Ερντογάν: Αχρείαστη αυτή την ώρα μια σύγκρουση με την Ρωσία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλείαδης
«Σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να εισέλθουμε σε σύγκρουση ή σοβαρή διαφωνία με την Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, όπου ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις για να ανακτήσει τον έλεγχο. Η Τουρκία παράλληλα απαντά στην προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ, ιδιαίτερα ενόσω φαίνονται να επιχειρούν να πλησιάσουν στα συροτουρκικά σύνορα και στα παρατηρητήρια, που διαθέτει ο τουρκικός στρατός στη συριακή επικράτεια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής από την Ουκρανία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι υπολογίζουν τις απώλειες που προκάλεσαν στον συριακό στρατό σε 76 άτομα και αυτός ο αριθμός, όπως τόνισε, προκύπτει από τις συνομιλίες των στελεχών των συριακών δυνάμεων μέσω ασυρμάτων, τους οποίους οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν. «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Με το να οδηγούν αυτούς τους αθώους ανθρώπους [αμάχους] στα σύνορά μας επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος. Δεν θα τους το επιτρέψουμε διότι το βάρος που σηκώνουμε όσο πάει αυξάνεται». […]
Στην ερώτηση, αν η επιχείρηση αυτή μπορεί να συγκριθεί με κάποια από τις προηγούμενες που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός στη Συρία, ο Ερντογάν απάντησε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα μιας τέτοιας επιχείρησης. «Αν νόμιζαν ότι αστειευόμαστε έχω την πεποίθηση ότι τώρα πήραν ένα σοβαρό μάθημα. Δεν θα σταματήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», ανέφερε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν
Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ είχαν απόψε Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν είπε στον ομόλογό του ότι οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσαν χτύπημα στις κοινές προσπάθειες για ειρήνη στη Συρία. «Σε παρόμοιες περιπτώσεις η Τουρκία θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί με τον πιο σκληρό τρόπο το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», αναφέρεται επίσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της Λιβύης, θέματα διμερή και άλλες εξελίξεις. Η ρωσική πλευρά, ανακοίνωσε ότι κατά την επικοινωνία οι ηγέτες επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθεί οι συμφωνία για το Ιντλίμπ, η οποία περιλαμβάνει και την αυξημένη συνεργασία των δύο χωρών για την «εξουδετέρωση των εξτρεμιστών». Ο Πούτιν επισήμανε στον Ερντογάν του ότι «αυξάνεται δραματικά» η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον των σχέσεων με τη Ρωσία —για τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ του χάσματος απόψεων για τη Συρία από τη μία, και τη στρατηγική συνεργασία και τους S-400 από την άλλη— ο κ. Ερντογάν τοποθετήθηκε ως εξής: «Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, δεν χρειάζεται να εισέλθουμε σε σύγκρουση ή σοβαρή διαφωνία με τη Ρωσία. Όπως γνωρίζετε, με τη Ρωσία έχουμε λάβει πολύ σοβαρές, στρατηγικής σημασίας, πρωτοβουλίες. Μία από αυτές —την οποία μάλιστα ξεκινήσαμε με πολλή αποφασιστικότητα— είναι το θέμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και μάλιστα τα ποσά εκεί είναι πάρα πολύ σοβαρά. Αυτή τη στιγμή η κατασκευή συνεχίζεται. Πάνω από 300 μηχανικοί μας εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία και τώρα εργάζονται εδώ. Αυτό μια φορά είναι πολύ σημαντικό».
«Το δεύτερο» συνέχισε «είναι το πρότζεκτ του αγωγού TurkStream, στο οποίο χρειάζεται να δοθεί πολλή σημασία καθ’ ότι αναπόφευκτα συνδέεται με την Ευρώπη.
Το τρίτο είναι ότι, όπως ξέρετε, ένα σημαντικό μέρος του φυσικού μας αερίου το προμηθευόμαστε από τη Ρωσία. Αυτό εκφράζει και τη σημασία που δίνουμε [στις σχέσεις μας], διότι είναι μία στρατηγική επένδυση».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης από τη συμφωνία προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. «Και αν δούμε τον όγκο εμπορίου μας», πρόσθεσε, «μπορεί τώρα να βρισκόμαστε σε χαμηλό επίπεδο αλλά και πάλι το ύψος είναι 20 με 25 δις δολάρια. Ελπίδα μας είναι φέτος να τον αυξήσουμε», τόνισε. «Επίσης η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό τουριστών για την Τουρκία. Η Γερμανία έπεσε στη δεύτερη θέση. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλα τα παραπάνω», είπε.Είναι για τους λόγους αυτούς που πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε για όλα με τους Ρώσους, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.
Ερωτηθείς, αν είχε επαφές για το θέμα με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη συμπληρώσει το πρώτο (€3 δις) από τα δύο πακέτα βοήθειας για τους πρόσφυγες. «Το αναφέραμε στην νέα πρόεδρο [της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν] και μας είπε λόγια του τύπου ‘‘ναι, το είδαμε, το συζητάμε, θα το κοιτάξουμε’’. Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κάτι από εκεί. Στα θέματα αυτά η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα και το αυτό όπως ξέρετε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες της Τουρκίας στη Γερμανία και κατηγόρησε εκείνους, που «συμμαχούν με τους τρομοκράτες». Επίσης, πρόσθεσε: «Παρόλο που το έχουμε πει στην [καγκελάριο] Μέρκελ συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια, με πρώτον τον [γάλλο πρόεδρο] Μακρόν […] βοηθώντας τον στρατάρχη Χάφταρ την ώρα που αποδέχονται τον [επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας] Σάρατζ ως νόμιμο πρόεδρο. Εμείς πιστεύουμε ότι ακολουθούμε τη σωστή γραμμή».
Για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης εξέδωσαν «πολύ θετική απόφαση» και πως κατά τη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς διαπίστωσε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος και πως του είπε ότι σκοπεύει να πάει στις ΗΠΑ να συζητήσει.
Στη συνέχεια διατύπωσε τη σκέψη του ως εξής: «Την ίδια αποφασιστικότητα διαπίστωσα και στη συνάντησή μου με τον [επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς] Ισμαήλ Χανιγιέ. Όλοι είπαν ‘‘δεν θα δώσουμε την Ιερουσαλήμ’’. […] Βεβαίως, όταν έχεις τον Τραμπ και τον Νετανιάχου μαζί να κάνουν επίδειξη δεν πρέπει να περιμένεις αποτέλεσμα. Μάζεψαν εκεί τους ‘κιπάδες’ και 3-4 συγκεκριμένους άραβες πρέσβεις… αυτό ήταν όλο. Δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συμφωνίας. Για αυτό εμείς εξηγούμε σε όλους τους ηγέτες την κατάσταση. Φυσικά η απόφαση της ΕΕ είναι σαφής για αυτό το θέμα», κατέληξε.