Πολιτική δολοφονία Παπαδάκη
Του Χριστάκη Λουκά*
Διάβασα την ανακοίνωση του Πειθαρχικού Συμβουλίου (καλύτερα εκτελεστικού αποσπάσματος) που έστησε ο πρόεδρος του κόμματος με σκοπό να «δικάσει» (καλύτερα να καταδικάσει) τον ευρωβουλευτή του κόμματος σ. Παπαδάκη και το μόνο που μπορώ να τονίσω με ένταση και απογοήτευση είναι, «αιδώς, Αργείοι». Ήταν προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη απόφαση, όχι, βεβαίως, από τα «δήθεν» εγκληματικά παραπτώματα τού βουλευτή, αλλά από την όλη συμπεριφορά και την όπως αποδείχθηκε μειωμένη αντίληψη δημοκρατικής κουλτούρας της ηγεσίας του κόμματος. Στην ανακοίνωσή του το Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΠΣ) αναφέρει ότι αποφάσισε τη διαγραφή του «αφού έλαβε υπόψη του όλες τις μαρτυρίες και τεκμήρια που κατατέθηκαν ενώπιόν του, καθώς επίσης και τη συμπεριφορά του Δημήτρη Παπαδάκη με την απόφασή του να αποταθεί στο δικαστήριο για ερμηνεία εγγράφου το οποίο ο ίδιος υπέγραψε…». Αλήθεια, από πότε η προσφυγή στα δικαστήρια, που αποτελεί ένα (παγκόσμιο) κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, συνιστά παράπτωμα που δικαιολογεί ακόμη και τη διαγραφή ενός μέλους; Η εκφρασθείσα αυτή θέση αποδεικνύει ξεκάθαρα την απαξιωτική στάση τους ακόμη και στον θεσμό της Δικαιοσύνης, την επίκληση του οποίου θεωρούν αδίκημα.
Ανάλογη και δυστυχώς τραγικότερη και αθλιότερη είναι η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος για τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Είπε χαρακτηριστικά, με επιβλητικό και ηγεμονικό ύφος, τα εξής: «Δεν πρόκειται να αποδεχθώ καμία δικαστική παρέμβαση στις διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος και πολύ περισσότερο το κόμμα ν’ αποφασίσει –και έχει το δικαίωμα– ποιος θέλει να είναι μέλος του και ποιος όχι. Δεν είναι θέμα δικαστηρίου να μου καθορίσει ποιος πρέπει να είναι μέλος του κόμματός μου ή ποιος πρέπει να είναι εκπρόσωπος του κόμματός μου». Κύριε πρόεδρε, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, ο σ. Παπαδάκης δεν ζήτησε από το δικαστήριο να καθορίσει ποιος μπορεί να είναι μέλος του κόμματος (σου). Αυτό σίγουρα είναι απόλυτο δικαίωμα των οργάνων του κόμματος (σου) και όχι του δικαστηρίου. Ο λόγος για τον οποίο απευθύνθηκε ο ευρωβουλευτής στο δικαστήριο είναι γνωστός σ’ εσάς, αφού έχετε παραλάβει το σχετικό δικόγραφο και, επομένως, γνωρίζετε ότι δεν είναι άλλος από το να γνωματεύσει το δικαστήριο εάν η συμφωνία, που ισχυρίζεστε ότι παραβίασε ο Παπαδάκης, είναι νόμιμη ή εάν παραβιάζει κανόνες της ΕΕ και όχι για να σας καθορίσει ποια πρόσωπα μπορούν να εγγραφούν μέλη του κόμματος (σου). Εάν το δικαστήριο δεχθεί ότι το έγγραφο παραβιάζει κανόνες της ΕΕ, ποια θα είναι η προσωπική σας θέση αλλά και των οργάνων του κόμματος; Θα επαναφέρετε τον σ. Παπαδάκη στο προηγούμενο καθεστώς του μέλους ή δεν θα σεβαστείτε τη δικαστική ετυμηγορία; Κύριε πρόεδρε, η δήλωσή σας ότι δεν θα «αποδεχθείτε καμιά δικαστική παρέμβαση στις διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος» εκφράζει μια μακιαβελική αντίληψη, με την ευρεία έννοια του όρου, που αντικατοπτρίζει την άποψη του Ηγεμόνα να προωθήσει τα προσωπικά του σχέδια με οποιαδήποτε, ακόμη και με άνομα, μέσα, η οποία όμως άποψη δεν συνάδει με τις σοσιαλιστικές αρχές και αξίες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους πολλοί συναγωνιστές μας.
Κύριε πρόεδρε, κατηγορήσατε τον σ. Παπαδάκη ότι «οικειοποιήθηκε χρήματα της ΕΕ για κερδοσκοπική επιχείρησή του». Μου γεννάται ένα αφελές ερώτημα: Εάν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία ισχυρίζεστε ότι (παράνομα) οικειοποιήθηκε, τα παραχωρούσε όχι στη (νεκρή) «κερδοσκοπική του επιχείρηση» αλλά στο κόμμα, τα κονδύλια θα νομιμοποιούνταν και ο Παπαδάκης θα ήταν νομοταγής ευρωβουλευτής και μέλος; Απλή αφελής απορία μου. Έχετε, δυστυχώς, μετατρέψει το κόμμα σαν μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, στην οποία όταν ο μέτοχος δεν πληρώσει τις μετοχές του διαγράφεται. Όμως την ιδιότητα του μέλους της ΕΔΕΚ δεν την αποκτά κάποιος από την οικονομική συνεισφορά του στο κόμμα, αλλά από την πολιτική και ηθική του αξιοσύνη, όπως είναι η παρουσία του Παπαδάκη που τιμά το κόμμα και τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χθες προσπάθησες να ανασκευάσεις την αρχική σου δήλωση και είπες ότι δεν αναφέρθηκες σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον συναγωνιστή, πλην όμως άλλες δηλώσεις σου δεν διορθώνουν το πολιτικό σου ολίσθημα. Είχες τονίσει, με έμφαση, ότι ο Παπαδάκης «οικειοποιήθηκε κονδύλια της ΕΕ για την εταιρεία του». Ο όρος «οικειοποίηση» (χρημάτων) ενέχει το στοιχείο της δόλιας πρόθεσης για αποκόμιση οφέλους και συνιστά ποινικό αδίκημα. Πρέπει, επομένως, στην Αστυνομία να ξεκαθαρίσεις ρητά και να πεις εάν ο Παπαδάκης «έφαε» (οικειοποιήθηκε) ή όχι ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ποιος θα είναι ο «μελλοντικός νεκροθάφτης του κόμματος»;
Κύριοι του ΠΣ, μια πειθαρχική διαδικασία αποτελεί μια οιονεί δικαστική διαδικασία, στην οποία επιβάλλεται να ακολουθηθεί το εξεταστικό σύστημα, με την έννοια ότι ο καταγγελλόμενος ενημερώνεται για τις εναντίον του καταγγελίες, από ένα τρίτο προς το πειθαρχικό όργανο πρόσωπο («Κατηγορούσα Αρχή») και, με τη σειρά του, το πειθαρχικό όργανο, όπως πράττει και το δικαστήριο, δίνει την ευκαιρία στον καταγγελλόμενο να ακουστεί, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που εκπέμπει αίσθημα σοβαρότητας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας. Η νομολογία του ΑΔ διακηρύττει ορισμένες θεμελιώδεις αρχές που εφαρμόζονται σε πειθαρχικές διαδικασίες, όπως της αρχής ότι στο πλαίσιο του εξεταστικού συστήματος δεν «παρέχεται στο πειθαρχικό σώμα απεριόριστο δικαίωμα παρέμβασης στη διαδικασία» ή της αρχής ότι ο καταγγελλόμενος «δικαιούται να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα που θα παρουσιαστούν στη δίκη ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπισή του». Δυστυχώς, οι αρχές αυτές ήταν άγνωστες στα μέλη του ΠΣ (παρά και την παρουσία δικηγόρων) διότι οι παρεμβάσεις τους ήταν σε τέτοιο βαθμό που παραβίασαν όχι μόνο τις πιο πάνω αρχές, αλλά ακόμα και τις αρχές της ευγένειας και ηθικής δεοντολογίας. Είναι πρωτοφανές στη νομική επιστήμη το δικαστήριο να συντάσσει το κατηγορητήριο και, στη συνέχεια, το ίδιο να δικάζει τις κατηγορίες που συνέταξε. Αποτελεί παγκόσμια επινόηση που μόνο τα μέλη του ΠΣ της ΕΔΕΚ μπορούσαν να ανακαλύψουν.
Εάν, κύριε πρόεδρε της ΕΔΕΚ, ο Παπαδάκης παραβίασε, κατά την άποψή σας, την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για αποκοπή από τον μισθό του, εσείς, κύριε πρόεδρε, δεν έχετε παραβιάσει τη διαχρονική θέση του κόμματος για στήριξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως είχε εκφραστεί από της ίδρυσης της Δημοκρατίας από τον ιδρυτή του κόμματος; Με την πρόφαση ελλείψεων και αδυναμιών στο Σχέδιο χαρακτηρίσατε, με δήλωσή σας στον Τύπο, ότι οι 800 χιλιάδες «υποστηρικτές του ΓεΣΥ είναι οι μελλοντικοί νεκροθάφτες του σχεδίου». Μήπως και οι 12 χιλιάδες που ψήφισαν τον Παπαδάκη είναι οι μελλοντικοί νεκροθάφτες του κόμματος; Διερωτώμαι, όμως, με τη δική σας μάλιστα έκφραση, ποιος θα είναι ο «μελλοντικός νεκροθάφτης του κόμματος»;
* Δικηγόρος/μέλος της ΕΔΕΚ από το 1973.
ΠΗΓΗ “Ο Φιλελεύθερος” (14.2.2020)
-Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις του συγγραφέα τους