, όπως εθνικιστής, ρατσιστής, σωβινιστής, μισογύνης και μισάνθρωπος. Περιλαμβάνει, επίσης, προσβλητικά χαρακτηριστικά όπως «οδοστρωτήρας που δεν μετρά οτιδήποτε πλην του θριάμβου της αυθεντίας του, ούτε το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε καν τις προσδοκίες και τα όνειρα των παιδιών μας».
Είναι σημαντικό ότι το άρθρο δημοσιεύεται αμέσως μετά την παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με εκδήλωση στην Λεμεσό, στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά στελέχους της εφημερίδας «Καθημερινή», και στην οποία ενεπλάκησαν η εφημερίδα και η Επίτροπος Διοικήσεως”.
Το άρθρο , το οποίο δεν κατονομάζει τον κ. Μιχαηλίδη, είναι το ακόλουθο:
“Το όνομά του, ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης κατά τα Ομηρικά έπη, το πήρε κατά μία ερμηνεία από το ρήμα «οδύσσομαι» (οργίζομαι, μισώ κάποιον) αλλά κατά πως λέει και ο Καβάφης «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δε θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου». Ο Όμηρος, ο μεγάλος επικός ποιητής της αρχαιότητας, που έγραψε την Ιλιάδα των 15.693 στίχων και την Οδύσσεια των 12.110 στίχων, δημιούργησε τον Οδυσσέα προφανώς για να δώσει στον κόσμο έναν ήρωα ώστε να προσελκύει τους ακροατές των ποιημάτων του, αλλά ταυτόχρονα κι ένα θετικό πρότυπο στις κοινωνίες των ανθρώπων για να πορεύονται στον δρόμο το δύσκολο, τον περιπετειώδη αλλά τον καλό. Όταν οι Αχαιοί, μετά από ένα δεκαετή πόλεμο, κατέλαβαν την Τροία, τη λεηλάτησαν, σκότωσαν πολλούς αμάχους και στρατιώτες, ενώ δεν σεβάστηκαν ούτε καν όσους κατέφυγαν στους ναούς ζητώντας άσυλο.
Η τιμωρία του Οδυσσέα για τις προσβολές κατά των θεών που διέπραξε στην Τροία ήταν να περιπλανηθεί δέκα χρόνια πριν κατορθώσει να φτάσει στην Ιθάκη. Έφυγε από την Τροία με τα 12 καράβια των Ιθακήσιων συντρόφων του κι άρχισαν οι περιπέτειες τους από τη χώρα των Κικόνων, μετά των Λωτοφάγων και στη συνέχεια των Κυκλώπων. Εκεί αιχμαλωτίστηκαν στη σπηλιά του Πολύφημου τον οποίο ο Οδυσσέας τύφλωσε, εξοργίζοντας γι’ αυτό τον Ποσειδώνα. Κατόπιν στο νησί του Αιόλου, πήραν τον ασκό του θεού με τους άγριους μόνο ανέμους που τους κατέστρεψαν όλα τους τα καράβια πλην εκείνου που έβγαλε τον Οδυσσέα στο νησί των Λαιστρυγόνων κι ύστερα στης μάγισσας Κίρκης, όπου είδε να μεταμορφώνονται σε ζώα πολλοί σύντροφοί του. Με όσους του έμειναν κατόρθωσε να φύγει ύστερα από έναν χρόνο αιχμαλωσίας. Πέρασαν από τα στενά των Σειρήνων και από τα δόντια της Σκύλας και της Χάρυβδης κι όσοι γλύτωσαν από το μένος των θεών έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου, όπου όμως, όλοι πλην του Οδυσσέα, έχασαν τη ζωή τους.
Ο τραγικός Οδυσσέας παλεύει με τα κύματα ώσπου φτάνει στο νησί της Καλυψούς, όπου έμεινε για εφτά ολόκληρα χρόνια. Από κει φεύγει με μια σχεδία και παλεύοντας με τις φουρτούνες του Ποσειδώνα φτάνει στο νησί των Φαιάκων, από εκεί με τη βοήθεια της Ναυσικάς και του βασιλιά Αλκίνοου, κατορθώνει να φτάσει στην Ιθάκη, δέκα ολόκληρα χρόνια αφότου έφυγε από την Τροία. Εκεί σκότωσε τους 40 μνηστήρες που πολιορκούσαν την Πηνελόπη και πήρε ξανά τον θρόνο του. Η ιστορία τούτη διά της γραφίδας του Ομήρου έφτασε να διδάσκεται σε όλο τον πλανήτη από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Έτσι έφτασε και στον 21ο αιώνα με τον πολυμήχανο Οδυσσέα χαμένο πια, να κουβαλά δυστυχώς όλα τα συμπτώματα μιας κοινωνίας σαθρής, αρρωστημένα φιλόδοξης και βουλιμικής. Κατάντησε πια ένας Οδυσσέας, εθνικιστής, ρατσιστής, σωβινιστής, μισογύνης και μισάνθρωπος. Ένας Οδυσσέας με εξουσία δυσανάλογη από αυτή που μπορεί να αντέξει το μυαλό του.
Σε σημείο που να γίνεται εμμονικός και υπερβαίνοντας την εξουσία του αρχίζει να καταδιώκει όσους, οι εμμονές του καταγραφούν στον νου του σαν εχθρούς. Ένας Οδυσσέας που καταστρώνει σχέδια για να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας. Εκεί που η εξουσία μπορεί να σε μετατρέψει και σε δικτάτορα, αν δεν υπάρχει, ανάλογος του αξιώματος, έλεγχος. Εκεί γίνεται ένας Οδυσσέας-οδοστρωτήρας που δεν μετρά οτιδήποτε πλην του θριάμβου της αυθεντίας του. Ούτε το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε καν τις προσδοκίες και τα όνειρα των παιδιών μας. Η εποχή μας είναι προκλητικά επικίνδυνη καθότι ένας εξουσιαστής, με το ραβδί της ισχύος μιας Κίρκης, μπορεί να μαγέψει το λαό τον ευκολόπιστο, κατά τον αείμνηστο Δέρβη, και να τον ανεβάσει από το ύπατο πεδίο των εμμονών στο ύπατο αξίωμα τους κράτους”.
Απάντηση στον Γενικό Εισαγγελέα
Στην ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή ο διευθυντής της εφημερίδας ««Καθημερινή» και αρθρογράφος, Ανδρέας Παράσχος απάντηση με γραπτή δήλωση:
«Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή σύμφωνα με την οποία έχει πρόθεση να καταχωρήσει αγωγή λιβέλλου εναντίον της εφημερίδας μας, των εκδοτών και του διευθυντή, με αφορμή το σημερινό άρθρο μου με τίτλο, «Ο χαμένος Οδυσσέας», και το οποίο όπως ο ίδιος σημειώνει, θεωρεί ότι αναγνώστες θα θεωρήσουν ότι στρέφεται κατά του προσώπου του, θέλω να σημειώσω τα παρακάτω: Ουδεμία φορά το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή στη θέση την οποία κατέχει. Παράλληλα ούτε «Η Καθημερινή», οι εκδότες και ο διευθυντής της, πρόκειται ποτέ να μπούμε σε μια ανούσια διελκυστίνδα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, διότι σεβόμαστε το θεσμό που εκπροσωπεί και τη θέση στην οποία η Πολιτεία τον έχει τάξει. Θέση την οποία ωστόσο η διαρκής ενασχόληση του κ. Μιχαηλίδη με ευτελή ζητήματα, πλείστα των οποίων μάλιστα επινοεί, την μειώνει και την προσβάλλει, όπως και τον ίδιο το θεσμό.
Για του λόγου το αληθές σημειώνουμε τη σύσταση, τον περασμένο μήνα, στον Γενικό Ελεγκτή από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από προσφυγή της ΠΑΣΥΔΥ, να σταματήσει να εφαρμόζει στην Ελεγκτική Υπηρεσία πρακτικές ελέγχου των υφισταμένων του που δεν είναι νόμιμες και που έχουν σχέση με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.
Ανδρέας Παράσχος
Διευθυντής Καθημερινής
Λευκωσία 16/02/2020»