Ακιντζί : Λάθος η συζήτηση για τα Βαρώσια

Ακιντζί : Λάθος η συζήτηση για τα Βαρώσια

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας σε συνέδριο στην περίκλειστη περιοχή

Τα Βαρώσια (περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου) «δεν πρέπει να μείνουν αδρανή σίγουρα, ωστόσο θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης», επεσήμανε ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτηση – σχόλιο για την προχθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, στην περίκλειστη πόλη από Τούρκους , Τ/κ πολιτικούς και άλλους.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης, που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη σε αυτή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας εντός των Βαρωσίων , ανέφερε ότι, « εάν η προσέγγιση για το θέμα των Βαρωσίων δεν είναι αυτή που προανέφερε, αυτή η ενέργεια που γίνεται πριν από τις εκλογές, είτε όσον αφορά τους στόχους, που όλοι μπορούν να καταλάβουν με ευκολία, είτε λόγω του εύρους των συμμετεχόντων και της χρονικής συγκυρίας είναι πολύ λάθος». Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε ότι δεν θα εξυπηρετήσει τον στόχο που επιθυμείτε».
Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα Βαρώσια «είναι έδαφος της ΤΔΒΚ».
Δεν πρόκειται να «κάνουν άδικα κουπί στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάϊ, λέγοντας ότι αυτή η συζήτηση για τα Βαρώσια είναι συνέχεια εκείνης, που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στην Άγκυρα.
« Μετά από μισό αιώνα πρώτη φορά πραγματοποιείται στα κλειστά Βαρώσια μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου, πιστεύω από καρδιάς ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά, αυτή η παραδεισένια ακτογραμμή βρίσκεται υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ», δήλωσε |ο κ. Οκτάι και πρόσθεσε: «Ούτε από νομικής, ούτε από πολιτικής, ούτε και από οικονομικής άποψης μπορεί να γίνει αποδεκτό να παραμείνει κλειστή. Οι διεργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μια απόδειξη ότι το καθεστώς των Τ/κ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το άνοιγμα δεν είναι κούφια λόγια. Είναι μια σκληρή προσπάθεια για να αρθούν οι πιέσεις και η καταπίεση που εφαρμόζεται στην Κύπρο ενάντια στους Τ/κ».

Η λύση που θα βρεθεί στα Βαρώσια, είπε, δεν θα ωφελήσει μόνο τους Τ/κ αλλά και τους Ε/κ, διότι κανείς δεν ωφελείται από την σημερινή κατάσταση». Όπως έχει σταματήσει ο χρόνος για τα Βαρώσια σταμάτησε και για τους Τ/κ στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάϊ. Επίσης, έκανε λόγο σε άδικους περιορισμούς και «απομόνωση» και πως «η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα, παρά μόνο στόχο να μην υποχρεωθούν να ξεχαστούν τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και το στάτους των Βαρωσίων». Εξάλλου, υποστήριξε ότι «πρόκειται για περιουσία των Βακουφίων πριν από το 1878, όταν η Κύπρος πέρασε στη Βρετανική κυριαρχία, λέγοντας ότι την περιουσία αυτή κανείς δεν θα την πουλήσει. Θα δούμε ποια είναι η κατάσταση των 8.650 περίπου κτηρίων που βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη». Τον κ. Οκτάϊ συνόδευαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, Υγείας, Φαχρετίν Κοτζιά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ, και άλλοι.
Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις αντέδρασαν στην συζήτηση και πραγματοποίησαν διαδήλωση.

 

 

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ (τ/κ εφημερίδα «Σταρ Κίπρις» (πηγή ΓΤΠ) μετά από 45 χρόνια έφτασαν στο τελικό στάδιο για να μπορεί να ανοίξει η περίκλειστη πόλη του Βαρωσίου «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Αναφερόμενος στη  συζήτηση, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, είπε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού ήταν η πρώτη ενέργεια της «κυβέρνησης» του .

Ο Τατάρ ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ήρθαμε στο τέλος της μελέτης απογραφής». Σημείωσε περαιτέρω ότι «διεξάγονται κάποιες διαβουλεύσεις για να είναι ισχυρή νομική υποδομή». Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να είναι παρούσα και η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε, αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ότι «δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «έχουμε δώσει δείγματα γραφής για τον σεβασμό μας στην πολιτική ισότητα. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής μέχρι παρεξηγήσεως για το πόσο σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει πόσο οφείλουμε σεβασμό και στα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων».

Είναι για αυτό που λέω, εξήγησε, «όσο σέβομαι την πολιτική ισότητα, άλλο τόσο δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ την πολιτική ανισότητα που η Άγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην πατρίδα μας».

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για το θέμα της Αμμοχώστου, δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. Είπε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν θέλουμε το Κυπριακό να Αμμοχωστοποιηθεί, εντούτοις έχουμε ισχυρές απόψεις και είναι αταλάντευτη η θέση μας ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της οι οποίοι είναι οι μόνοι δικαιούχοι. Η Κυβέρνηση», συνέχισε, «θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για να εμποδίσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς των κατοχικών δυνάμεων που σκοπούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την Αμμόχωστο».
Ο κ. Κούσιος είπε πως είναι γεγονός ότι ο Δήμος Αμμοχώστου προβαίνει σε διάφορες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες και πρόσθεσε πως αύριο θα υπάρξει μια άτυπη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στο οδόφραγμα Δερύνειας για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιεσδήποτε ενέργειες είναι εναντίον της παράδοσης της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Θα υπάρξουν ψηφίσματα. Αυτά, είπε, γίνονται παράλληλα με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ περί πτήσεων Λονδίνου–κατεχομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε σχετική άμεση διάψευση από το Λονδίνο, ως εκ τούτου δεν πρέπει να μας απασχολήσει περαιτέρω».

Share this post