Η Γερμανία άφησε την Ελλάδα εκτός της πρωτοβουλίας για Λιβύη

Η Γερμανία άφησε την Ελλάδα εκτός της πρωτοβουλίας για Λιβύη

Εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας για τη Λιβύη φαίνεται ότι μένει η Ελλάδα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διεθνή διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό το εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.
Σε αυτήν θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η γερμανίδα καγκελάριος έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Βαρβιτσιώτης: Συμμετοχή στη Διάσκεψη ζητά η Αθήνα
Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «το ζητάμε σε όλους τους τόνους», διευκρινίζοντας πως η απάντηση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων».
«Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 και τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει.
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε πως «ξεκάθαρα έχουμε μπροστά μας μία τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μία περίοδος στην οποία έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτές τις προκλήσεις προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών και σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομα και άκυρα, παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή.
Όπως ανέφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κατέστησε σαφές -με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητό- ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» προσέθεσε και όπως είπε ο πρωθυπουργός σε όλες τις συναντήσεις του αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και αυτός από τους δημοσιογράφους σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης» είπε ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας έχει διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας, προκειμένου να είναι παρούσα στις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφτεί χώρες του Μαγκρέμπ και συγκεκριμένα θα μεταβεί την Τετάρτη στο Μαρόκο και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες με σημαντικό ρόλο περιφερειακό ρόλο στην περιοχή της Λιβύης.
Μετά τη συνάντησή του, χθες Δευτέρα, με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί καθοριστικής σημασίας, πέραν από την ειρήνευση στην περιοχή, να αναγνωριστεί, σε κάθε περίπτωση, ο ανυπόστατος χαρακτήρας και η νομική ακυρότητα των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη. «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Δένδιας.
Γεννηματά: Κινδυνεύουμε να βρεθούμε μόνοι
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί μόνη της απέναντι στην Τουρκία και τα μνημόνια που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σαράτζ.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι ζήτησε να γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί εθνική γραμμή και να σταλεί ένα μήνυμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι, σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Η ίδια εξέφρασε φόβο πως μετά από τη διεθνή συνάντηση στη Μόσχα για την υπογραφή της εκεχειρίας και τη διάσκεψη που θα γίνει στο Βερολίνο, δεν θα υπάρξουν αλλαγές. «Θα έπρεπε να υπάρξει απεσταλμένος της χώρας μας. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία που ενισχύει το αποτύπωμα της στην περιοχή; Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πιο μετρημένη και πιο ισορροπημένη η στάση μας στη Λιβύη. Και βέβαια θεωρώ αδιανόητο να μην έχουμε ως χώρα συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου. Θα επισκεφθεί κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής τον υπουργό Εξωτερικών να μας ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον Real FM 97.8.

Ο Αναστασιάδης
Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες χώρες καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

 


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος,κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ερωτηθείς πώς δρα η Κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες χώρες για αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων, είπε ότι «παρακολουθείτε τις δράσεις της Κυβέρνησης, τις διάφορες συναντήσεις, τις διάφορες τριμερείς συνεργασίες, τη στενότατη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, με την εμμονή μας στην εγρήγορση της ΕΕ να είναι παρούσα, με τη στενότατη συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα, με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν μεγάλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, γενικότερα οτιδήποτε είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού δεν παραλείπουμε να το πράξουμε προκειμένου να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».
Ερωτηθείς, αν τίθεται θέμα θεσμοθέτησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Κύπρου – Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν χρειάζονται νομοθετικά μέτρα. Έχω την εντύπωση ότι το χθεσινό μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη είναι αρκούντως ικανοποιητικό για να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τα πλαίσια μέσα στα οποία κινείται η στενότατη και αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση».

Share this post