«Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο» υπό τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Και εγένετο το Κίνημα «Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο», με επικεφαλής τον πρώην Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ήδη δόθηκε σήμερα, 19.5. 2025, σε συνέντευξη Τύου, το κάλεσμα άλμα: Κάλεσμα Συμπόρευσης προς τους πολίτες. Το νέο Κίνημα θα εγγραφεί και επίσημα το ερχόμενο Φθινόπωρο, οπότε θα αρχίσουν οι διεργασίες για τα συλλογικά όργανα και το Πρόγραμμα. Το κάλεσμα υπογράφουν 33 πολίτες. Ο κ. Νιχαηλίδης δήλωσε ότι στόχος του Κινήματος είναι να διεκδικήσει τις βουλευτικές εκλογές του 2026 και να εισέλθει στην Βουλή με ένα διψήφιο ποσοστό και στη συνέχεια να κατέλθει στις προεδρικές του 2028.
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του ageliaforos.com, απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στις προεδρικές και να εκτιμήσει κατά πόσο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο κ. Μιχαηλίδης δηλώσε πως, αν οι πολίτες εμπιστευτούν στο Κίνημα την εκτελεστική εξουσία το 2028, “τότε το όραμα για αλλαγή μπορεί να είναι εφικτό μέχρι το 2033”. Βασικές αρχές του Κινήματος είναι η ακροστιξίδα του ονόματος του Κινήματος “Άλμα”: αξιοπρέπεια, λογοδοσία, μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη.
Σε σχέση με το Κυπριακό ανέφερε πως το κράτος και η κοινωνία που οραματίζεται δεν μπορούν να χτιστούν σε μια διαιρεμένη πατρίδα, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει τους κινδύνους, όχι μόνο για οριστικοποίηση, αλλά πλέον και για νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Τόνισε πως είναι μείζονος σημασίας η Κύπρος να είναι ένα απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό κράτος, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων οποιασδήποτε μορφής και για οποιαδήποτε αιτία και πως η ομοσπονδιακή Κύπρος πρέπει να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ισοτιμίας.
Ο κ. Μιχαηλίδης, με όρους συμβατικής πολιτικής γεωγραφίας, τοποθέτησε το Κίνημα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου “όχι γιατί νιώθουν ασφάλεια να βρίσκονται στο μέσο, αλλά γιατί αντλούν συνθετικά από όλα τα κύρια ρεύματα ιδεών, αντλούν ιδέες και αξίες τόσο από τον κλασικό φιλελευθερισμό όσο και από την σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία”.
Μαζί με τον κύριο Μιχαηλίδη κάθονταν ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, πρώην Πρύτανης και Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους, Ακτιβιστής, η Άντρη Κυθρεώτου, ιδιωτικός υπάλληλος, ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου, δικηγόρος, η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, καλλιτέχνης, η Γεωργία Πιτσιάλη, Πρόεδρος ΜΚΟ/ακτιβίστρια, και η Όλγα Πολυχρονίδου, συνταξιούχος. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν το μέλος του Κινήματος Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου, ο πρώην γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Μιχάλης Τερέπεης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λούκας Αριστοδήμου και το παλιό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για την τ/κ Αριστερά, Ιμπραχίμ Αζίζ. Επίσης, ο διαχειριστής της σελίδας «Ομάδα στήριξης γενικού ελεγκτή» Ανδρέας Χασαπόπουλος και η δημιουργός και διαχειρίστρια του γκρουπ για τους μονογονιούς στο facebook Άντρη Σπύρου.
Σε ερώτηση, τι καινούριο φέρνει στο πολιτικό σκηνικό και γιατί οι πολίτες να πιστέψουν στο Κίνημα αφού πολλές από τις δεσμεύσεις για αλλαγή τις έχουν ακούσει και από αλλού, ο κ. Μιχαηλίδης , απάντησε “εναπόκειται στους πολίτες να αξιολογήσουν την ιστορία, τον βίο και την πολιτεία όλων και να κρίνουν την κατάλληλη στιγμή ποιους πιστεύουν ότι μπορούν να εμπιστευθούν και ποιους όχι”.
Το έμβλημα του Κινήματος φιλοτέχνησε ο ζωφραφός Ανδρέας Λαδόμματος και απεικονίζει την Κύπρο ως το “χρυσοπράσινο φύλλο”