Αβέρωφ-Άντρος σε πρόβα για τις προεδρικές εκλογές
Αίσθηση έκανε η αναφορά για μελέτη χωριστών ΑΟΖ που υποστηρίζεται πως ανέθεσε ο Πρόεδρος σε συνεργάτες του
Της Μαρίνας Οικονομίδου*
Μπορεί η μόνη είδηση που να προκάλεσε τελικώς αίσθηση κατά την διάρκεια του debate να ήταν τα περί μελέτης χωριστών ΑΟΖ που υποστηρίζεται πως ανέθεσε ο Πρόεδρος σε συνεργάτες του, το οποίο ανέδειξε ο δημοσιογράφος του ALPHA Ανδρέας Κημήτρης, ωστόσο, η τηλεμαχία έβγαλε από το συρτάρι την προσπάθεια των δύο πολιτικών αρχηγών και να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους για τις επόμενες εκλογικές μάχες αλλά και να καθορίσουν την ατζέντα για το επόμενο διάστημα.
Ήταν ένα debate προεδρικού χαρακτήρα; Το σίγουρο είναι πως όταν ρωτήθηκαν για το 23 ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν διέψευσε κάτι τέτοιο, με πολιτικούς κύκλους να σημειώνουν πως κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη της θέλησής του να κατέλθει ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Ο Άντρος Κυπριανού από την άλλη εξέφρασε την άποψη ότι ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ νεαρότερος από εκείνον. Το αν αυτό κλείνει το θέμα προεδρικών για τον Άντρο Κυπριανού είναι ένα θέμα πολλών τυγχάνει πολλών ερμηνειών αν ληφθεί υπόψη και η αρχική θέση του για αποχώρηση από την γραμματεία του ΑΚΕΛ.
Η μάχη ατζέντας
Ο γ.γ του ΑΚΕΛ έστειλε το σήμα από τον περασμένο Δεκέμβρη κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή πως θα δώσει έμφαση στο κομμάτι της διαπλοκής και διαφθοράς. Και εν μέρει το κατάφερε αν λάβουμε υπόψη πως μετά την επιμονή του ΑΚΕΛ βγήκε στο προσκήνιο το ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα και τις καθημερινές επιθέσεις για τα χρυσά διαβατήρια, τους χειρισμούς κυβερνώντων, το κατασκοπευτικό βαν και τις δουλειές του δικηγορικού γραφείου του προέδρου και τις σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο. Την ώρα βεβαίως που το ΑΚΕΛ άνοιξε το κεφάλαιο της διαπλοκής στο ποδόσφαιρο, συνδέοντας τη σχέση Αβέρωφ-Κούμα και την ανάγκη δημοσιοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, δια της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να αλλάξει την ατζέντα μέσω της πρωτοβουλίας για διεξαγωγή debate με αντικείμενο τα ΜΕΔ. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι ένα ζήτημα που σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΔΗΣΥ αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών και προφανώς το τελευταίο που θα ήθελε ο Συναγερμικός Πρόεδρος θα ήταν να μείνει πάνω στο κόμμα του ο λεκές.
Παρά τις εκτιμήσεις βεβαίως συναγερμικών κύκλων πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα προχωρούσε σε αποκαλύψεις για διαγραφές δανείων εταιρειών που συνδέονται με το ΑΚΕΛ, κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε. Κατάφερε πάντως να περάσει το μήνυμα πως συγκεκριμένη εταιρεία που συνδέεται με το ΑΚΕΛ φέρεται να έχει αναδιαρθρώσει δάνεια, με τον γ.γ του ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίζει πως «οι εταιρείες που συνδεδεμένες με το ΑΚΕΛ είναι πολύ συγκεκριμένες και γι αυτές καταθέτουμε φορολογικές καταστάσεις ετησίως». «Οι αναδιαρθρώσεις» διερωτήθηκε «είναι έγκλημα; Θα ζητήσετε για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες τις αναδιαρθρώσεις που έκαναν;»
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ρωτήθηκε και για το αν έχει σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Κούμα απαντώντας πως βάφτισε την κόρη του πριν 20 χρόνια.» Παλιά πριν 15 χρόνια αγοράσαμε ένα αγροτικό τεμάχια αλλά έχω πουλήσει όλες τις μετοχές μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι πόντοι
Πόντους κέρδισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το γεγονός ότι επέμενε στον διορισμό ανεξάρτητου οίκου για να ερευνήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καλούσε τον γ.γ του ΑΚΕΛ να συμφωνήσει. Ο δε Άντρος Κυπριανού απάντησε πως «δεν έχουμε πρόβλημα να δοθούν τα πάντα στη δημοσιότητα. Δεν έχουν κάτι άλλο εναντίον μας», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει ο κ. Κυπριανού αν συμφωνεί να προχωρήσουν τελικώς σε διορισμό οίκου.
Οι συμπτώσεις και οι απολογητές…
Ο Άντρος Κυπριανού κέρδισε πόντους με την κίνησή του να επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα περιστατικά κατά τα οποία ο Πρόεδρος και η οικογένειά του είχαν εμπλακεί σε ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. «Πολλές συμπτώσεις» σημείωσε. «Τυχαία ο Πρόεδρος έμαθε ότι ο Σαουδάραβας ήταν διακοπές στις Σεϋχέλλες και πήγε μαζί του, τυχαία οι συμπέθεροι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό λίγο πριν το κούρεμα, τυχαία το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου ανέλαβε την Ryanair». Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πάντως είτε δεν θέλησε είτε δεν μπόρεσε να απαντήσει στις «συμπτώσεις». Και η αλήθεια πως κατά τη διάρκεια του debate ο Συναγερμικός Πρόεδρος απέφυγε να γίνει απολογητής της κυβέρνησης Αναστασιάδη στα της εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως κι αν αυτό ερμηνεύεται.
Η αλήθεια είναι πως και οι δύο κινήθηκαν σε μία προσπάθεια να κερδίσουν το ακροατήριό τους. Τα περί διαπλοκής διαφθοράς αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα για το ΑΚΕΛ, δεδομένου και του «ηθικού πλεονεκτήματος» που θέλει να προβάλει πως έχει η Αριστερά διεθνώς. Η αποδόμηση του Νίκου Αναστασιάδη θεωρείται πως συσπειρώνει τη ΑΚΕΛική βάση, σε μία περίοδο δύσκολη για το κόμμα. Και ο ΔΗΣΥ βεβαίως προσπάθησε να μιλήσεις το συναγερμικό ακροατήριο. Καθόλου τυχαία η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να επαναφέρει το κεφάλαιο της Δρομολαξιάς αλλά και τον Δημήτρη Χριστόφια. «Ξεχάσαμε το εξοχικό στο Κελάκι από εργολάβο που έπαιρνε έργα. Και η κατασκευή ενός σπιτιού στη Λευκωσία. Από τον ίδιο εργολάβο» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Δήλωση που αν και προκαλεί το ΑΚΕΛικό ακροατήριο προφανώς συσπειρώνει ακόμη το συναγερμικό ακροατήριο.
Η βόμβα του διαχωρισμού της ΑΟΖ
Αίσθηση στο debate έκανε η αναφορά για μελέτη χωριστών ΑΟΖ που υποστηρίζεται πως ανέθεσε ο Πρόεδρος σε συνεργάτες του, με τον Άντρο Κυπριανού να λέει πως ήρθε και στα δικά του αυτιά. Αν και ο Συναγερμικός Πρόεδρος δεν το σχολίασε κατά τη διάρκεια του debate, μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου που διέψευσε κάτι τέτοιο, ο ΔΗΣΥ κάλεσε τον Άντρο Κυπριανού να ανακαλέσει λόγω της σοβαρότητας του εν λόγω θέματος. Το σίγουρο είναι πως το θέμα δεν αναμένεται να κλείσει συνοπτικά.
*Η Μαρίνα Οικονομίδου είναι πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα “Καθημερινή”– Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τον συγγραφέα τους.