Θ. Λαλάκος: Βρισκόμαστε απέναντι σε σοβαρές προκλήσεις.

Θ. Λαλάκος: Βρισκόμαστε απέναντι σε σοβαρές προκλήσεις.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ.

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο σοβαρές προκλήσεις, τόνισε ο νέος πρέσβης της Ελλάδος, Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Λαλάκος, επεσήμανε ότι « η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και ο τερματισμός της, επί σχεδόν 46 έτη, τουρκικής κατοχής εδάφους της Κύπρου, κράτους μέλους της ΕΕ».
Επίσης, σημείωσε ότι :
*Η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στην απροθυμία της Τουρκίας να προσέλθει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
*Το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν νοείται λύση του χωρίς την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση του αναχρονιστικού και παρωχημένου συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Ο νέος πρέσβης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα: Α) υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Προσπάθειες, τις οποίες, δυστυχώς, εξακολουθεί να υπονομεύει η Τουρκία, όχι μόνο εισάγοντας νέες παράνομες προϋποθέσεις, αλλά και εμμένοντας σε τακτικές κλιμάκωσης της έντασης, διά συρροής παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, τη ¨Νεκρή Ζών稻 και τα Βαρώσια.


Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην πλήρη εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη η δεύτερη πρόκληση είναι η εδραίωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας. «Ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται βίας ή απειλών χρήσης βίας ή να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά ορίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμμένει στον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Λαλάκος δήλωσε ότι η απάντηση των δύο χωρών σε αυτές τις προκλήσεις
είναι «πρώτον, μέσω του συνεχούς συντονισμού Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Δεύτερον, μέσω της περιφερειακής συνεργασίας, δηλαδή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουμε από κοινού δημιουργήσει».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι γνωρίζει το ιδιαίτερο και προσωπικό ενδιαφέρον του Έλληνα πρέσβη όσον αφορά τις εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα του Κυπριακό , λαμβάνοντας υπόψη και τη μέχρι σήμερα διπλωματική του υπηρεσία.
Ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι στόχος είναι μια επανενωμένη Κύπρος, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η είναι απαραίτητο η Τουρκία να παραμερίσει τις όποιες υπέρμετρες αξιώσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς και να τερματίσει άμεσα τις συνεχείς προκλήσεις και έκνομες ενέργειες επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θαλάσσιων ζωνών της, οι οποίες δεν δημιουργούν το αναγκαίο υπόβαθρο για πραγματοποίηση παραγωγικών διαπραγματεύσεων, με προοπτική επιτυχούς κατάληξης.

Από την Ουάσιγκτον στην Λευκωσία

Με εμπειρίες από τις ΗΠΑ και την Άγκυρα στις «αποσκευές» του έφθασε στην Λευκωσία ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 2016 και μέχρι το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο κ. Λαλάκος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Από το 2000-2004 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος στην ίδια πρεσβεία.
Εισήλθε στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία το 1986. Γεννήθηκε στην Αθήνα, υπηρέτησε στρατιωτική θητεία στο ναυτικό και είναι κάτοχος Πτυχίου Ιστορίας από το Amherst College της Μασαχουσέτης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το School of Advanced International Studies (SAIS) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει δύο θητείες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα (1994-1998 και 2010-2013), όπου άσκησε και καθήκοντα Επιτετραμμένου.
Από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της ΕΕ (2009-2010), ο κ. Λαλάκος είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διεργασίες μεταξύ των κρατών-μελών για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων της Ένωσης στις εξωτερικές υποθέσεις.
Εξάλλου, ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια (2013-2016), εργάσθηκε για την ανάπτυξη και βελτίωση των διμερών σχέσεων, διαχειριζόμενος μία σειρά σύνθετων κρίσεων, με πιο πρόσφατη εκείνη των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Λαλάκος είναι έγγαμος. Με τη σύζυγό του Άννα Μιχαλοπούλου έχουν δύο ενήλικα παιδιά, τον Ερρίκο και τη Μυρτώ.

Share this post