Ανησυχία Μακρόν για την στάση της Άγκυρας
Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα.
Για ανησυχία λόγω των ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η κατάργηση του μνημονίου Άγκυρας-Σαράτζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσεθεσε επίσης, ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο, η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
«Μιλήσαμε κυρίως για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου. Επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση, που είναι και θέση της ΕΕ: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αναφορικά με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι η παρουσία τουρκικών πλοίων στην περιοχή παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο.
Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κοινή συνεργασία των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο προαναγγέλλοντας ότι αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες μέρες αλλά και πως Παρίσι και Αθήνα θα προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά. Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικότητας τόσο για τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο όσο για το έγγραφο που συνυπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. «Η οποιαδήποτε λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του Μνημονίου αυτού. Ενα Μνημόνιο άκυρο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από άλλες χώρες και είναι κοινή άποψη. Η μόνος δρόμος της λύσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καλωσορίζει την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας. Ελλάδα και Γαλλία καλλιεργούμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Οι υπουργοί Άμυνας βρίσκονται σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταναστευτικό
«Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όχι μόνο σε διμερές- όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον, συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας, θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Και τρίτον, συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος, σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»