Έντονη αντίδραση Άγκυρας στην 5μερή του Καΐρου
Προσωρινή στάθμευση αμερικάνικης μονάδας στην Κύπρο
Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης “είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο”, υποστηρίζει η Άγκυρα.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται: “Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.
Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».
Σημειώνεται πως στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας στο Κάιρο, συμμετείχε και η Ιταλία, η οποία είχε ρόλο παρατηρητή στην συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Έτσι, το κοινό ανακοινωθέν υπέγραψαν οι τέσσερις χώρες, εκτός των Ιταλών.
Στην πενταμερή συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.
Υπό τον φόβο κλιμάκωσης των επιθέσεων των Ιρανών, σε αμερικανικούς στόχους της περιοχής οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ενδεχόμενη αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου διπλωματικές τους, αποστολές στη Μέση Ανατολή αποτελέσουν στόχο των ιρανικών αντιποίνων.
Όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν όπου απαιτήθηκε η απομάκρυνση προσωπικού ξένων κρατών από την περιοχή έτσι και στην παρούσα φάση, οι ΗΠΑ στήνουν μηχανισμούς για ενδεχόμενη απομάκρυνση προσωπικού διπλωματικών αποστολών της χώρας στην περιοχή καθώς και Αμερικανών πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό, η Ουάσιγκτον υπέβαλε σχετικό αίτημα στη Λευκωσία, το οποίο έγινε αποδεκτό, για την προσωρινή στάθμευση μονάδας ταχείας ανταπόκρισης η οποία εάν και εφόσον απαιτηθεί θα αναλάβει την εκκένωση διπλωματικών αποστολών καθώς και του προσωπικού τους, από γειτονικά κράτη. Το αίτημα, όπως ανακοινώθηκε, υποβλήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία με την Λευκωσία να απαντά θετικά. Απόφαση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για θετική αντιμετώπιση αιτημάτων που αφορούν αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνεται, από πλευράς κυβέρνησης και στο παρελθόν, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, στη βάση αιτημάτων που υποβάλλονται από τρίτες χώρες εντός και εκτός ΕΕ και θα συνεχίσει να το πράττει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αξιοποιώντας έτσι τη γεωγραφική της θέση, καθώς και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.