Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε . συζήτησαν για την Λιβύη
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Γερμανίας χθες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις “ιδού μία κατάπαυση του πυρός” και να την ξεχάσεις…Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».
Οταν ερωτήθηκε,εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».
Ηγέτες διαφόρων χωρών, ανάμεσά στους και δυνάμεων που υποστηρίζουν τα αντίπαλα μέρη στον πόλεμο στη Λιβύη, δεσμεύθηκαν να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2011 και να τερματίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς τους αντιμαχόμενους, μεταξύ άλλων.
Ενόψει της διάσκεψης, η ΕΕ υποσχέθηκε να συμβάλλει στην εφαρμογή των όποιων συμφωνιών επιτυγχάνονταν στις διαπραγματεύσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και την επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός καθώς και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την ανάπτυξη στρατιωτικής αποστολής υπό τηνσημαία της ΕΕ στη χώρα της βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει τις αρχικές προτάσεις του, αλλά οι υπουργοί αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα και να το συζητήσουν πιο λεπτομερώς σε περίπου έναν μήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Όπως υπογράμμισαν τόσο ο Μπορέλ όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή ανακοίνωση τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της διάσκεψης και πρόσθεσαν: «Θα εξετάσουμε πώς θα συμβάλουμε καλύτερα στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την Δευτέρα τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο Χριστοδουλίδης
Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει την παράνομη δράση της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο “ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που συνδέεται άμεσα και με το πως συμπεριφέρεται στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής”
Το ΚΥΠΕ επικαλούμενο διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι ο. Χριστοδουλίδης, αφού σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ εντός τεμαχίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει σε δύο Ευρωπαϊκές εταιρίες, την TOTAL και την ΕΝΙ, επεσήμανε ότι “η δράση της Τουρκίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ενάντια εταιριών ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως επίσης και ενάντια της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη”.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία,αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ.
Αφού σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο συγκεκριμένα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να εντατικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Ξεκαθάρισε δε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Χριστοδουλίδη και σημείωσε ότι ήγειρε το θέμα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της διάσκεψης του Βερολίνου, και είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Την εν λόγω προσέγγιση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε αποφασίστηκε να κατατεθεί σχετική Δήλωση Συμβουλίου στα πρακτικά της σημερινής συνάντησης.
Την ίδια στιγμή, ως αποτέλεσμα της συζήτησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια ομάδα εργασίας.
Ο Δένδιας
Τηνδυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την μη πρόσκληση της χώρας στο Βερολίνο αλλά και για την μη υιοθέτηση στα συμπεράσματα της απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζει «παράνομα» τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εξέφρασε κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου, ενώ σε ό,τι αφορά στη Λιβύη χαρακτήρισε «κατ’αρχήν θετικό πρώτο βήμα» την διάθεση όλων των πλευρών να βρεθεί πολιτική λύση.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι είχε τη δυνατότητα να εκφράσει την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε και τα ακόλουθα:
«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».
«Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου».