Ενθρονίζεται σήμερα ο Λέων 14ος. Την Δευτέρα συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Pietro Parolin: Η Αγία Έδρα επιθυμεί να φιλοξενήσει συνομιλίες για ειρήνευση Ρωσίας -Ουκρανίας
Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης
Όλα είναι έτοιμα για την σημερινή ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα 14ου, η οποία θα αρχίσει στις 11 :00 (ώρα Κύπρου) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στην Ρώμη έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτην Πισιδίας Ιώβ και τον Κωδικογράφον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ευλόγιον. Στη Ρώμη προστέθηκε στην Πατριαρχικήν συνοδείαν και ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος. Το πρωί της Δευτέρας ο Πατριάρχης θα έχη κατ’ ιδίαν συνάντησιν και συνομιλίαν με τον Πάπα.
Τα μέτρα ασφαλείας σε Βατικανό και Ρώμη είναι δρακόντεια, καθώς αξιωματούχοι απ’ όλο τον κόσμο θα παραστούν στην ενθρόνιση. Διακόσιες κρατικές και διεθνείς αντιπροσωπείες θα είναι παρούσες. Επικεφαλής την αντιπροσωπίας των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Μάλιστα ο Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με καρδιναλίους μεταξύ των οποίων και το Νο 2 του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
*Την τελετή της ενθρόνισης μπορείτε να παρακολουθείσετε στον σύνδεσμο
Το “Δαχτυλίδη του Φαρά” , το οποίο ο νέος Πάπας θα πάρει σήμερα μαζί με το Πάλλιο
Υπενθυμίζεται ότι ο Λέων XIV (14ος), ο οποίος εξελέγη την περασμένη εβδομάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι η εργασία για την ειρήνη στην Ουκρανία θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα. Μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναφέρθηκε «στα δεινά του αγαπημένου ουκρανικού λαού» στην πρώτη του ευλογία την περασμένη Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ‘ θέλει να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αφού η σύνοδος κορυφής στην Κωνσταντινούπολη κρίνεται αποτυχημένη. Εξαιτίας της απουσίας Πούτιν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία, τις οποίες ο ίδιος πρότεινε, το Βατικανό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τραγικό» και ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ’ θέλει να διαθέσει την Αγία Έδρα για να φιλοξενήσει τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται για περισσότερα από τρία χρόνια.
«Όλα αυτά είναι τραγικά, διότι ελπίζαμε ότι θα ήταν μια, ίσως αργή, διαδικασία, αλλά με ειρηνική λύση στη σύγκρουση, και αντ’ αυτού είμαστε πάλι στην αρχή», δήλωσε ο καρδινάλιος Καρδινάλιος Pietro Parolin , ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αγίας Έδρας, στους δημοσιογράφους , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ο μακαριστός Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο του “Αδελφοί Όλοι” είχε τονίσει τον αλληλοσεβασμό ως βασικό στοιχείο του διαθρησειακού διαλόγου και ότι η τεχνολογία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον υποβιβασμό του ανθρωπίνου προσώπου
Χθες ο Πάπας Λέων έκανε έκκληση για τον τερματισμό των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα και μήνυμα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων.
«Πρέπει να χτίσουμε έναν κόσμο όπου όλοι θα ζουν με αξιοπρέπεια, αλήθεια, δικαιοσύνη και ειρήνη. Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί παντού, ξεκινώντας από αυτούς που υποφέρουν περισσότερο, στην Ουκρανία και στους Αγίους Τόπους», υπογράμμισε.
Καρδινάλιος Pietro Parolin: Το Καθολικό Κοινωνικό Δόγμα μπορεί να θεραπεύσει τις παγκόσμιες διαιρέσεις
Στο συνέδριο του Ιδρύματος Centesimus Annus Pro Pontifice ο Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού Pietro Parolin υπογραμμισε τον κρίσιμο ρόλο της κοινωνικής αποστολής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των σημερινών κρίσεων παγκόσμιας διακυβέρνησης και πόλωσης.
Το θέμα του συνεδρίου, «Ξεπερνώντας τις πολώσεις και ανοικοδομώντας την παγκόσμια διακυβέρνηση: Τα ηθικά θεμέλια», παρείχε, σύμφωνα με το Vatican News “ τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού σχετικά με το ρόλο της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας στην προώθηση της δικαιοσύνης, του διαλόγου και της ενότητας σε έναν όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», δήλωσε ο καρδινάλιος Parolin, «ενώ οι παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η μετανάστευση απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία, συχνά γινόμαστε μάρτυρες δυσπιστίας και κατακερματισμού».
Αποκαλώντας την Καθολική Κοινωνική Διδασκαλία «μια δυναμική παράδοση» και όχι μια άκαμπτη ιδεολογία, ο Καρδινάλιος επεσήμανε τη γείωση της στο Ευαγγέλιο, τη διδασκαλία της Εκκλησίας και την ανθρώπινη λογική.
Οι βασικές αρχές της – η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το κοινό καλό, η αλληλεγγύη, η επικουρικότητα και η φροντίδα για τη δημιουργία – προσφέρουν, είπε, μια παγκόσμια ηθική πυξίδα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κρίσεων.
Ο Καρδινάλιος Pietro Parolin επεσήμανε “μια κρίση νομιμότητας στις τρέχουσες δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης, περιγράφοντας ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις ότι οι θεσμοί είναι είτε υπερβολικά παρεμβατικοί είτε ανεπαρκώς αποτελεσματικοί”.
Τόνισε τρεις θεμελιώδεις συνεισφορές που μπορεί να κάνει το Καθολικό Κοινωνικό Δόγμα: «Ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ως θεμέλιο της διακυβέρνησης. το «κοινό καλό» ως στόχο της· «Εξισορρόπηση επικουρικότητας και αλληλεγγύης» για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων με παράλληλη προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είπε, είναι μια αρχή που «αμφισβητεί συστήματα που υποβιβάζουν τους ανθρώπους σε οικονομικές μονάδες ή πολιτικά πιόνια. (…) Απαιτεί πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στους ευάλωτους – τους πρόσφυγες, τους ηλικιωμένους, τα αγέννητα – έναντι του κέρδους ή της εξουσίας».
Το κοινό καλό, συνέχισε, μας προτρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τον ωφελιμισμό ή τον ατομικισμό, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού τη συνεργασία έναντι του ανταγωνισμού. «Η ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να θεωρείται φιλανθρωπία, αλλά κοινή επένδυση στην παγκόσμια σταθερότητα».
Η εξισορρόπηση της επικουρικότητας και της αλληλεγγύης, εξήγησε, θα επιτρέψει δομές διακυβέρνησης που δεν είναι ούτε αυταρχικές ούτε παραλυμένες από τον κατακερματισμό. «Κανένα έθνος δεν είναι νησί», είπε, «Η επικουρικότητα χωρίς αλληλεγγύη μπορεί να παραμελήσει τους περιθωριοποιημένους, ακριβώς όπως η αλληλεγγύη χωρίς επικουρικότητα μπορεί να αγνοήσει την τοπική δράση».
Όσον αφορά το θέμα της πόλωσης, ο Καρδινάλιος Παρολίν περιέγραψε πώς οι ιδεολογικές ρήξεις, που εντείνονται από τα ψηφιακά μέσα, απειλούν την εμπιστοσύνη και τη λήψη αποφάσεων.
Έτσι, συνέχισε, η αλήθεια πρέπει να επιδιώκεται μέσω του διαλόγου και της καλλιέργειας μιας «κουλτούρας συνάντησης» όπου η ακρόαση και η ταπεινότητα καθοδηγούν τη συζήτηση. Σε άλλο σημείο ο Καρδινάλιος Parolin επιβεβαίωσε τη διαρκή σημασία του Καθολικού Κοινωνικού Δόγματος στην καθοδήγηση των προσπαθειών για την ανανέωση των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων.
«Η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν αφορά μόνο τα συστήματα – πρόκειται για την οικοδόμηση ενός πολιτισμού αγάπης», είπε. «Η πόλωση δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της αλήθειας, της αλληλεγγύης και του κοινού σκοπού».
Απηχώντας τα λόγια του Πάπα Λέοντα 14ου, κατέληξε προτρέποντας τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να οικοδομήσουν «γέφυρες μέσω διαλόγου και συνάντησης», υπενθυμίζοντάς τους ότι η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία και ότι η δικαιοσύνη δεν έχει τις ρίζες της στην εκδίκηση, αλλά στην ειρήνη.
ΦΩΤΟ: Vatican News