Βήμα για κατάπαυση πυρός στην Λιβύη στο Βερολίνο

Βήμα για κατάπαυση πυρός στην Λιβύη στο Βερολίνο

Ολοκληρώθηκε απόψε στο Βερολίνο η διεθνής διάσκεψη για την Λιβύη. Οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί για να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Η «οικοδέσποινα» της διάσκεψης , καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες, οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εμπλεκόμενες στον λιβυκό εμφύλιο συμφώνησαν σε έναν διεθνή μηχανισμό για τη διευθέτηση του πολέμου, αλλά και στον σεβασμό του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στη δήλωση των 16 κρατών και οργανισμών, θα ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την επιτήρηση του εμπάργκο, στο πλαίσιο των οποίων απαιτείται η συνολική αποστράτευση και ο αφοπλισμός των ενόπλων ομάδων, ενώ η παραβίαση της εκεχειρίας θα επιφέρει κυρώσεις.
Ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της διάσκεψης δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν ήδη φύγει από την καγκελαρία.

Η τελική ανακοίνωση της διάσκεψης περιγράφει τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής διαδικασίας, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των κεντρικών θεσμών και επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μέσω της καθοδήγησης των Ηνωμένων Εθνών. Προβλέπεται η μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας, ώστε να επιστρέψει στο κράτος το μονοπώλιό τους με παράλληλο σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περαιτέρω, απαιτείται η διαφανής και δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας.
Πριν την έναρξη των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης. Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη και καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απαντά ακόμη αρνητικά στο ερώτημα, αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη διάσκεψη», πρόσθεσε  ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Μέτρα ασφαλείας στο Βερολίνο

 


Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης. Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάστηκαν για την διάσκεψη, ενώ είχε αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονταν πρεσβείες και ξενοδοχεία, στα οποία είχαν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Share this post